изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:35 EET
Само трима души знаят истината за атентата в Бургас    
Новини На 18 юли миналата година бомбен атентат взриви не само бургаското легище, но и страната и целия свят. Загинаха петима израелски граждани и един българин. Шест месеца след кървавата баня извършителите не са разкрити въпреки хвалбите на една следователка, с които тя взриви медиите тези дни.

Следите на атентаторите всъщност се губят зад фалшиви документи за самоличност, които ловко са ползвали у нас. Разследването удари на камък и в международните служби Европол и Интерпол. В огромната база данни не бе открито съвпадение на ДНК-профила на разкъсания от бомбата терорист. Очевидно за жертвен агнец е бил избран чист човек, без криминално минало, останал извън полезрението на световните разузнавателни служби. И очевидно извършителите, които и да са те,

са изпипали престъплението като по учебник

Заради нарастващия тероризъм целият свят е вперил поглед в бургаския атентат и очаква да бъде разкрит. Това бе и един от основните акценти на срещата между Бойко Борисов и Барак Обама миналия месец. Темата влезе дори и в Конгреса на САЩ, който призова ЕС да признае ливанската шиитска групировка “Хизбула” за терористична организация. Американският конгрес изрично изказа подкрепа за българското правителство в разследването на терористичния акт от 18 юли на летището в Бургас. И още по-недвусмислено упълномощи президента Обама да окаже необходимото дипломатическо и разузнавателно съдействие и помощ във връзка с разследването на терористичния акт.
Всичко това се случи в първия ден от новата година, а на втория - бургаската следователка Станелия Караджова

реши да се намеси кардинално в световната политика

и драматично обяви, че вече е разкрит един от атентаторите и даже се издирва. Случайно ли изскочи Караджова в тази взривоопасна ситуация и знаела ли е какви ги говори, тепърва ще се изяснява. Нейните “разкрития” обаче хвърлиха в смут цялата държава и един Бог знае как ще отекнат на международната сцената.
След скандалното интервю в национален ежедневник неизвестната дотогава Станелия Караджова не само се прочу, но нареди името си до тези на Борисов, Обама, Нетаняху и Барозу. И ако това е била целта, то тя вече е постигната. Лошото е, че в така наречените “разкрития”

няма и капка истина

А още по-лошото е, че може да предизвика международен скандал. Разпространената от бургаската следователка информация бе опровергана кратко и ясно от вицепремиера Цветан Цветанов. Върховната Касационна прокуратура пък разпореди светкавично разследване срещу Караджова, което трябва да установи какво и защо е говорила. Това обаче никак не стресна следователката, която продължи да твори гаф след гаф с невероятни изявления. Тя ту потвърждаваше пред медии, че терористът е разкрит, ту отричаше, обяснявайки, че “не е била прецизна” в интервюто си. Накрая вече наистина се оплете какво на кого е говорила и за финал реши да поддържа първоначалната версия – тоест има разкрит помагач. А най-накрая в национален ефир пък каза, че след въпросното интервю не е говорила с нито един журналист.

“Твърденията на следователката не са верни. Няма да коментирам нищо по темата, това е въпрос на национална сигурност. Възмутен съм, че човек от системата може да прави подобни изказвания! Това е една импровизация, базирана на безпочвени твърдения, и в този процес на разследване единственият човек, който е запознат с всички детайли, е следовател Илиев”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Отговорът на Караджова, която уж не дава интервюта, не закъсня и в телевизионно изявление тя каза: “Аз стоя зад всичко, казано от мен, и не е вярно, че съм се отметнала от думите си”. След това се оправда, че е съгласувала изнесените данни от разследването с окръжната прокурорка на Бургас Калина Чапкънова, с което въвлече в скандала и държавното обвинение. Колегите й са в паника и тръпнат в нервно очакване какви ще са последиците от скандала. Всички обаче са категорични, че така наречените разкрития са въздух под налягане.

“Странно е, че Станелия Караджова е наговорила такива неща - това е най-малкото непрофесионално. Двете имена, които цитира - Жак Филип Мартен и Ралф Уилям Рико, са известни отдавна. Вътрешният министър ги обяви още преди месеци – това са измислени имена, снети от намерените две лични карти. Истинските хора, които се крият зад тези фалшиви самоличности, са други и не са разкрити. Недопустимо е един следовател да хвърля такава измислена “бомба”,

дори е опасно

Давам най-прост пример. Хората, които са организирали атентата, прочитат, че един от помагачите е разкрит. Какво мислите следва – естествено, ще го ликвидират. И не само него. И оттук нататък кого ще търсим… следите се замитат”, коментира високопоставен източник, запознат с разследването. Смехотворно звучи и твърдението, че терористът-камикадзе бягал с бомбата на гърба.

Следователката направила този извод от факта, че единият му крак бил повече обгорял от другия, въпреки че свидетелите твърдят друго. Всъщност съдебните лекари, които единствени могат да се произнесат по този въпрос, вече разкриха, че бомбата е избухнала върху гърдите на неизвестния терорист. “Да се правят такива “разкрития” на базата на разсъждения и косвени доказателства, е смешно. Един сериозен следовател не може да прави импровизации за толкова сложен и заплетен случай”, коментираха експерти.

Те опровергаха и тезата на следователката, че в атентата има мароканска връзка, с мотива, че откритата на летището след взрива сим-карта е купена от телефонен оператор в Мароко. До момента не е ясно дали тя изобщо има връзка с терористите или е изпаднала случайно от някой турист. “Тази карта наистина бе открита близо до мястото на взрива. Изпратено е запитване до Мароко, за да се установи от кого е закупена, но отговор няма до момента. Едва когато се разбере кой е собственикът й, ще може да се каже дали тя има изобщо отношение по този случай”, разясни пред наш репортер източник, пожелал анонимност.

Каква тогава е истината за атентата?

Към днешна дата я знаят само трима човека в държавата, но следователката Караджова не е сред тях. Разследването установи, че атентаторът не е със сини очи, както се смяташе досега. Най-вероятно взривеният е бил тъмноок, е мнението на антрополозите. Новото разкритие отхвърля версията, че камикадзето е с европеиден произход. “По темата с атентата се изказват всякакви некомпетентни хора и това бе една от многото глупости. При екстремна смърт, каквато настъпва след взривяване, очите на убитите стават светло-белезникави. Има други начини да се установи какъв е бил цветът им преди смъртта”, разясниха експерти. Стана ясно още, че разпространените след взрива фотороботи на терориста са неточни и в момента усилено се работи по цялостна възстановка на откритата глава. Тя е била изпратена по куриер от бургаската морга до клиниката по съдебна медицина във Варна.

Известният български антрополог работи повече от месец по възстановяването на истинските черти на лицето, което бе обезобразено до неузнаваемост от взрива. След това реконструираната глава ще бъде заснета и снимката отново ще бъде пусната за издирване до всички международни служби”, разкри нашият брилянтен и високопоставен източник. Той каза за първи път пред “ШОУ”, че разследващите не разполагат с никакви пръстови отпечатъци на камикадзето. Мощната бомба е раздробила на пихтия торса и ръцете на терориста и от тези части не е открито нито едно парче. Оцеляла е само главата и част от краката.
Намерени са и две квартири, в които най-вероятно са живели терористите. Собствениците им твърдят, че съмнителните гости отговарят на разпространеното описание и се доближават до фотороботите.

Петя ТОДОРОВА
http://www.blitz.bg

Американският конгрес е одобрил резолюции за „Хизбулла” и атентата в Бургас

Проверяват следователката, разкрила за атентата в Бургас

Разкриха помагача на атентатора от Сарафово

 


Сходни връзки

Само трима души знаят истината за атентата в Бургас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди