изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:47 EEST
Чувашия иска да е Волжка България    
По светаВръщането на това историческо название ще укрепи престижа на републиката, ще съдейства за развитие на езика и културата й, ще издигне нейния статут. Обществени дейци и историци от Чувашия призоваха ръководството на руската република да я преименува на Волжка България.


Такова е според тях същинското й историческо име, а древните чуваши са потомци на волжките българи, заяви за РИА Новости Генадией Тафаев, директор на междурегионалния исторически и културен фонд \"Волжка България\".

Връщането на това историческо название ще укрепи престижа на републиката, ще съдейства за развитие на езика и културата й, ще издигне нейния статут, ще привлече нови инвеститори и ще насърчи обединяването на чувашкия народ, смятат авторите на предложението.

Чувашката интелигенция лансира подобна инициатива през 20-те години на XX век.

През 30-те обаче повечето инициатори на проекта бяха репресирани, което наложи временно отлагане на процедурите, се напомня в обръщението.
Документът вероятно ще бъде разгледан от ресорната комисия в парламента на Чувашката република, посочи неговият прессекретар Олга Панова
Република Чувашия е част от Руската федерация и е разположена в източната част на Руската равнина, в по-голямата си част на десния бряг на река Волга. Столица на републиката е град Чебоксари.

В Руската федерация живеят около 1,7 млн. чуваши (според преброяването през 2002 г.); около 890 хиляди от тях живеят в Чувашия и съставляват 67% от населението на републиката.

Чувашкият език е единственият жив представител на огурските тюркски езици, към които е принадлежал и прабългарският. Основното вероизповедание в републиката е православното християнство с елементи от езически вярвания. Малка част от чувашите са мюсюлмани.


http://www.klassa.bg/
 


Сходни връзки

Чувашия иска да е Волжка България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди