изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-10-05 @ 09:15 EEST
Изчистване на организма    
Китай Изчистване на организма


Изчистване на белите дробове

Белите дробове контролират дишането.След като ги пречистите ще усетите, че дишате по-леко и организмът ви е достатъчно добре снабден с кислород.

Как се отразява на организма натрупването на токсини в белия дроб?

Според традиционната китайска медицина белите дробове контролират кожата.Дали ще имате хубава кожа до голяма степен зависи от това как функционират белите ви дробове.Нека само да напомним, че в традиционната китайска медицина споменатите органи се разглеждат като една функционална система, а не като конкретен орган като в западната медицина.

Когато токсините в белите дробове са малко повече, това веднага се отразява на кожата и тя загубва блясъка си.

Според теорията за дзан(плътните) и фу(кухите) органи, белите дробове са свързани с дебелото черво.Те са взаимозависими и образуват една функционална система.Ето защо, когато има натрупани токсини в белия дроб, това се отразява на дебелото черво и е възможно да се появи запек.

Натрупаните токсини в белия дроб могат да възпрепятстват свободното движение на енергията Ци и кръвта, което от своя страна да предизвика меланхолия или депресивни състояния.

Най-подходящото време за пречистване на белите дробове са часовете между 3 и 5 сутринта.Тогава енергията в меридиана на белия дроб достига максимална активност.

Как да изчистим белите дробове?

1. Яжте луковици от лилия

Луковиците от лилия помагат за отделянето на токсините от белите дробове.Сухият въздух предразполага към натрупването на токсини в тях.Гъбите и луковиците от лилия имат свойството да подхранват белите дробове и енергията Ин и по този начин подпомагат изчистването на токсините.Когато обработвате тези продукти, не прекалявайте с времето на готвене, защото така може да намалите количеството на полезните вещества в тях.

2. Масажирайте акупунктурната точка Дзи цюен(极泉穴)

Тази акупунктурна точка се намира по меридиана на сърцето, във вдлъбнатината под мишницата.Честото масажиране на тази точка активира кръвообращението, грижи се и защитава белите дробове, подобрява дишането.Поставете показалеца и средния пръст върху вдлъбнатината под мишницата и ги движете напред и назад.Натискайте нежно.Няма нужда да използвате сила.

3. Дишайте, за да активирайте меридианите Жен май(任脉) и Дум ай(督脉)

В човешкия организъм има два меридиана, които са наречат „чудесни меридиани\".Това са Жен май и Ду май.Ду май започва от горната част на езика, а Жен май от долната му част.Ако по време на дишане, върхът на езика се намира на горното небце, тези два меридиана може да се активират и енергията да потече нормално и свободно без никакви прегради, което ще засили пречистването на белите дробове.Всяка сутрин дишайте по десет минути по посочения начин.След около две седмици ще усетите видима промяна.

4. Радвайте се на хубавите моменти от живота

Според ТКМ почивката е най-важна за доброто функциониране на белите дробове.Гледането на комедии е един от добрите начини за това.Когато се смеете с глас, това мигновено ускорява и задълбочава дишането и ви кара неволно да дишате дълбоко и бързо, което не само активира клетките на белите дробове, но и ускорява отделянето на токсините.

Изчистване на бъбреците

Според ТКМ бъбреците са хранилище на есенцията Дзин, от чието състояние и количество зависи животът ни.Есенцията Дзин подхранва органите и активира основните вещества, от които зависят растежът и развитието на организма.Ето защо е изключително важно да изчистим бъбреците от натрупаните токсини, за да могат да функционират нормално.

Какво може да ни подскаже, че имаме натрупани токсини в бъбреците?

1. Отоците по тялото.Бъбреците следят за движението на течностите в организма.Когато те не могат свободно да се движат, се появяват отоци.

2. Засилване на чувството за умора.Когато натоварването на бъбреците е голямо, може да усетите отпадналост в крайниците и сънливост.

Най-подходящите часове за пречистване на бъбреците са между 17 и 19ч. Тогава енергията в меридиана на бъбреците достига максимална активност.

Как да пречистим бъбреците?

1. Изпивайте по половин литър соево мляко всеки ден.

Отдавна е доказано, че соевото мляко съдържа повече хранителни вещества от кравето прясно мляко или прясно изцедените плодове.Соята е богата на белтъчини, които засилват защитните сили на бъбреците.По половин литър соево мляко на ден ще ви помогне да поддържате нормалното им функциониране и да защитите есенцията Дзин.

2. Масаж на точките Тиен ту(天突穴) и Лиен цюен (廉泉穴)

Точката Тиен ту се намира във вдлъбнатината, в средата между двете ключици.Ежедневното масажиране на тази точка ще осигури безпрепятственото протичане на енергията Ци по меридиана на бъбреците и ще подсили Ин енергията.

Точката Лян цюен се намира във вдлъбнатината в долната част на подезичната кост и горния край на щитовидната жлеза.Обикновено се масажира с палеца. Тя засилва функцията на бъбреците.Вечер чувствителността на организма се повишава, затова преди лягане може многократно да масажирате тези две точки.

3. Дайте си малко почивка

Много хора бързат да свършат с работата за деня, за да оставят време за семейството си.Но в периода, когато се изчистват бъбреците, всъщност те са много натоварени.Затова спрете за малко, събуйте обувките си, стъпете на земята.Вдигнете ръце и изтеглете тялото нагоре, докато сте стъпили плътно на пода.Задръжте в тази позиция около 3 минути.По този начин може да стимулирате акупунктурните точки на бъбреците и да възстановите кръговрата на течностите в тялото.

4. Не прекалявайте с кравето мляко преди лягане.

Два часа след изпиването на краве мляко е пиковият период, когато посредством бъбреците се отделя калция от него.Ако се заспи по това време и калцият се концентрира в урината, има опасност от образуване на камъни в бъбреците.Затова по-добре не пийте повече от 200 мл краве мляко преди лягане.

Изчистване на сърцето

Сърцето ръководи артериите, затова, когато температурите постепенно се повишават, елементът огън в човешкото тяло се качва нагоре.

Как да разберем, че в сърцето има натрупани токсини?

1. Сърцето и езикът са взаимно свързани, така че ако по езика ви често се появяват ранички, това е знак, че огънят в сърцето ви е в излишък.

2. Ако по челото ви се появяват пъпки, това също е знак за натрупан излишен огън в сърцето.

3. Когато сърцето не може да изхвърли токсините, тогава започват да се появяват нарушения в съня, усещане за стягане в гърдите, бодежи и т.н..

Най-благоприятните часове за изчистване на сърцето са между 11 и 13 през деня, когато енергията в меридиана на сърцето е най-активна.

Как да направим това?

1. Изпийте чаша горещо какао.

Какаото е богато на полифенол и може да помогне на метаболизма, да заздрави сърдечно-съдовата система, действа благоприятно на сърцето, намалява нивото на холестерина.

2. Масажирайте точката Шао фу(少府穴).

Тази точка се намира по меридиана на сърцето, на дланта между костта на четвъртия и петия пръст.Когато сгънете пръстите в юмрук, мястото на тази точка остава точно под върха на кутрето.Когато масажирате точката не трябва да чувствате болка, затова не натискайте прекалено силно.

3. Дишайте дълбоко, за да релаксирате.

В часовете, когато се активира меридианът на перикарда, легнете и се отпуснете.Поемете няколко пъти дълбоко въздух.Свийте пръстите на краката, бройте до три и ги отпуснете.Повторете това с всяка група мускули по тялото.През цялото време дишайте дълбоко.

4. Създайте си навик да си давате кратка почивка по обяд.

Активните часове на меридиана на сърцето са по обед.Затова избягвайте да се натоварвате физически през този период от деня.По-добре помедитирайте или подремнете, но обедният сън не трябва да надвишава един час, за да не нарушите вечерния си сън.

Изчистване на червата

Червата са най-голямата микро-екологична среда в тялото и имат пряка връзка с това колко време ще съхраните младостта си.

Какво подсказва, че имаме натрупани токсини в червата?

1. Пъпките по брадичката показват, че са се натрупали токсини в червата, които не могат да се изхвърлят от организма.

2. Ако не успеете да изхвърлите токсините от червата, натрупаните отрови в тялото могат да образуват над 120 вида отрови.Това може да предизвика бързото стареене на кожата, лицето да загуби блясъка си, бръчките да станат повече, да се появят петна по кожата.

Най-подходящото време за пречистване на червата е между 5 и 7 часа сутринта.Тогава енергията в меридиана на дебелото черво е най-активна.

Как да изчистим червата от натрупаните токсини?

1. Яжте водорасли

Според специалистите по ТКМ, богатите на йод морски водорасли може да ускори обмяната на триглицеридите и да възпрепятства окисляването на кръвта, да улесни отделянето на отпадъците от червата.Освен това водораслите са нискокалорични, богати на фибри и могат да ускорят работата на червата.

2. Масажирайте точката Тиен шу(天枢穴)

Тази точка е тясно свързана с червата.Въздействието върху нея може да ви помогне да се справите както с диарията, така и със запека. Намира се на три пръста от двете страни на пъпа.Масажирайте я с въртеливи движения с върха на показалеца от 50 до 100 пъти обратно и по посока на часовниковата стрелка.

3. Махове назад с краката ще стимулират работата на тънките черва.

20 минути след като се наобядвате, направете няколко маха назад с ходилата.Това ще подобри перисталтиката на червата.Освен това ще ви помогне да се справите със сънливостта след обяда и ще повиши жизнеността и работоспособността ви.

4. Пийте повече вода.

Най-добрият начин да накарате червата да изхвърлят натрупаните отпадъци е да пиете много вода на големи глътки.Когато преглъщате по-бързо, това ще стимулира работата на червата и ще се избавите от мазнините и токсините.

Изчистване на далака

Когато влагат в организма е в излишък, функцията на далака се нарушава и предизвиква проблеми с усвояването на храната и отделянето на токсините и се получават натрупвания.Ако токсините не се изхвърлят от далака, започват да се появяват петна по кожата.

Най-подходящото време за изчистване на далака е между 9 и 11 часа през деня, когато енергията в този меридиан е най-активна.

Как да изчистим далака?

1. Често си похапвайте кисело.

Киселите храни ще помогнат на далака да изчисти токсините.Те неутрализират натрупаните отрови, подобряват усвояването на хранителните вещества и токсините се изчистват възможно най-бързо.

2. Масажирайте точката Шан циу(商丘穴)

Тя се намира във вдлъбнатината под кокалчето на глезена.Масажирайте я около 3 минути всеки път.

Освен това в часовете между 9 и 11 сутринта може да правите кръгове започвайки от точката Да хън надолу към пъпа и след това започвайки от гърдите да продължете надолу.Двата кръга се пресичат в точката Да хън.Това ще стимулира работата на далака, ще ускори усвояването на хранителните вещества и отделянето на токсините.

3. За да подобрите функцията на далака, потупвайте леко подбедрицата

Повдигнете високо крака, свийте ръцете в юмруци и започнете да потупвате леко подбедрицата в продължение на 5 минути.От тук минава меридианът на далака, ето защо тези потупвания ще активират дейността на далака и ще съдействат за успешното изхвърляне на натрупаните токсини.

4. Движете се след хранене.

Ако храната не може да се смели и усвои на време, вероятността от натрупване на токсини в далака е голяма.Затова не си спестявайте движението след хранене, но гледайте да не е много натоварващо.Освен разходката, може да раздвижите пръстите на краката.Стъпете на земята и се опитайте да загребете земя с пръстите на краката.Това ще помогне за изчистването на токсините от далака.

Изчистване на черния дроб

Според ТКМ черният дроб е депо на кръвта.Ако той функционира добре, кожата е матова и добре хидратирана.

Какво подсказва, че имаме натрупани токсини в черния дроб?

1. Черният дроб контролира емоциите.Ако се натрупат токсини в него, това възпрепятства свободното движение на енергията, което може да предизвика лошо настроение и депресии.

2. От двете страни на лицето и в долната част на корема минават меридиана на черния дроб и жлъчния мехур, който работи съвместно с черния дроб.Ако изчистването на токсините от черния дроб не става навреме, е възможно да ни боли глава или да се появят пъпки по лицето.

Най-добрият период за изчистване на черния дроб е между 1 и 3 часа през нощта. По това време енергията в меридиана на черния дроб е най-активна.

1. Коренът от репей укрепва енергията и изчиства

В Япония коренът от репей е известен като най-добрата храна за подсилване на черния дроб.У нас също може да откриете това растение.Този корен ще ви помогне да си върнете настроението, да повдигнете духа и да се избавите от натрупаните токсини.Ако прекарвате дълго време пред компютър и очите ви са изморени, добавете корен от репей към менюто си и ще се почувствате по-добре.

2. Масажирайте точката Тай чун(太冲穴)

Точката Тайч ун се намира от горната страна на стъпалото, във вдлъбнатината между костта на първия и втория пръст на крака.Масажирайте я 3-5мин. с големия палеца.Не натискайте прекалено силно.

3.Всеки ден масажирайте ушите си.

С възглавничките на палеца и показалеца масажирайте около половин минута ушната мида.След това масажирайте меката част на ухото отново около половин минута, докато се зачерви. После стиснете меката част и придърпайте надолу 10 пъти.Накрая прехвърлете лявата ръка над главата, хванете дясното ухо с палеца и показалеца и дръпнете нагоре 10 пъти.След това повторете същото от другата страна.

4.Осигурете си дълбок сън

В часовете, когато черният дроб работи най-активно, трябва да сте заспали дълбоко.Единствено по този начин може да го оставите да работи безпрепятствено и ефективно.Затова за да се отпуснете и заспите навреме, най-добре е да си легнете не по-късно от 11 вечерта.

http://bulgarian.cri.cn

ФЕЙСБУК-ГРУПА \"БЪЛГАРИЯ-КИТАЙ\"

Лечебните свойства на динята, пъпеша и прасковата

Как да се справим с летните жеги?

Човешка кърма от китайски крави

Китайците нямат дума калории в речника си

Китай първи пуска ваксина срещу свински грип в масово производство

Пушенето можело да бъде и полезно


 


Сходни връзки

Изчистване на организма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди