изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:08 EET
Мароканка роди мумия след 46 години бременност (18+)    
Любопитно 75-годишна мароканка е откарана по спешност за операция в столицата Рабат. Коремът й е подут, оплаква се от кошмарни болки. В болницата лекарите не могат да определят точната диагноза. След множество изследвания накрая радиологът съобщава на изумените си колеги: Жената е бременна, при това от 46 години!

Случаят със Зара Матуталиб се превръща в световна сензация. За жената, която живее в малко селце в северноафриканската страна, пишат вестници, авторитетни телевизии като "Дискавъри" излъчват репортажи.

През 1955 г. Зара забременява за първи път. "Бях много щастлива, чаках детето с голяма радост и вълнение", разказва мароканката. Един ден почувствала силни болки, започнало обилно кръвотечение. След 48 часа родилни мъки нейната рожба така и не се появила на бял свят.

Спешно откарали младата жена в местната болница. Лекарите й казали, че ако не предизвикат раждане чрез цезарово сечение, тя ще загуби детето. Но в съседно отделение Зара видяла как друга родилка умира в страшни мъки след подобна операция.

"Като видях какво стана с другата жена, реших, че не мога да остана в болницата. Казах си - ако ще умирам, най-добре това да стане вкъщи", спомня си Зара. Избягала от болницата и се върнала в родното си село. Била изплашена и ужасена - не могла да роди дългоочакваното дете.

През следващите дни родилните болки продължили, но бебето така и не се появявало на бял свят. В един момент всичко утихнало. Сякаш плодът в нея внезапно заспал. Болките изчезнали.

"Повече не усещах, че е вътре в мен. Реших, че спи", казва жената. В мароканската култура съществува митът за т.нар. спящо дете. То остава в утробата на майката, за да защити честта й. Като много други Зара също вярвала в тази легенда. "Смятах, че когато поиска, ще се събуди и излезе", споделя тя.

Скоро в селото започнали да я одумват. Мнозина развили свои версии за това какво се е случило с нея. Някои твърдели, че Зара е станала жертва на черна магия.

За да забрави по-лесно спящия в нея плод, жената осиновила три деца. Те пораснали и от своя страна се сдобили със свои рожби.

През 2001 г. мъчителните болки в Зара настъпили отново.

Коремът започнал да се подува застрашително.

Синът й, силно притеснен за здравето на майка си, потърсил помощ първо от местните лекари. После я закарал на преглед в Казабланка, където също не могли да помогнат. Накрая научил за отличен хирург в столицата Рабат.

Изтощена от болките, Зара едва издържала 4-часовото пътуване до Рабат. Там я приел проф. Таиби Уазани. Когато я видял, предположил, че тя има тумор.

Разпоредил да й бъдат направени нужните изследвания. Когато те станали готови, специалистът останал изумен - във вътрешностите на възрастната жена имало някаква маса, чието естество никой не можел да определи.

"Дори не можех да предположа какво е. Беше много необичайно", казва проф. Уазани. В корема на Зара била установена странна маса, която никак не приличала на тумор в яйчниците, както отначало смятали. За второ мнение бил потърсен радиологът д-р Бенсуда. Единственото, което той и екипът му видели, било нещо бяло, вероятно калцирано. "Понятие нямахме за какво става дума", разказва той.

Масата оставала загадка. Той предприел по-детайлно сканиране. Накрая останал шокиран от резултата: вътре в Зара имало дете, заченато преди почти половин век.

Д-р Бенсуда съобщил резултата от изследването на проф. Уазани. "Когато той дойде при мен, беше бял като платно. Каза ми: професоре, няма да повярвате, но това е бременност", споделя хирургът. Отначало той наистина не повярвал и поискал още радиологични изследвания. Но те потвърдили заключенията на д-р Бенсуда - извънматочна бременност, развила се не в маточната тръба, както най-често се случва, а в коремната кухина.

Според медицинската наука плодът у Зара не би трябвало да оцелее повече от 3 месеца. Но по някакъв начин бебето й успяло да преживее всичките 9 месеца, прикрепяйки се към плацентата. Това му осигурило получаването на хранителните вещества, нужни за развитието. Болките, които жената изпитала преди толкова години, всъщност били знак за стреса от смъртта на бебето.

Плодът, макар и мъртъв от 46 години, обаче все още бил свързан както и преди с кръвоносната система на жената. На проф. Уазани били нужни 5 дни, за да вземе окончателно решение да оперира Зара Матуталиб.

Рискът тя да умре на операционната маса бил голям. Хирурзите трябвало да отделят едно тяло от друго, да прекъснат връзката с органите у жената. При това можело да се стигне до масиран кръвоизлив или други фатални усложнения. Самата операция продължила 4 часа. Когато скалпелът допрял плода, професорът останал изумен - сякаш докосвал скала.

Екипът дори умувал дали да не прекрати интервенцията. Все пак лекарите успели да отделят плода от коремната кухина. Извадили мумия, буквално станала на камък.

Те не могли да си обяснят как бебето е останало в корема на Зара без поражения. За тях нейният случай е медицинско чудо. През всичките години жената е имала усложнения, които на практика биха могли да я убият. Но тя останала жива.

Зара Матуталиб признава, че изпитала огромна болка, като научила, че бебето, което не успяла да роди преди 46 г., е мъртво. Все пак с помощта на лекарите и своите близки преодоляла мъката. По ирония на съдбата бягството й от болницата преди близо половин век спасило живота й. В онези условия едно цезарово сечение в нейното състояние почти сигурно би я убило, убедени са лекарите.

В историята на медицината са известни около 300 случая като този със Зара. Подобни плодове са определяни като "литопедион", т.е. каменни деца. Подобна продължителна "бременност" обаче е уникална. (24часа)

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Мароканка роди мумия след 46 години бременност (18+) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди