изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:21 EET
Комета със светеща опашка ще се вижда през март    
Новини Комета със светеща опашка ще се вижда на небосклона през март, като следващият път, когато ще може да бъде наблюдавана е чак след 110 000 години, съобщи Прес асосиейшън, цитирана от БТА.

Кометата 2011 L4 Панстарс е пътувала от облака на Оорт на ръба на Слънчевата система милиони години. През март тя ще се вижда ниско на небосклона на запад. На 12-и и 13-и март ще премине близо до Луната и тогава ще е най-ефектна. За да бъде наблюдавана обаче, ще е необходим бинокъл или телескоп.

"Тя ще се вижда на смрачаване и няма да е толкова ярка, колкото се надявахме първоначално, но кометите са много трудно предсказуеми" - каза Робин Скагел от британското Дружество за популярна астрономия. Към края на месеца кометата ще избледнее още, но ще е по-високо на небосклона и вероятно ще се вижда по-лесно. Около 30 март пътят й на север ще я доближи до галактиката Андромеда.

Друга комета се очаква да премине много по-зрелищно по нощното небе през ноември. Тя ще се доближи до Слънцето и ще е толкова ярка, че може да се вижда и през деня. Все още обаче е рано за точни прогнози. http://it.dir.bg
 


Сходни връзки

Комета със светеща опашка ще се вижда през март | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Комета със светеща опашка ще се вижда през март
Автор: Anonymous да 2013-03-05 @ 12:32 EET
Ще видим дали ще е по-ярка от слънцето... То по него време обикновено облаци има, но дано да имаме късмет: хем да видим зрелището, хем да не ослепеем. :)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди