изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:36 EET
БСП била опасно близо до ГЕРБ преди изборите    
ОбществоОпасно близки дистанции и позиции по редица ключови въпроси регистрира между партиите редовното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч". Социологическата агенция определя ситуацията като предвещаваща изключително напрегнат и зареден с риск от резки обрати политически сезон.

Намалява дистанцията между двете водещи политически сили - ГЕРБ и БСП - 20,9% към 18,5%. Спрямо септември подкрепата за управляващата партия бележи лек спад - 0,5 на сто, докато проектът на БСП за ядрен референдум мобилизира симпатизантите й и тя успява да увеличи подкрепата си с 2%, показват резултатите от изследването.

По последни данни четири партии се очертават като сигурни участници в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, което събира 5,6 на сто подкрепа, и ДПС - с 5,4% одобрение.

Други четири политически сили са на рисково разстояние от четирипроцентовата бариера. Малко над нея би бил действителният вот за Синята коалиция и "Атака"-ВМРО, ако изборите бяха днес. А малко под прага, но с потенциал да го атакуват, са СДС и "Национален фронт за спасение на България" на собственика на СКАТ Валери Симеонов. Към момента не може да се изключи както вариантът, че тези партии ще влязат в 42-то Народно събрание, така и че ще останат под чертата.
Освен до високо напрежение, това разположение на силите води и до голяма степен на неопределеност не само за състава на бъдещия парламент, но и за възможните управленски формули в него, коментират още от "Алфа рисърч".

За периода септември 2012 – януари 2013 г. положителните оценки за работата на правителството спадат от 18 до 16 на сто, а негативните се запазват около 46%. Единственият министър с ясно изразено одобрение за работата си е регионалният Лиляна Павлова (с 31% положителни оценки).
Личният рейтинг на премиера Бойко Борисов остава по-висок от този на правителството, но и при него се разтваря ножицата между недоверие и доверие. В началото на годината положителните оценки за дейността му спадат от 31% до 29%, а отрицателните нарастват от 37% до 39%, сочат още резултатите от проучването.

Песимистичните оценки и очаквания за икономиката на страната и личните финанси и поредицата от скандали, които засегнаха управляващото мнозинство през последните месеци, са в основата на продължаващия плавен спад в оценките за работата на правителството, министрите и премиера. Най-високо неодобрение срещат начинът на избор на членове на Конституционния съд (скандалите "Марковска" и "Гугушева"), строежите върху несебърските дюни и защитени територии по Черноморието, данъкът върху лихвите по депозитите и задължителното предучилищно образование на четиригодишните.

Като последователна и положителна мярка се оценява най-вече запазването на забраната за пушене на закрити обществени места.

Отсъствието през периода на последователни политики, които да печелят доверие и да мобилизират привърженици, ерозира твърдостта на подкрепата за ГЕРБ и поставя в опасна близост реакциите на привържениците на управляващите с тези на техните опоненти, отчитат в заключение от "Алфа рисърч".


Между 25 и 35 на сто от около 6-те млн. пълнолетни граждани в България заявяват, че смятат да гласуват на Националния референдум на 27 януари, неделя. Най-мобилизирани да отидат до урните са симпатизантите на БСП и като цяло поддръжниците на АЕЦ "Белене", поради което съотношението между "да" и "не" е около 3:2 - 62:38 на сто. Сред хората, които ще гласуват с "не", противниците на ядрената енергетика са почти двойно повече - 60%, от привържениците на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" - 29 на сто.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

БСП била опасно близо до ГЕРБ преди изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди