изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:40 EEST
ЖЕН-ШЕН – ЕНЕРГИЙНИЯТ КОРЕН    
Любопитно

Жен-шен е билка, чийто корен е силен енергогеник. Честа съставка на хранителни добавки и енергийни напитки, жен-шенът е идеален за активно спортуващи. Жен-шен – афродизиак с лечебни функции.



 

Китайският жен-шен (Panax Ginseng) е тревисто растение от сем. Аралиеви. Той е най-известният вид, има също сибирски жен-шен (Eleutherococcus senticosus), американски жен-шен (Panax quinquefolium), японски жен-шен (Panax japonicum) и други. Родината му е Китай, където е широко използван като панацея, корен на младостта и дълголетието от 5000 години. В последствие се разпространява и в Корея, а днес е сред най-популярните здравословни продукти.

 

Полезните свойства на жен-шена са в корена му. Той израства много бавно (4-6 години), трупайки жинзенозиди (вид сапонини) и гликозиди с уникална структура и действие. Едва тогава количеството им е достатъчно, за да има лечебен ефект.

 

Как действа жен-шенът?

Основната биологично активна съставка на жен-шена са гликозидите, най-вече гликозида жинзенин, който стимулира синтеза на гликоген и понижава нивото на захарта в кръвта. Маслото панаксен укрепва кръвоносните съдове и нормализира сърдечната дейност, а панаксовата киселина ускорява обмяната на веществата. Жен-шенът е богат също на витамините С и от групата В, минерали, алкалоиди, пектин и т.н.

 

Коренът е силен енергогеник. Повишава аеробния капацитет и аеробната издръжливост, затова е много подходящ за активно спортуващи. Действа като адаптоген. Стимулира тялото да избира мастни киселини вместо гликоген при зареждането с енергия. След като навлезе в стомаха активните вещества се придвижват с течностите, преминава постепенно през стените му, дванадесетопръстника и тънките черва. Ускорява изгарянето на мазнини.

 

Жен-шен – полезни качества

 

    * Жен-шенът образува в организма Т-килъри, вид клетки на имунната система, които унищожават болестотворните микроорганизми.

 

    * Потиска образуването на ракови клетки, като така намалява риска от някои видове рак.

 

    * Регулира отделянето на хормоните на стреса, стимулира образуването на ендорфини, подобрява настроението и самочувствието.

 

    * Жен-шенът е наричан „мъжки корен“, защото помага при еректилна дисфункция. Повишава нивото на тестостерона в организма и на количеството сперматозоиди.

 

    * Намалява нивото на кръвната захар и помага при диабет. По същата причина е неподходящ за страдащите от хипогликемия.

 

    * Укрепва сърдечносъдовата система.

 

Интересното е, че в ниски дози жен-шенът повишава кръвното налягане, а при високи дози го понижава. Специалистите обикновено препоръчват между 1 и 2 грама сух корен Panax ginseng или около 200 мг екстракт дневно за 15-20 дни, последван от месец пауза в приема му. Жен-шенът е честа съставка на чайове, тинктури и хранителни добавки – като сух екстракт, на гранули, таблетки, капсули, прах или течен екстракт.

http://dieti.rozali.com

 

Най-скъпите ястия в света

От намалено желание за секс страда всяка десета жена

 


Сходни връзки

ЖЕН-ШЕН – ЕНЕРГИЙНИЯТ КОРЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди