изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:11 EEST
Ново пет от Али Агджа: Аятолах Хомейни ми каза да убия папата!    
По света Доказано ексцентричният (меко казано) Али Агджа, който през 1981 г. простреля тогавашния папа Йоан Павел Втори, отново промени историята за покушението, заявявайки в нова автобиография, че покойният върховен духовен водач на Иран аятолах Рухола Хомейни лично му поръчал да убие папата.

Новата автобиография на Агджа се казва \"Те ми обещаха рай\", книгата излезе вчера в Италия. В нея Агджа разказва, че е бил обучен в Иран и че Хомейни го е накарал да убие Йоан Павел Втори в името на Аллах, предаде Асошиейтед прес.

Турчинът Агджа стреля и рани папата поляк на 13 май 1981 г. на площада \"Свети Петър\" в Рим. Минути след нападението той заяви, че е действал сам. По-късно каза, че България и съветският КГБ стоят зад заговора за убийство, но след време се отрече от тази версия. В средата на 2011 г. българската следа в атентата беше отново \"събудена\" в книгата \"Покушението срещу папата\" на пенсионирания италиански съдия Фердинандо Импозимато и журналистът Сандро Провизионато. Според тях съветските тайни служби са взели през 1981 г. решение за покушение срещу папа Йоан-Павел II и срещу лидера на полския профсъюз \"Солидарност\" Лех Валенса, като и в двата случая имало българска следа.

В друга книга от същата година - \"Убийте папата\", на журналиста от вестник \"Република\" Марко Ансалдо и туркинята Ясемин Ташкън, пък се твърди, че крайнодясната турска организация \"Сивите вълци\", чийто член е бил Агджа, е единственият поръчител и изпълнител на покушението срещу папата. Самият Агджа, който бе осъден за атентата и прекара 19 години в затвора, бе освободен през януари 2011 г. тогава заяви, че всъщност атентатът е дело на Ватикана. За покушението бяха съдени трима българи, в това число служителят на българските авиолинии Сергей Антонов. Делото срещу тях бе прекратено по липса на доказателства./ http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Ново пет от Али Агджа: Аятолах Хомейни ми каза да убия папата! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди