изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:20 EEST
Австралиец хванал най-голямата риба с въдица    
Лов и риболов През 1959 година австралиецът Алфред Дийн хваща с въдица бяла акула с тегло 1207 килограма. И до днес това остава абсолютен рекорд за най-голяма риба, уловена на въдица и с изцяло спортни средства. Година по-късно същият рибар пробва да разбие рекорда си. Той хваща втори подобен екземпляр, който обаче се оказва по-малък и тежи само 1062 кг. Това все пак са единствените случаи в цялата история на въдичарството, в които уловът тежи над тон.

Според учените бялата акула достига на дължина до 6 метра, а на тегло - до внушителните 2,5 тона. В устата си този морски звяр има над 80 остри като бръснач зъба. Бялата акула има удивително обоняние и може да подуши кръвта на живо същество от 4 километра. Именно поради тази причина това същество е наричано още Бялата смърт заради репутацията му на човекоядец. Голямата бяла акула живее в самота. Движи се самостоятелно около рифове, плитчини и крайбрежни ивици, обитавани от тюлени, морски лъвове и моржове. Известно е, че е активна и през деня, така че може да подаде нос от водата, за да провери какво се случва. Обикновено изненадва жертвите си, като доплува тихо под тях и се изстрелва рязко нагоре.

Въпреки цялата шумотевица около тези акули те се срещат изключително рядко и са защитен вид. Считат се за особено ценен трофей, поради което има множество заложени мрежи и куки на риболовци, търсещи срещи с бялата акула. Зъбите и челюстите на тази риба се ценят много високо. Месото и перките й се продават за храна, а от черния дроб се прави масло за смазване на лодки.

В сладки води също живеят трофейни риби. Официалния рекорд доскоро държеше Джоуи Палота. През 1983 година в Калифорния той улавя есетра с тегло 212 кг. През 2005 година обаче въдичари успяват да хванат 293-килограмов сом от река Меконг в Тайланд. Уловът дори е заснет от камерите на научнопопулярния канал “Нешънъл Джеографик”. Това се счита за най-голямата сладководна риба, регистрирана някога. Поради тази причина сомът попада в Книгата на Гинес за световни рекорди.

Любопитното е, че след изваждането на гигантския сом рибарите имали намерение да му върнат свободата и да го пуснат отново във водите на реката. Трофейният екземпляр обаче не успял да преживее шока от изкарването на сухо и починал моментално. Така в крайна сметка бил изяден. Специалисти казват, че в последните години популацията на меконгски сом е намаляла значително и видът вече се води застрашен. Причина за това са построените язовири по поречието на реката, както и бракониерският улов. Официалният годишен приход в Тайланд от риболов в река Меконг възлиза на 2 милиарда долара.

http://www.trud.bg

МАЙСТОРИЦИ НА РИБОЛОВА РАДВАТ МЪЖКОТО ОКО /18+/

Австралийци уловиха чудовищна 330 килограмова риба марлин

РИБАТА, С КОЯТО ХРИСТОС Е НАХРАНИЛ ГЛАДНИТЕ, СЪЩЕСТВУВА!

БЪЛГАРИ УЛОВИХА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ШАРАН В РУМЪНИЯ

Студент хвана 155-килограмов морски език с баща си

Хванаха най-големият речен сом в Марица

 


Сходни връзки

Австралиец хванал най-голямата риба с въдица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди