изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:01 EEST
21.12.2012 - КРАЙ НА СВЕТА, КРАСИВ АПОКАЛИПСИС ИЛИ НАЧАЛО НА НОВА ЕРА, ЩЕ РАЗБЕРЕМ СКОРО    
Любопитно

До края на света не остана време. Поне така смятат тези, според които календарът на Маите е посочил 21.12.2012 г. за окончателната дата. Но дали наистина тогава ще настъпи окончателният край? И дали древните Маи, чиято империя е процъфтявала между 250 и 900 г. наистина са го предсказали?



В очакване да разберем това паниката започна да се разпространява по целия свят. Интересно е, че във всяка страна апокалипсисът се представя по различен начин. Например, американците са убедени, че на 21 декември, планетата ще бъде превзета от зомбита. Затова всячески се опитват да се приготвят за борбата с живите мъртъвци. Интернетът в Щатите изобилства от предложения за закупуване на специални комплекти за оцеляване в деня на възхода на върколаците. Търсенето на оръжие в САЩ - като резултат, скочи в пъти. Особено популярни са пушките с надписа “ще помогне по време на възхода на зомбитата”. Други “предприемачи” пуснаха серия видео-уроци за подготовка на човека за съпротива с живите мъртви. В Чили пък въобще не възнамеряват да ходят на работа на 21 декември. Според резултатите от допитванията на социолозите, част от служителите искат да си получат заплатата отрано и да прекарат деня преди 21 декември с размах. Властите посъветваха всички жители на страната внимателно да се подготвят за края на света.
Руснаците отначало изпаднаха в истерия, но впоследствие решиха да преживеят апокалипсиса с комфорт. В момента в страната, по-специално в столицата и московските предградия, се забелязва бум на сделките за покупко-продажба на бункери. Богатите руснаци изкупуват специално оборудвани хранилища, за да могат в тях да прекарат Края на света. “Бункерите са снабдени с вентилационна система с филтри, които не пускат вътре никакви заразявания, никакви сажди, нищо. Може още да оборудваме бункера със система, която е подобна на системата за въздуха на подводниците. В него може да се сложи абсолютно всякаква система за поддържане на живота.” Цената на този лукс стартира от 200 000 долара. Максимална цена просто няма.  

Жителите на Европа не се вълнуват много от слуховете за края на света. На мъгливия албион само създадоха две радиостанции, които денонощно разказват на слушателите си как да оцелеят в апокалипсиса. Арменското радио за “съдния ден” засега мълчи. Затова пък букмейкърите в страната работят на пълна пара. Те обещават, че - ако има край на света, заложилият ще може да увеличи парите си точно 555 пъти.

В Китай пък властите арестуваха 93-ма души, обвинение в разпространяване на слухове за края на света, както и мъж, наръгал 23 деца в начално училище, след като бил \\"психически повлиян\\" от подобни предсказания.

Междувременно две села по света бяха обявени за приемници на втория Ноев ковчег. Едното от тях е българското Леново. Там хората - къде с нашенско чувство за хумор, къде насериозно, казват, че са готови да приемат оцелелите след края и пазаруват на поразия риба тон, черен хляб и свещи. Ако не за след края на света, то поне за началото на следващата година...

От НАСА съобщиха, че на сайта им са постъпили десетки хиляди въпроси, свързани с очакваната дата. Според астронома Дейвид Морисън, някои от тях са наистина тревожни и стряскащи. “Много от хората са наистина уплашени” - казва той. “Например, двама тийнейджъри бяха решили да се бесят, защото не искаха да станат свидетели на края. Две жени пък споделиха, че смятат да убият децата си и след това себе си.” Затова и от космическата агенция решиха да публикуват на сайта си обоснован анализ, разбиващ всички митове около прословутата дата 21.12.2012г.
2012 Мит 1 - Маите са предсказали края на света

Календарът на Маите не свършва през 2012, както някои твърдят, и древните хора никога не са визирали тази година като края на света, пишат от НАСА. Но 21.12.2012 определено е повратна дата в календара. “Това е моментът, в който най-големият цикъл в календара на Маите - 1 872 000 дни, или 512 537 години - приключва и започва нов цикъл. Идеята е, че времето се обновява, че светът се обновява отново и отново - по същия начин, както ние го правим след всяка нова година или всеки понеделник” - казва Антъни Авени, експерт по Маите. “Всъщност - казва Авени - Маите не са си падали много по предсказанията. Календарът им е насочен по-скоро към миналото, а не към бъдещето. Събитията, за които четем, касаят техните прадеди и божествата. Няма абсолютно никакво предсказание за нещо, което ще се случи.”
2012 Мит 2 - Смяната на полюсите
Според някои от катастрофичните пророчества, Земята ще бъде унищожена заради смяната на полюсите. Кората и мантията на планетата ще се раздвижат, разтопената лава от недрата ще избликне на повърхността. Учените обаче напълно изключват подобен драстичен сценарий, въпреки че някои от тях допускат, че подобна смяна би могла да се случи. Според геолога от Принстънския университет Адам Малуф, в момента наистина върви такъв процес, но той ще отнеме милиони години - достатъчно бавно, за да не може човечеството изобщо да го забележи.
2012 Мит 3 - Парадът на планетите
Някои любители-астрономи вярват, че 2012 ще свърши с “парад на планетите”, който ще се случи за пръв път от 26 000 години насам. Според този сценарий, Слънцето ще застане точно между Земята и това, което се нарича центърът на нашата галактика. Според фаталистите, това подреждане по някакъв начин ще изложи Земята на могъщи, непознати досега галактически сили, които ще я унищожат.
Според Дейвид Морисън от НАСА, “парадът” не представлява никакъв интерес за науката. Той няма абсолютно никаква предпоставка за гравитационно въздействие, слънчева радиация, промяна на орбитата или каквото и да е, което да въздейства върху живота на Земята.
2012 Мит 4 - Планетата Х, сблъсък със Земята
Някои казват, че тя е някъде там - мистериозната Планета Х, или Нибиру. Тя ще се сблъска със Земята или поне ще мине достатъчно близо, за да унищожи живота с гравитационното си поле. Може ли да има такава непозната планета и тя да ни удари през 2012? Ами - не.
“Няма такъв обект - казва Морисън. - Ако е имало такава планета, кафяво джудже или каквото е там, което е навлязло в Слънчевата система преди три години, астрономите са щели вече да го изучават през последното десетилетие, а към днешна дата щеше да е видимо с просто око” - казва Морисън.
2012 Мит 5 - Слънчеви изригвания ще унищожат планетата
Според някои от катастрофичните сценарии, нашето Слънце ни е враг. Нашата звезда ще произведе смъртоносни изригвания, които ще изпепелят Земята. Морисън обяснява: “Слънцето изобщо не е на дневен ред в момента. Пикът на неговата активност изобщо не е през 2012 г., по-скоро ще бъде година или две по-късно.”
Учените обаче твърдят, че и без предсказанията на календара на маите светът е тръгнал към своето саморазрушение, а апокалипсисът вече е настъпил, при това в цялата вселена. Можем поне да се успокоим, че агонията ще бъде бавна. \\"Земята съществува от четири милиарда години и това ще продължи поне още толкова, докато Слънцето превърне нашата планета в необитаема\\" -  продължава Морисън. Според него, след около 5 милиарда години Слънцето ще се превърне в \\"червен гигант\\", чиято топлина ще предизвика изпаряването на океаните и изчезването на земната атмосфера. След това ще настъпи захлаждане, но това така или иначе няма вече да ни засяга. \\"Дотогава не съществува никаква астрономическа или геоложка причина, която може да унищожи Земята\\" - уверява Морисън.

Румънският физик Анку Динке прогнозира рекордно висока стойност на вибрациите на 21.12.2012 година. Той твърди, че тогава ни очаква красив Апокалипсис. “Край на света няма да има! Тайната на последния ден от календара на Маите е свързана с това, че на 21 декември 2012 г. честотата на вибрациите на Земята ще достигне рекордно висока стойност - 12.6-12.8 Hz. Хората, които са в състояние да се “настроят” на тази честота, ще печелят в духовен план, уверява той. Анку Динке съветва всички да се забавляват на въпросната дата.“Забавлявайте се, яжте, пийте и се разхождайте със семейството си. Така ще отпразнувате най-красивия Апокалипсис” - са думите му.

Спете спокойно! Краят на света се отлага: няма да настъпи на 21 декември 2012 г., …. но може да е през 2013, 2014, 2015, 2016… До 2020 г. са „планирани“ няколко завършека на света - до 10 години Земята я очакват поне 12 апокалипсиса, въпреки че някои от тях вече трябваше да са се случили.

- 2008: На Земята ще падне астероид с диаметър над 800 м;

- 2009: Според разшифроването на предсказанията на Нострадамус от Питър Лори, ще настъпи Армагедон;

- 2010: Свършват запасите от нефт и светът ще бъде погълнат от война за ресурси;

- 2012: Свършекът на света, според Маите.

- 2013: Рагнарок или Денят на Страшния съд. Денят на началото и края. Хиперпространственият преход в 4-тото измерение. За смъртните това ще означава смърт, а за боговете - раждане;

- 2014: Според астрофизиците, Слънчевата система тогава ще бъде достигната от облак космически прах, който ще затрие всичко по пътя си;

- 2015: Краят на 9576-годишния цикъл, който ще донесе гибел на цивилизацията;

- 2016: Джеймс Хансен - изследовател на промените в климата, очаква масово топене на ледниците на Земята, което ще предизвика потоп на голяма част от сушата;

- 2017: Краят на света, според Теорията за йерархичните катастрофи;

- 2018: Ядрената война, предречена от Нострадамус;

- 2019: Банален сблъсък с астероида 2002 NT7;

- 2020: Исак Нютон, базирайки се на предсказанията на Йоан Богослов, изчислил, че краят на света ще настъпи точно през тази година.

Е, сами решавайте за кой „край“ ще се подготвите!

 

НДТ, по материали от Интернет

 


Сходни връзки

21.12.2012 - КРАЙ НА СВЕТА, КРАСИВ АПОКАЛИПСИС ИЛИ НАЧАЛО НА НОВА ЕРА, ЩЕ РАЗБЕРЕМ СКОРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди