изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-05-20 @ 16:07 EEST
Д-р Красимира Кинова: Най-опасните детски инфекции през зимата са ротавирусната и енцефалитът    
Интервюта За варицелата, ротавирусната инфекция, енцефалопатията и другите по-разпространени инфекции, особено сред децата, разговаряме с д-р Красимира Кинова - специалист по инфекциозни болести в МБАЛ - Хасково.


- Д-р Кинова, в началото на годината здравните инспектори съобщиха за бум на варицела в някои райони на страната, един от които и Хасковско. Кога заразени с тази шарка попадат в инфекциозните отделения?
- По принцип само усложнената варицела се лекува в болница. А също и деца от социалните домове, т.е. тези, които няма как да бъдат изолирани и са опасни за околните.

- Каква е ситуацията в момента във вашето отделение? Има ли превес на някоя от зимните инфекции?
- Искам да ви кажа, че в момента почти нямаме пациенти.

- Това е много хубаво! Информацията обаче гласи, че има бум на тези заболявания.
- Разбира се, че е хубаво, въпреки че в 21 век системата е така организирана, че за да се издържаме, трябва да имаме пациенти. Това обаче е друг въпрос. А информацията е много пресилена. На този етап не отчитаме висока заболеваемост в инфекциозно отделение - Хасково. Нямам данни как е в другите райони, предполагам, че някъде може и да има огнища на една или друга инфекция, но като цяло заболеваемостта не е висока. Имам предвид болничните отделения. Може би личните лекари успяват да овладеят инфекциите в начален етап. Разбира се, има единични случаи на хепатит, но те са малко. Срещат се единични случаи и на чревни инфекции. За щастие, дори нямаме пациенти с остри вирусни респираторни заболявания, които са характерни за този сезон. Все още не можем да говорим и за грип. Така че от гледна точка на заболеваемост в болничните отделения мога да кажа - сравнително бедна картинка.

- Моля ви да припомним симптомите на една чисто зимна вирусна инфекция сред децата - ротавирусната. Тя доста плаши родителите.
- Днешните родители имат възможност да получат информация отвсякъде и мога да кажа, че повечето от тях вече познават симптомите както на тази, така и на много други детски инфекции. Характерното за ротавирусната инфекция е, че тя се проявява през зимата и

протича с доста тежка интоксикация

Т.е. децата са с висока температура, повръщане, главоболие, множество воднисти изхождания, не искат да се хранят.
Това е доста драматична картина, особено за кърмачетата до една годинка. Болестта засяга и по-големите дечица - до петгодишна възраст. Сега обаче с отпуснатите от Здравната каса консумативи имаме възможност да изследваме всяко дете до 5 години за наличие на ротавирус. Родителите не трябва да забравят, че е задължително да се спазва добра хигиена и да се избягват контактите с деца с подобни инфекции. За ротавирусната инфекция има и ваксина, вярно доста скъпа, но който може да си я позволи и пожелае, може да се възползва.

- А ентероколитът? Какво включва това заболяване?
- По принцип ентероколитът е сборно понятие, старо като термин. Тук не говорим за една чревна инфекция, независимо дали е вирусна или бактериална. Буквално ентерит означава възпаление на тънкото черво, колит - на дебелото. Това е някакво останало от времето сборно понятие. Ние вече използваме други термини, по-конкретни: например диария с предполагаем инфекциозен произход или пък вече в по-тесен аспект - ротавирусна инфекция, салмонела и т.н. Всички тези болести са от групата на ентероколита. Може би с този въпрос имате предвид ентеровирусните инфекции. Те се срещат и през зимния, и през летния период. И пак, характерни за зимния сезон са ротавирусите. А летните ентероинфекции протичат с по-различна симптоматика, въпреки че пак могат да се появят температура, обрив...

- Да очакваме ли усложнения от грипа?
- Ние всяка година очакваме усложнения от грипа. Още не е дошла грипната вълна, дай Боже да е по-лека. По принцип рисковите категории го знаят и повечето от хората са подготвени с ваксини. В тази връзка аз лично не мога да си обясня защо са тези реакции около ваксините.

- Какво имате предвид? Вие “за” ваксините ли сте?
- Не точно. Аз съм за добра преценка. Не съм нито против, нито за. Аз съм за добрата преценка индивидуално. Така или иначе ваксините имат своето място.

- По принцип грипът какви поражения най-често нанася? Например при децата?
- Това са пневмонии, мозъчен оток, или възпалителен процес - енцефалит на мозъчното вещество и на мозъчните обвивки. Но в никакъв случай не може да се твърди, че са чак толкова много тези случаи. Ако се обяви грипна епидемия, тогава съответно очакваме повече усложнения. Така лично аз не мога да го предвидя.

- Като казвате мозъчно възпаление, това менингит ли значи, или не само и не точно?
- Не точно, тъй като грипът по-рядко причинява менингити. Той поразява по-тежко не мозъчните обвивки, а мозъчното вещество, което предизвиква енцефалити. Или малко по-лекия вариант - енцефалопатии. Всъщност енцефалопатията е малко по-тежко протекла вирусна инфекция, при която детето проявява мозъчна симптоматика, но след съответното лечение и след пункция всичко се нормализира.

- А майката може ли да предположи, че това е мозъчно възпаление?
- По принцип това е такова състояние на детето, което излиза извън релсите на нормалното и алармира. Няма как майката да не реагира, след като

детето започне непрекъснато да плаче,

да се оплаква от главоболие също. Това са признаци, които притесняват майката и тя веднага търси лекарска помощ, дори понякога преди тези по-тежки симптоми. Майките имат някакъв инстинкт. Те посещават и личния лекар. Личните лекари винаги искат съдействие от специалисти, поне мен много пъти са ме търсили. Смятам, че това е нормалното поведение и по този начин няма да се пропусне моментът и да се допуснат по-тежки усложнения.

- В заключение какво ще препоръчате на майките, а и на възрастните във връзка със зимните инфекции?
- Най-стандартното - да спазват добра лична хигиена, да избягват струпването на деца в помещения, когато има обявена грипна епидемия. И съответно, ако нещо ги безпокои, да потърсят личния лекар. Той е човекът на предния фронт и ще им даде най-точната насока, както и ще предложи и приложи нужните ваксини.

- Т.е. да не прибягват до самолечение?
- Самолечението трябва да стига дотам, че да се свали температурата на детето, ако е доста висока. И така, 21 век ни изненада с нови предизвикателства, изненада и нас - лекарите. Особено със заболявания, мутирали през годините, или с нови болести. Аз не съм против родителите да се “консултират” с интернет, нека се образоват в здравно отношение, но... първо докторите, после интернет. По-ценна е консултацията със специалист, все пак.


Яна БОЯДЖИЕВА

http://www.blitz.bg/

 


Сходни връзки

Д-р Красимира Кинова: Най-опасните детски инфекции през зимата са ротавирусната и енцефалитът | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди