изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:02 EET
БХК: Марковска и Анастасов да си подадат оставките    
НовиниНовоизбраните членове на Конституционния съд Венета Марковска и Анастас Анастасов да си подадат оставките. За това настояха от Българският хелзинкски комитет. За съдии в Конституционния съд са необходими високи професионални и високи нравствени качества. Тези качества в този контекст включват, на първо място, усет и почит към върховенството на закона. Вие не сте се доказали като хора с високи нравствени и професионални качества в този смисъл, дори напротив, смятат от комитета.

В отворено писмо, изпратено и до медиите, от БХК посочва: "Вие, госпожо Марковска, сте вече печално известна с неубедителните си и непоследователни твърдения за факти, които трудно могат да бъдат оборени, предвид публикуваните в пресата данни за тях. А това са факти, силно смущаващи, дори от гледна точка на невисоки нравствени и професионални качества. Самите факти, както и това, че Вие говорите противоречиво по тях, Ви представят като човек, без качества за конституционен съдия: "Аз съм избрана и нямам какво да губя. Не виждам никаква причина да подавам оставка. Правомерно съм избрана и няма пречка да положа клетва".

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК-ГРУПА "ДОБРУДЖАНЦИ"

Не е от значение, дали Вие имате какво да губите. Самият факт, че в разгара на тежката контроверзия, която причинихте, говорите тъкмо за себе си и своя интерес, също показва, че нямате високите качества, нужни за конституционен съдия. Един конституционен съдия мисли, на първо място, за това, какво има да изгуби върховенството на закона. То е много, във Вашия случай. Именно това е причината да подадете оставка и пречката да се закълнете. Върховенството на закона ще бъде трайно, за много години, накърнено в представите на хората, ако човек като Вас, белязан от толкова много симптоми на беззаконие, стане съдия в Конституционния съд. Нито този съд, нито самата Конституция ще се ползват с уважението, което им се дължи, ако бъдат свързани с Вас", казват от БХК.
По отношение на Анастас Анастасов в отвореното писмо се казва: "Г-н Анастасов, Вие сте известен като юрист, формиран в полицейската школа, работил на невисок пост в съдебната система и политически доверен на управляващата партия. Вътрешният министър Цветанов Ви определи публично като съдия, който проявявал "лоялност към държавата". Известен сте също с това, че заявихте като заместник-председател на Народното събрание, на журналистически въпрос дали не Ви притеснява случай на подозрително "самоубийство" на заподозрян в ръцете на полицията: "Притеснява ме това, че журналистите много питат. Ако бяхте подходящ за конституционен съдия, щяхте да сте наясно, че е немислимо - още повече в качеството си на парламентарист, да изпитвате, още по-малко да заявявате публично, "критика" към питащата журналистическа дейност. Щяхте да знаете, че, като всеки властник в правова държава, в качеството си на служител на народа, дължите да отговаряте смирено и сериозно на всички журналистически въпроси, защото те се задават от името на обществото.
Също така щяхте да разбирате, че съдията дължи лоялност не на държавата, а на закона, защото е единственият защитник на личността срещу произвола на държавата. Щяхте да знаете и че е лошо вътрешен министър, тежко дискредитирал се с безогледните си опити да превърне България от правова в полицейска държава, да ви нарича публично "Наско" и да ви хвали за Вашата "лоялност". Вие не разбирате тези неща и това е пречка да станете конституционен съдия. Ако Вие станете член на Конституционния съд, гражданите ще намерят сериозна причина да изгубят уважението си към тази институция, в тежък ущърб на върховенството на закона и демократичното общество", се казва в позицията на БХК.  http://www.cross.bg/

Борисов: ЕК да каже в какво обвинява Марковска. Брюксел потвърди за доклада

Скандалът "Марковска" - онагледяване на лъжите

Премиерът призова Еврокомисията да каже официално в какво обвинява Марковска

Венета Марковска и адвокат Румен Еленски пазарували заедно имоти по Черноморието
 


Сходни връзки

БХК: Марковска и Анастасов да си подадат оставките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди