изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:40 EEST
Цонко Цонев: За десета юбилейна година посрещаме Нова година с рок на централния площад в Каварна    
Интервюта Кметът на Община Каварна Цонко Цонев в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Цонев, каква е зимната обстановка в Община Каварна, какви бяха основните проблеми през последните дни?
Цонко Цонев: Ситуацията беше много тежка. Времето започна да се нормализира. Имаше доста перипетии. Успяхме да изведем хората, които се нуждаеха от хемодиализа за Добрич още в първия ден, когато пътят Каварна-Балчик беше затворен. В петък сутринта имаше закъсал румънски ТИР между Каварна и Българево, който успяхме да изведем от преспите с техника на общината. В петък вечерта по-голямата част от пътищата бяха отворени. Вчера всички пътища на територията на общината бяха отворени. Има достъп до всички села и са заредени с хранителни продукти, както и в град Каварна всичко е изчистено и опесъчено. Да се надяваме да няма повече такива тежки ситуации.
Фокус: Имало ли е проблеми по граничните пунктове с Румъния?
Цонко Цонев: Проблемът по граничния пункт с Румъния е, че преди Дуранкулак са най-големите навявания. Между Шабла и Дуранкулак има изключително много навявания и там последно се отвори граничният пункт в петък късно вечерта. Винаги пътят от Балчик до Дуранкулак се почиства най-трудно, тъй като има най-много открити места. Там винаги има проблем. Когато времето е лошо, винаги първо се затваря този път. Радвам се, че на втория ден този път беше отворен. На границата чакаха десетки коли, които чакаха да се отвори, въпросът беше решен. Всеки път е така, не е само тази година. При нас години наред се случват такива ситуации и сме свикнали. Това е зима, няма как да се предвиди. Особено трудно е да се чисти, след като след 15 минути пак навява, така че трябваше да се изчака вятърът да стихне и тогава пътят да се изчисти за постоянно.
Фокус: Има ли фирми по почистване и поддържане на пътища, които са били санкционирани и не са изпълнявали някои дейности?
Цонко Цонев: При нас почистването се извършва от нашата общинска фирма „Бизоне”, която чисти много добре в Каварна и в селата. Тя свърши много добра работа, дори помогнахме на Агенция „Пътна инфраструктура” – почистихме участъци, които бяха в нейните правомощия и задължения. Никога не сме бягали от отговорностите. Общинската фирма, на която сме предоставили и нов роторен снегорин. Благодарение на голямата техника, която имаме и която беше наета, свършихме работа.
Фокус: Какви са Вашите наблюдения за работата на енергийните компании, стават ли по-подготвени?
Цонко Цонев: Основният проблем на „Енерго-про” беше , че едно село беше останало без ток тези дни. Проблемът беше, че при авариите в цяла България нямаше как да достигне техника, за да подмени изгорелите части в трафопостовете. Не мога да кажа, че хората не са си свършили работата. Но при положение, че нито един автомобил не можеше да се движи от Добрич до нас, нямаше как да дойде техника, която да донесе необходимите части и да успеят да отстранят авариите навреме. Чакаше се да премине това тежко положение, за да може да дойде техниката и да отстрани авариите. Една част от село Българево беше два дни без ток, Камен бряг, Свети Никола. Но това се случва много често, тъй като при силния вятър жиците започват да се късат, започват да стават по-често аварии, трафопостовете да горят. Препоръката ми е да се подменят, когато имат възможност, да видят кои участъци са рискови и там да подменят жици и части от съоръженията си, за да не се изненадаме пак през зимата. Надявам се, че ще го направят, защото си плащаме сметките и би трябвало и те да си свършат тяхната работа.
Фокус: За колко време са останали без ток тези населени места?
Цонко Цонев: За около два дни в някои села, в някои за един ден. Една част на Българево беше и без вода, тъй като трафопостът придвижваше помпената станция на Болата. Справихме се, имаше осигурени хранителни продукти. Нямаше хора, които да не сме успели да извозим – родилки, болни. Това беше най-важното.
Фокус: Всяка година ли се случват подобни проблеми?
Цонко Цонев: Не, няма как да се води статистика, тъй като никой не може да вкара природата в статистика. Случва с е през няколко години. Откакто съм кмет, имаше поне 4 случая, в които сме били в такова състояние, един път и по-тежко.
Фокус: Можете ли да ни разкажете малко повече за фестивала догодина?
Цонко Цонев: Догодина той ще бъде в два дни – 1 и 2 юни, и ще бъде с участието на голямата група, любима на всеки български рокаджия - Deep Purple, която излиза с нов албум. Албумът, за наша радост, ще бъде представен и в България, в Каварна. През 2005 г. те бяха при нас и отново ще повторят, този път са с представяне на нов албум. Ще има две български, две руски и още няколко групи, които ще оформят 8-те групи, които ще се представят на фестивала на 1 и 2 юни догодина. Този фестивал ще открие туристическия сезон ударно. Той ще бъде две седмици след приключването на големия „Волво мастърс турнир”. Ще има две много големи събития на територията на общината – в средата на май и началото на юни. Естествено, ще има и други, но това ще бъдат основните, които ще се състоят следващата година. Надявам се те, както и всички други, които сме направили до момента, да подпомогнат развитието на целия регион. Каним всички, които обичат Purple. Сега ще са тук с нов албум и не се знае дали ще има нов. След 8 години пауза издадоха този, така че наистина ще бъде едно уникално събитие и се радвам, че ще се случи при нас.
Фокус: Знаят ли се другите гости на тези събития?
Цонко Цонев: През месец май са 24 най-добри голфаджии в света, те ще се уточнят преди турнира. Те се определят според класирането им. Другите групи сега се определят, може би след месец и половина ще бъдат обявени. Българските групи са Черно фередже и Аналгин с вокалист Звезди Керемидчиев. Ще видим кои ще бъдат руските групи. Все пак трябва да мислим за руските ни приятели, които са близо до нас в Албена, Златни пясъци, Варна – освен Deep Purple, да могат да видят и някои от своите големи групи в България. За първи път правим по-масирано руско участие във фестивала. Уважението трябва да е и към феновете на руския рок. Съвсем скоро ще бъдат ясни и другите 5 групи, които ще бъдат на фестивала.
Фокус: Предвиждате ли нещо по-специално за посрещането на Джулай морнинг?
Цонко Цонев: Да, отново го посрещаме при нас. Да не забравяме все пак и Нова година, която тази година ще бъде много интересна с участието на една много голяма немска хеви метъл група – Primal fear. Те ще бъдат подгрявани от Аналгин в центъра на града с хубави зари, специални ефекти. Ще изпратим годината с хеви метъл. В средата на следващата година ще посрещнем Purple. Това е десетата Нова година, която ще се празнува на площада в Каварна. Когато встъпих 10 ноември 2003 г., организирахме Нова година, която беше с Васко Кръпката, Каскадьори и други български групи. Тогава се празнуваше за първи път на централния площад. Може би за първи път в малък град в България се празнуваше така. Тогава започна традицията по доста места в средни и по-малки градове да се правят такива купони. Тази година за десета юбилейна година посрещаме на централния площад с рок.
Яница ТАНЕВА

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Цонко Цонев: За десета юбилейна година посрещаме Нова година с рок на централния площад в Каварна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди