изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:02 EET
Полезни комбинации от храни    
Здраве

Киселото мляко и овесените трици освен, че са вкусни заедно са и доста полезни в комбинация. Има двойки храни, които си взаимодействат добре, а и освен това ползите им се удвояват. "Всяка храна носи различни свойства и съединения, които в някои случаи, взети заедно, се превръщат в една много мощна и полезна двойка", казва диетолога Робин Кайден. Ето и примери за подобни двойки:



Домати и броколи

Ако сте загрижени за здравето на простатата – вашата или на половинката ви, заложете на доматената супа с броколи на пара за обяд.

Тези зеленчуци са известни с това, че имат свойства за борба с рака, а според Университета на Илинойс, комбинацията от броколи и домати направо свива туморите в простатата.

Учените вярват, че двете храни съдържат различни съединения, които работят на отделни противоракови пътеки", казва Кайден.

Освен това сготвените зеленчуците могат да бъдат по-полезни, отколкото суровите. Едно изследване, публикувано през 2008 година в списание "The Journal of Agriculture and Food Chemistry" гласи, че готвенето увеличава общия антиоксидантен капацитет на някои зеленчуци, включително на броколите и доматите.

Вкусна рецепта:

Запържете два големи, нарязани на ситно домата и лук в масло от рапица. Добавете свареното броколи, накъсано на розички. Чукнете две яйца и подправете с морска сол и черен пипер на вкус. Можете да поръсите ястието със сирене грюер и свеж естрагон, ако желаете.

Снимка: Dreamstime

Спанак и портокали

Попай Моряка може да намира силата си само като яде спанак, но ако добави и малко витамин С към него наистина ще стане непобедим.

Тялото на човек се нуждае от желязото, което се намира в тъмните, листни зеленчуци, в зеления боб и постното месо. Желязото транспортира кислорода до кръвните клетки. Но факт е, че средностатистическия здрав възрастен човек приема само около 10 - 15 процента от желязо, което му е необходимо за неговото здраве. Витамин С е помощно средство, което помага на усвояването на желязото в консумираните храни. Ето защо, би било перфектно, ако с богатите на желязо ястия приемате продукт, който съдържа витамин С каквито са портокалите и лимоните.

Рецепта:

Можете да си направите салата от пресен бейби спанак, подправен със сок от лимон или с портокалов винегрет (3 супени лъжици масло от рапица, 2 лъжици ябълков оцет, две лъжици фреш от портокал, 1 смлян лук, щипка морска сол и прясно смлян черен пипер). Накрая поръсете салатата с филирани бадеми и нарязан на шайби червен лук.

Снимка: Dreamstime

Кисело мляко с овесени трици

Перфектната закуска - пребиотик и пробиотик.

Пребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, открити в различни храни - особено в тези, богати на фибри като банани, овесени ядки и мед. Пробиотиците са полезни бактерии, които живеят в червата и също се съдържат във ферментирали храни като киселото мляко. Разпределението на двете допринася за доброто храносмилане и имунната защита.

Когато пробиотиците и пребиотиците се смесят, те образуват полезна симбиоза.

Рецепти:

Сварете овесените ядки и изсипете две супени лъжици от тях в една купичка с кисело мляко. Можете да добавите един нарязан банан и да поръсите с малко кленов сироп или мед. Вариант за здравословен обяд е задушени спанак и артишок със сос от кисело мляко и филия пълнозърнест хляб.

Пълнозърнести храни с чесън/лук

В едно изследване, публикувано през 2010 година в списание "Journal of Agricultural and Food Chemistry", се твърди че комбинацията на чесън, лук и пълнозърнести храни може да помогне за по-доброто усвояване на желязото и цинка в организма, за подобряването на неговия енергиен баланс, на имунната система и на синтеза на протеини.

Според Кайден, аминокиселината в чесъна и лука, увеличава усвояването на желязо с до 70%, а усвояването на цинк със 160%, когато е комбинирана с прием на пълнозърнести храни.

Рецепта:

Направете си салата от 1 чаша булгур с нарязана на малки парчета 1 голяма глава лук и 2 накълцани скилидки чесън, сотирани в студено пресован зехтин. Разбъркайте с щедри количества свеж магданоз и джоджен. Добавете морска сол на вкус. Поръсете с някакви сурови ядки на вкус. http://www.tialoto.bg

Кръвни групи и съвместими храни

Мисията възможна: 7 храни за плосък корем

Как да усвояваме по-добре желязото?

Бадемите помагат при диети за отслабване

Отслабване според аюрведа с горчиви и лютиви храни

Боровинките помощник при борбата с килограмите

Тиквата е еликсир за сърце и бъбреци

10 храни, с които да свалим холестерола

ДИЕТАТА "ЗОНА" ВАЕ ТЕЛАТА НА ХОЛИВУДСКИТЕ ЗВЕЗДИ

 


Сходни връзки

Полезни комбинации от храни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди