изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:47 EEST
Безценните находки в Абу Сир разкриват тайните на древен Египет    
История Неголям храм над погребението на дъщерята на фараона от пета династия на Древното царство бе намерен още през април и още при първият оглед учените се натъкнаха на приятна изненада- на една от колоните бе изсечено името на принцесата - Шерит Напти.

Сега археолозите трябва да изяснят коя всъщност е тя.Находката, открита в Абу Сир, само на 20 километра от Кайро отново потвърждава, че има много бели петна за учените, които изучават историята на тази древна страна. „Само преди няколко седмици в една от четирите зали на гробницата са открити елементи от древен капак, покривал гробницата", разказва ръководителят на чешката археологическа експедиция в Абу Сир Мирослав Барта.

"На него открихме името на принцесата, а на някои остатъци от капака може да се прочете „Любимата дъщеря на фараона принцеса Шерит Напти".

Барта съобщи пред РИА Новости, че самата гробница ще бъде отворена най-вероятно през пролетта следващата година.

„Сега ни предстои да изясним с какво е свързано това име, какви събития са ставали по времето, когато е живяла принцесата и какво е причинило смъртта й". Погребението на египетската принцеса се е запазило почти в първоначалния си вид. На професионален език това означава, че е била ограбена още по време на фараоните и много предмети, по които биха могли да се пресъздаде епохата са отнесени или се намират под дебел слой земя и пясък. В коридора, водещ към погребалната камера учените са открили четири половинметрови статуи. До сега не е известно кого са искали да изобразят древните скулптори, а още по-неясно е тяхното предназначение.

Според думите на учените, такова „оформление" не е характерно за династията на фараоните от Древното царство и се открива за първи път в Абу Сир. В открития от археолозите комплекс, който се състои от четири помещения, близо до залата на принцесата се намират и погребения на приближени до фараона особи. Сред тях се отделя гробницата на „финансовия министър" Нафер, който освен касиер е бил библиотекар и секретар на фараона. Името Нафер означава "Прекрасен" и той е бил един от "най-уважаваните и богати хора" на времето си. Високото му обществено положение се потвърждава от факта, че е погребан близо до фараонската дъщеря.  http://www.cross.bg

ЕГИПЕТ: КАРНАК - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ В СВЕТА ХРАМОВ КОМПЛЕКС

 


Сходни връзки

Безценните находки в Абу Сир разкриват тайните на древен Египет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди