изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:34 EET
Учени възстановяват най-големия египетски саркофаг    
История Египтолози възстановяват най-големия египетски саркофаг, в който е поместено тялото на фараона Мернепта, живял преди повече от 3200 години. Саркофагът обаче е бил разрушен преди 3000 години и сега учените полагат усилия да го възстановяват.


Специалисти установиха, че най-големият известен египетски саркофаг е на фараона Мернепта, живял преди повече от 3200 години и погребан в Долината на царете, съобщи Дискавъри.
Саркофагът обаче е бил разрушен преди 3000 години и сега го възстановяват. Запазен е бил само капакът му. Мумията на Мернепта е била положена в четири каменни саркофага. Най-външният от тях е бил с дължина 4 м., широчина 2,3 м. и височина 2,5 м.
Гробницата на Мернепта е била разбита преди 3000 години и тогава външният саркофаг и този под него са били разрушени с помощта на огън. Третият саркофаг е бил използван повторно за друг владетел.
Причината Мернепта да си направи такъв огромен саркофаг не е известна. И други фараони са използвали по няколко саркофага, но никой от тях не е с такъв размер. Бащата на Мернепта Рамзес Втори и баща му Сет Първи са погребани само в един саркофаг.
Детайли от украсата насочват към причината саркофазите да са толкова много. На тях се повтаря една и съща сцена от "Книгата за вратите" - царството преди богът-слънце да влезе в отвъдния свят. Изглежда това е било важно за фараона, сякаш да обгърне тялото му с вълшебни обвивки, които имат сила да го възкресят, каза ръководителят на проекта Едуин Брок от Кралския музей на Онтарио в Торонто. Когато Брок за първи път разгледал фрагментите от гробницата на Мернепта през 1980 г., те били струпани без ред на едно място. Дори и подредени внимателно обаче те били само една трета от целия саркофаг и останалото е трябвало да бъде възстановено.  http://www.tvevropa.com
 


Сходни връзки

Учени възстановяват най-големия египетски саркофаг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди