изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:01 EET
Вижте замъка на президента Плевнелиев в Халкидики!    
Новини Чуждоземното „Драгалевци\" на българските новобогаташи е гръцкият полуостров Халкидики с трите му ръкава – Атон, Ситония и Касандра.

По тези места милионери като Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, Валентин Златев, Славчо Христов, Манол Велев и др. от доста време инвестират стотици хиляди евра в къщи. Според агенциите по недвижими имоти цената на един тръгва от 500 000 евро въпреки кризата. Известно е, че новият президент Росен Плевнелиев от няколко години също се е сдобил с вила в този район. Учудващо обаче досега нито една медия не беше публикувала нищо по въпроса – дори нямаше яснота в коя точно част на Халкидики е имотът,пише сайта на партия \"Атака\".

 

Предизвикателство за в. „Атака\" беше да намерим къде е вилата и да научим нещо повече. Имахме късмет, защото попаднахме на страхотен „информатор\". Човекът, пожелал анонимност, има бизнес от години в първия ръкав на полуострова – Атон, където се оказа президентския имот.

На 400 км от София се намира Уронополи – малко гръцко градче, със 760 души население. В този район е и вилата на Плевнелиев.

Хората не бяха и чували за български бизнесмен с име Росен Плевнелиев, не подозираха за някаква къща на нашенец в района. Честно казано, не знаеха дори кой е президент на България. Но бяха любезни в опитите си да ни помогнат – звъняха по телефони да съберат информация. Категорични бяха в едно – имотите тук са скъпи – около 2 дка земя с къща с разгърната площ около 150 квадрата струва 600 000 евро. Гол терен в едно близко селце Палюрики от 7 дка е 1 150 000 евро.

В декларация от юли 2009 г. новоназначеният министър на регионалното развитие обявява, че е придобил въпросната къща през 2007 г. за 1 369 000 лв., т.е. около 700 000 евро. На място видяхме, че става дума за 6-7 дка двор и над 1200 кв. м застроена площ! По всяка вероятност цифрата наистина е 1 369 000, но в евро – в повечето декларации на Плевнелиев има фактологични грешки (през юли 2009 г. декларира МПС джип Ауди Q 7, придобит през 2009 г., а през май 2010 г. го декларира като придобит през 2007 г.! Едното от двете е декларация с невярно съдържание, да не говорим за цената на придобиване (39 117 лв.) – поне 2-3 пъти под пазарната за този момент, тогава това е нов модел! Според сайтовете стойността на джипа към онзи момент е 135 411 евро. По всяка вероятност същото разминаване има и при цената на имота в Халкидики.). След покупката Плевнелиев е хвърлил маса пари и за основен ремонт и озеленяване, като е наел български работници, съобщи нашият източник.

Намерихме въпросната вила. Най-близките сгради до нея – на повече от километър-два, са внушителни хотели – „Аthorama\" и „Eagle Palas\". Имението на Плевнелиев обаче достойно се конкурира със скъпарските здания и няма нищо общо с домовете на „редовите\" гърци. Къщата е разположена самотно на върха на един от хълмовете на 2 км от Уранополи. Стигнахме дотам по частен път – направен от бетон. Гледката буквално те оставя без дъх – отпред отдолу е Бяло море, което изглежда като на картичка, а вдясно – горите на Атон навяват мистика и спокойствие. Съседи няма.

Дворът е около 6-7 дка и граничи от две страни с маслинена горичка. Надолу е урва. Внушителната постройка е на два етажа – тясна, но дълга. Гръцкото в нея е, че е бяла. Българското – че има много бетон и звънец от две оголени жици. Има и къща за гости, но от нея видим бе само покривът й. Знаехме, че има и басейн с почти олимпийски размери, но разположението на имението не позволяваше да го заснемем.

Гръцкото законодателство предвижда застроената площ да е не повече от 10% от цялата площ на имота. Това прави невъзможно случващото се у нас – издигане на сгради тип гимназии на 500-600 квадратни метра и реалната възможност съседът ти да си тупа завивките у вас. В Гърция, за да имаш просторна къща, трябва да разполагаш с голям парцел. Освен това има и лимит за височината- разрешенията за жилищните имоти е до два етажа, дори хотелите им не може да са повече от 4-5 етажа. Простите сметки показва, че ако Плевнелиев разполага с 6 дка, имотът му е по 600 квадрата на етаж.

Освен основната сграда в двора на бизнесмена има и доста голяма къща за гости. Тя се намира между басейна и огромно затревено игрище.

Семейство немци са икономите на имението

Прислужницата не знаеше, че собственикът на дома е български президент

Никъде около входа нямаше камери, но в двора беше паркиран червен джип „Опел Фронтера\" с немска регистрация. Бяхме информирани, че в дома на Плевнелиеви живеят икономи – възрастна немска двойка, която бизнесменът познавал от работата си в Германия.

Появата ни беше регистрирана първо от ядосано бордерколи, което не спря да лае през цялото време. От къщата излезе възрастна жена, облечена по домашному. Представихме й се и попитахме дали това е къщата на Росен Плевнелиев. „Да\", отговори тя на английски, но когато настояхме да поговорим повече с нея попита „Защо?\". „Той стана президент на България и правим филм за него\", обяснихме. Жената помоли да не снимаме с камери и се поинтересува дали имаме разрешение от София. Заяви, че живее в къщата, за да поддържа дома и градината и че не може да говори с нас без изрично разрешение.

Не настояхме, защото не искахме да загуби работата си. Още повече имахме потвърждение – да, стоим пред вратата на гръцкия замък на Плевнелиеви. Икономката оцени жеста ни и се опита да замаже положението, като ни в клин, ни в ръкав заяви, че не знаела, че собственикът на къщата е избран за президент, а след това допълни, че тя самата е от Гърция. Фронтерата обаче казваше друго, както и местните хора, които твърдят, че двойката възрастни немци пазаруват всеки вторник в магазините в Уронополи и другите околни градчета.

Срещата с икономката ни напомни, че семейство Плевнелиеви усърдно внушава, че само отглежда трите си деца. На 22 януари при встъпването си в президентството Юлияна Плевнелиева не се появи. Присъстващите иронично подмятаха, че нямала на кого да остави момчетата и използвала претекста да не застане до мъжа си. Дали след като си позволяват целогодишно семейство икономи за гръцката си вила, Росен и Юлияна Плевнелиеви не разчита на друг вид прислуга в София?! Достъпът до „Резиденшъл парк\" е ограничен, затова няма как да бъде проверено какъв е бил до момента обслужващият персонал на милионера и неговата амбициозна работеща съпруга.

Уронополи – вратата към Света гора

Уронополи е границата на Гърция с монашеската република Атон, която заема 2/3 от площта на първия ръкав на Халкидики. За разлика от останалите градове, в които животът през зимните месеци замира, в Уронополи няма пауза. Причината: тук е единственото място, където се издават визи за Атон. От тук тръгва всеки ден по два пъти ферибот до пристанището Дафни на монашеската република, а две лодки с по 40 души правят също по два тура. Уронополи е врата към Света гора и въпреки, че мястото е слабо заселено, то представлява интерес за православни и католици от цял свят, които не подбират сезони за посещение в Атон. „Това е причина цената на имотите в тази част на Гърция да е висока и да не пада\", разказаха ни местни. http://plovdivchanin.com

 


Сходни връзки

Вижте замъка на президента Плевнелиев в Халкидики! | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Вижте замъка на президента Плевнелиев в Халкидики!
Автор: Anonymous да 2013-03-01 @ 18:41 EET

Човекът еработлив и умен.А  Сидеров може само да фотографира онова ,дето Плевналиев може да построи.

Вижте замъка на президента Плевнелиев в Халкидики!
Автор: Anonymous да 2013-03-02 @ 00:40 EET
Вижте: Троцки го намериха на другия край на света. С прогресивните народни маси шега не бива. Иска ли да докопа някого държавната машина, спасение за него няма.
Вижте замъка на президента Плевнелиев в Халкидики!
Автор: Anonymous да 2013-03-02 @ 07:35 EET

Не ви ли свърши плюнката?Хубав имот, дай Боже всекимо!  Мързеливите и некадърните  могат само да завиждат.

Вижте замъка на президента Плевнелиев в Халкидики!
Автор: Anonymous да 2013-03-02 @ 09:30 EET
Българите  проявяват завист и омраза,| а някои медии я раздухват|, към всеки успял, към всеки,който върви напред в професията си с  положен много труд и даже когато е   за благоденствието на другите  хора.
Вижте замъка на президента Плевнелиев в Халкидики!
Автор: Anonymous да 2013-03-02 @ 11:05 EET
Хара!!! Забравете злобата и завистта, това пречи на развитието на българската нация.
Вижте замъка на президента Плевнелиев в Халкидики!
Автор: Anonymous да 2013-03-02 @ 11:35 EET
Това е и основното послание на тези, които забогатяха незаконно. Изключвам талантливите, които печелят с честен труд.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди