изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:48 EEST
В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА    
Новини

От морските общини по Северното Черноморие единствено в Балчик разполагат с научно изследване по този въпрос. Цунами в Черно море е напълно възможно, но височината на вълната при евентуален инцидент не би превишила 2 метра. Това каза в студиото на Дарик Варна вицеадмирал Пламен Манушев, зам.-управител на Варненска област от броени дни.



Цунами в Черно море е напълно възможно, но височината на вълната при евентуален инцидент не би превишила 2 метра. Това каза в студиото на Дарик Варна вицеадмирал Пламен Манушев, зам.-управител на Варненска област от броени дни.

Отговорност на новия заместник-губернатор ще бъдат именно бедствията и авариите в областта, за справяне с които Манушев увери, че ще бъдат използвани всички ресурси, включително и тези на армията. Като командир на флота, а по-късно и като зам.-началник на отбраната, Манушев е търсил информация за опасностите от цунами. Оказало се, че от морските общини по Северното Черноморие единствено в Балчик разполагат с научно изследване по този въпрос. От проучването, направено от специалисти от Института по океанология към БАН, става ясно, че ако цунами залее брега на Белия град, то ще бъде с височина максимум 2 метра.

Високите вълни могат да бъдат предизвикани от земетресение в региона на Шабла или свлачищни процеси в самия Балчик. Според Манушев, това се отнася и за варненските общини, но е необходимо да се направи подобно изследване и за останалите крайбрежни територии, за да се знае с по-голяма точност кои са най-застрашените места и как да бъдат укрепени. На последното обучение „Бриз” Манушев е дал въпросната разработка на командира на военноморските сили контраадмирал Николов и той е включил в тренировките епизод за отработване  при условия на приливна вълна с подобен размер.

НДТ/АГРО.БГ

******************

Добричка област попада в обсега на въздействието на земетресенията с огнище в планината Вранча в Румъния, твърдят специалисти. Най-известното земетресение с магнитуд 7.2 и дълбочина над 100 км. е от 4 март 1977 г. То предизвика разрушения и повреди на производствени, жилищни и обществени сгради, множество ранени и над 100 жертви в страната. Интензивността на земетресението в района на Свищов и Русе бе определена на VIII степен, а в североизточна България - VII. Влияния върху сеизмичната обстановка в областта оказват също и Горнооряховската сеизмична зона и огнището в района на Провадия, допълни специалистът.

Изготвена е прогнозна карта на сеизмично райониране на България, писа преди време НДТ. Съгласно нея на в зоната на IX степен по скалата на МШК се очаква да попаднат общините Шабла, Каварна и част от Балчик с над 40 населени места. В зоната с интензивност VIII степен могат да попаднат град Добрич, останалата част от Балчик, част от община Генерал Тошево и част от община  Добричка, а в зоната с интензивност VII степен - общините Крушари, Тервел, част от община Добричка и община Генерал Тошево с около 100 населени места. При така направената прогноза при силно земетресение най-сложна ще се окаже обстановката в общините Шабла, Каварна и Балчик. Най-големи щети ще има в гъсто застроените градски части, промишлените райони в градовете и местата със старо и несъобразено с противоземетръсните норми строителство. Освен прякото нанасяне на повреди и разрушения на сгради и съоръжения при земетресение се нарушава дейността на инфраструктурните системи - електро и газопроводи, водопроводни и канализационни мрежи, телефонни кабели, пътища и железопътни линии, посочи още специалистът. В резултат на земетресението могат да бъдат разрушени язовирни стени, които да предизвикат наводнения, могат да се активизират свлачищни и срутищни процеси, възможна е появата на приливна вълна цунами. НДТ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

Големите вълни по Черноморието ще зачестят

Възможно е разрушително цунами по българското Черноморие

 


Сходни връзки

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди