изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:00 EET
Напрежение между Сирия и Израел след предполагаем израелски въздушен удар в района на Дамаск (ОБЗОР)    
По света Дамаск. Напрежението между Сирия и Израел се покачи, след като властите в Дамаск съобщиха, че израелски военни самолети в сряда са обстрелвали военен изследователски център в района на сирийската столица. Сирия е подала официално оплакване в ООН.Въпреки че технически Израел и Сирия все още са в състояние на война, сирийското външно министерство се е позовало на споразумението между двете страни от 1974 година, което предвижда създаването на демилитаризирана зона в района на Голанските възвишения.


Израел засега не коментира сирийските твърдения, че израелски самолети са бомбардирали военен обект близо до Дамаск.
Официални израелски представители и израелската армия не потвърждават, но и не отричат участие в предполагаемата атака. Няма коментар и за други твърдения за това, че израелски военни самолети са атакували конвой с оръжия в района на сирийско-ливанската граница.
Британски военни специалисти, които следят ситуацията в Близкия изток, съобщиха, че сирийските войски в района на Голанските възвишения са приведени в пълна бойна готовност.
Британците разполагат и с информация за това, че в състояние на повишена готовност са въоръжените сили на Ливан и Йордания.
В сряда Военновъздушните сили на Израел атакуваха научноизследователски център в Дамаск. Според информацията на британските експерти са били унищожени мощности за производство на химическо и бактериологично оръжие.
Има данни и за повишена готовност на армейските подразделения на Турция, които се намират на границата със Сирия.
Ръководителят на Арабската лига Набил ал Араби осъди предполагаемия израелски въздушен удар в Сирия.
„Тази израелска агресия е явно нарушаване на територията на арабска държава и на нейния суверенитет. Това е нарушение на Хартата на ООН и на правилата на международното право”, каза ал Араби.
Той призова „международната общност да поеме отговорност и да спре непрекъснатите израелски актове на агресия срещу арабски държави”.
„Израел трябва да поеме пълна отговорност за атаката и да признае правото на Сирия да защитава своята територия”, добави ръководителят на Арабската лига.
Сирийският посланик в Ливан Али Абдул Карим Али заяви, че в Сирия е състояние да предприеме изненадваща контраатака в отговор на израелския въздушен удар срещу сирийски изследователски център.
Според посланика „израелската агресия разкрива връзката между войната срещу Сирия и участието на Израел в нея”.
Междувременно Иран предупреди, че израелският удар в Сирия ще има сериозни последици за Тел Авив. http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Напрежение между Сирия и Израел след предполагаем израелски въздушен удар в района на Дамаск (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди