изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:00 EEST
Астероид бръсне земята в деня на Апокалипсиса    
Новини Астероид ще бръсне земята непосредствено преди датата, нарочена за края на света - 21 декември 2012 г. Космическият обект ще доближи нашата планета точно на 12 декември, съобщава National Geographic.


Въпреки че според предварителните оценки астероидът не представлява опасност за Земята, астрономите вече са готови внимателно да следят траекторията му. Гигантската скала носи названието 4179 Toutatis и е един от най-големите астероиди, летящи близо до планетата ни. Интересна особеност е, че формата на Toutatis доста напомня тази на фъстък.

Дължината му е изчислена на 4,46 километра, а ширината му – на 2,4 километра. Пресметнато е, че когато достигне най-близо до нашата планета, той ще се намира на разстояние от 6,9 милиона километра. 4179 Toutatis приближава Земята на всеки четири години. Наблюдаван е през 1996, 2000, 2004 и 2008 г.

Според една от хипотезите необичайната „фъстъковидна“ форма може да се обясни със сблъсъка на два астероида – възможно е по-малък обект да се е врязал и разбил в друг, по-голям обект и крайният резултат да е Toutatis.

Преминаването на 4179 Toutatis близо до Земята е само едно от космическите събития, които се очакват през декември, свързвани с хипотетичния край на света. На 21 декември се твърди, че би трябвало да се случи т.нар. „парад на планетите“, когато няколко планети от нашата Слънчева система и други звездни системи трябва да се подредят в една линия.  http://www.dartsnews.bg
 


Сходни връзки

Астероид бръсне земята в деня на Апокалипсиса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди