изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:53 EEST
При вицепрезиднта М.Попова са раздавали пари на НПО без правила    
Общество

Цели две години бяха необходими на Министерството на правосъдието (МП), за да разсекрети една от най-строго пазените тайни в държавата, касаещи \"безотчетното\", \"несъгласувано\", своеволно раздаване на \"помощи\" на НПО-та, съобщава вестник Класа.бг.



Списъкът с експертите, които оценяват хиляди проекти без ясни правила, е подписан от Маргарита Попова, бивш министър на правосъдието. Става дума за списъка с имената на хората, които одобряват проектите на неправителствени организации в обществена полза за получаване на бюджетни средства \"на калпак\" - без ясни правила и без всякакъв анализ на ефекта от паричните бюджетни потоци. Благодарение на организацията Програма \"Достъп до информация\" изданието завежда дело преди две години и с помощта на адвокат Кирил Терзийски печели след многобройни обжалвания от страна на МП. След окончателното решение на Върховния административен съд бил необходим още месец и десет дни на правосъдното ведомство да ни предостави списъка с отговорните лица. И това се случило едва след като вестникът заплашва, че ще пусне жалба за неизпълнение на съдебно решение. Може само да се гадае само защо администрацията толкова ревностно пази в тайна членовете на тази абсурдна комисия.

Списъкът с експертите, които оценяват хиляди проекти без ясни правила, е подписан от Маргарита Попова, бивш министър на правосъдието. Тя е назначила комисията, която по бюджетен план трябваше да раздаде 800 хиляди лева на НПО-та, кандидатствали с конкурс, през 2010 година. Крайната сума, която бе раздадена тогава, бе 153 хиляди лева, които отидоха без сериозни правила и критерии за проекти, чийто ефект, меко казано е съмнителен.

Делото, което klassa.bg води за публичност и прозрачност, продължи две години - от 2010 г. до декември 2012 г. , защото през това време правосъдното ведомство обжалва решенията на съда с мотива, че имената на хората, които разпределят публични финанси без правила, са тайна по смисъла на Закона за личните данни. На 11 декември 2012 г. подадохме искане чрез адвокат Кирил Терзийски МП да изпълни съдебното решение на ВАС и на 22 януари 2013 г. получихме въпросната заповед.

Тези средства, които ежегодно се отпускат чрез конкурс от държавния бюджет от 2005 година насам (без 2008 г. и 2013 г.) са разпределяни без утвърдени критерии за оценка на проектите. Такива се създават чак през 2011 г., след като поредица от разследвания на klassa.bg показаха порочната практика. Успоредно с това, Български център за нестопанско право публикува подробно изследване, от което ясно се вижда тайният и безобразен начин, по който се харчат парите на държавата.

На страницата на МП в този период (2005-2010 г.) отсъства всякаква информация защо едни печелят, а други -не. Не се дават обяснения. Засекретен е и съставът на комисиите, които разпределят държавната субсидия.

Всичко това дава основание на изданието да смята, че парите се раздавани по симпатии и ходатайства от тези богоизбрани, които знаят състава на комисията. Проекти за спортни лагери в Гърция и Турция печелят субсидии между 40 и 50 хиляди лева ежегодно. А организации като \"Джендър\" с проект за домашно насилие не биват одобрявани, колкото и абсурдно да звучи това.

\"Действително в този период парите са раздавани без критерии. Не е ясен и последващият ефект от проектите, които са били одобрени\", каза пред klassa.bg Любен Панов, председател на организацията Български център за нестопанско право. Той автор на доклада, който изследва порочните практики на разпределяне на държавните субсидии и в резултат на който, както и на усилията на вестника ни, бяха утвърдени критерии за оценка през 2011 г.

Класа.бг публикува списъкът на най-пазената тайна на хората, разпределели 153 хиляди лева без обяснения през 2010 г.:

Жанета Петрова, зам.-министър на правосъдието, председател на комисията, Мая Никовска, директор на дирекция \"Правна\" в МТСП,

Александра Димитрова – главен експерт в МФ, Соня Костадинова – началник-отдел в МОМН,

Силвия Гечева, началник-отдел в Дирекция \"Икономическа и социална политика\" в МС,

Миролюб Дойчев – началник-отдел в МФВС, Елвира Фотева-държавен експерт в МЗ,

Борислав Павлов-началник-отдел в МК, Павлина Колева – старши юрисконсулт в МИЕТ,

Стефка Соловьова -директор на дирекция \"Регистри\" в МП.

\"Това са хората, които са облагодетелствали едни за сметка на други по свои критерии. Това са хората, които не можахме да попитаме какъв е смисълът на екскурзията на спортни дружества пред всякакви други проекти за социално слаби и отритнати от обществото, например. Справка показа, че към днешна дата голяма част от тях не заемат същите длъжности и затова не могат да бъдат попитани за начина, по който са раздавали пари. Допълнителен щрих към тази история на непрозрачно раздаване на средства е фактът, че когато разговаряхме с МП, оттам ни казаха, че всички ведомства имат свои представители. Оказа се обаче, че има министерства, които и не са чували за тази комисия. Министерството на транспорта ни отговори, че няма свой представител, което повдига въпроса кой оценява проекти, които касаят ресора на това ведомство\", се казва в разследването на изданието. / http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

При вицепрезиднта М.Попова са раздавали пари на НПО без правила | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди