изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:42 EET
Какво трябва да знаем за луничките?    
ЗдравеЛуничките представляват плоски, кръгли и малки петънца образувани от меланин върху човешката кожа. Петната се развиват произволно върху кожата на тялото, но особено чувствителна е зоната на лицето. Различните видове лунички се различават по своя цвят. Могат да бъдат червеникави, червеникаво - кафяви, светло кафяви и дори черни. Обикновено пигментацията им се засилва през летния сезон, заради слънчевите лъчи.

Особено податливи на тези образувания са хората със много светла кожа и червена коса. Според компетентното мнение на повечето кожни лекари, мъжете и жените са еднакво предразположени към този вид кожни пигментации.

Лунички

Според дерматолог Иванова от Стара Загора, една от основните причини за появата на лунички е прекомерното излагане на тялото на слънце. Луничките са повлияни до голяма степен и от генетичният фактор на човек. Друга причина за появата им са хормоналните заболявания и лечение. Появата им се предизвиква от натрупването на естроген в клетките.

Старческите петна, луничките и петната при бременност, обикновено се появяват на едни и същи места. Това са лицето, ръцете, гърдите и гърба. Ако забележите, че тези петна се разпространяват много бързо или стават прекалено много, дерматолог Иванова съветва да отлагате, а незабавно да се консултирате с кожен специалист. Не излагайте засегнатите зони на пряка слънчева светлина и задължително използвайте слънцезащитна козметика с висок фактор.

В много случаи хората имат постоянни лунички на лицето и не биха могли да ги премахнат. При други те се появят през слънчевите месеци, а през зимата избледняват. Дерматолог Иванова силно препоръчва да пазите децата от слънчеви изгаряния, освен всички останали неприятности изгарянето от слънчевите лъчи може да предизвика пигментация и дори рак на кожата.

Още за луничките:
* Меланинът в кожата е разпределен и заложен генетично и не би могъл да се промени.
* Обикновено луничките се появят в ранните пролетни месеци, през лятото потъмняват, а през зимата почти изчезват.
* За разлика от пигментните петна, луничките не са признак за нарушена пигментна особеност в човешкия организъм.
* Поискайте професионален съвет от дерматолог за козметиката, която можете да използвате, за да се предпазите или да намалите появата на още лунички по вашата кожата.

Ако искате да премахнете съществуващите вече лунички, можете да използвате медицинска козметика за премахване на пигментни петна. Специализираната козметика съдържа повърхностни киселини, които ефективно излющват горните слоеве на епидермиса, именно там се натрупва меланина. Добре е всяко подобно решение да бъде консултирано с кожен лекар, съветва дерматолог Иванова.

По принцип луничките са съвсем безобидни, но не бива да ги подценяваме, всяко правило има изключение. Затова, ако забележите нещо, което смятате за странно или притеснително незабавно посетете специалист дерматолог и получете необходимата грижа. Още за кожните заболявания и възможността за връзка с дерматолог Иванова, можете да видите тук: dermatolog-ivanova.com

http://beauty.fashion.bg

4 въпроса, които ядосват бременните жени

5 правила за красота, които всяка жена трябва да знае

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ ПРЕДИ ПУБЕРТЕТА КРИЕ РИСК ОТ РАК НА КОЖАТА

 


Сходни връзки

Какво трябва да знаем за луничките? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди