изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:21 EET
От кафявите очи струи доверие    
Любопитно

Мъжете с кафяви очи изглеждат по-благонадеждни от синеоките, установиха учени от Чехия, пише LiveScience. Не самият цвят на очите предизвиква доверие, а чертите на лицето, които имат хората с кафяви ириси.



\\"Цветът на очите е нещо повърхностно и никой не би очаквал, че може да има по-дълбока връзка с костната структура. Бяхме леко изненадани\\", казва ръководителят на изследването Карел Клайснер от Карловия университет в Прага.

В еволюционно отношение сините очи са сравнително нови - допреди между 6000 и 10000 години всички хора са били с кафяви очи.

Ученият иска да открие защо тази мутация се е разпространила и вярва, че трябва да има еволюционна причина за различния цвят на очите, която не е свързана с функцията им да виждат.

Клайснер и колегите му фотографират 40 мъже и 40 жени, студенти от Чехия, с различен цвят на очите. След това сформират втора група студенти (142 жени и 92 мъже), които да класират снимките по различни показатели - привлекателност, надеждност и властност - по скала от 1 до 10.

Резултатите показват, че лицата с кафяви очи изглеждат по-благонадеждни от синеоките, особено лицата на мъжете. Същата тенденция присъства и в оценяването на женските лица, но тя не е толкова изявена, за да се изключи ролята на случайността.

Учените редактират снимките като променят цвета на очите и набират нови хора, които да ги оценяват. Лицата от първия експеримент отново изглеждат най-благонадеждни, въпреки че на снимката очите им са сини.

Анализ на лицата показва, че мъжете с кафяви очи имат по-голяма уста, по-голям нос и по-изпъкнали вежди от синеоките. Явно това им придава по-добродушно излъчване, което предизвиква доверие.

Според Клайснер, когато сините очи са били еволюционна новост, те били достатъчно привлекателни сами по-себе си, позволявайки в поколенията да се предадат черти, които не будят доверие. Но това си остава само предположение.

Ученият смята, че \\"надеждните\\" черти на лицето са сходни в различните култури, но начинът, по който възприемаме цвета на очите, зависи от културните стереотипи.  http://www.trud.bg

Мъжете все пак най се възбуждали от... очи

Обрат: Леко пълните живеят повече

Какъв е идеалният мъж в очите на жената

В очите гледай! Казах в очите - не там!

Виното издава характера на човека

Казачка от Сибир убива с поглед

 


Сходни връзки

От кафявите очи струи доверие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди