изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:24 EEST
Вадят на светло имането на Огнян Донев и Кристалина Георгиева    
НовиниС внесените промени в закона се предвижда още да се осветли имуществото на всички шефове на ЕРП-та. Кандидат-депутатите и шефовете на ЕРП-тата също да пишат имотни декларации

Имането на разследвания за пране на пари и данъчни измами бизнесмен Огнян Донев и на еврокомисаря Кристалина Георгиева може да бъде извадено на светло. Това ще стане с поправки в Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и обществени постове, както и длъжности в ЕС и НАТО, внесени в парламента в петък от лидера на РЗС Яне Янев. С тях се разширява списъкът на лицата, задължени да подават декларации пред Сметната палата за доходите и имотното си състояние. Така към най-висшите чиновници, които декларират парите си, се добавят и обществени фигури, които оказват влияние върху живота в страната. Такива според Янев са шефовете на синдикатите и на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество, сред които е и председателят на КРИБ Огнян Донев. 

Миналата седмица пък името на олигарха взриви социалните мрежи и протестиращите. Те скочиха, че разследваният от прокуратурата Донев и близките до кръга „Капитал“ икономисти бяха поканени от президента в консултациите за обществения съвет към служебния кабинет. Веднага след това „Фейсбук” буквално беше залят от коментари, че корпоративният кръг около Иво Прокопиев, който ограбва хората със скъпия ток, концесиите и надутите цени на лекарствата, опитва да се добере до властта чрез служебния кабинет, за да прикрие далаверите, а президентът „козирува”. Във форумите тогава се появи информация, че Прокопиев пробутва Саша Безуханова за премиер. Янев пък предупреди, че той се гласи чрез свои хора да сложи ръка върху служебния кабинет и да бъде министър-председател в сянка, и призова Плевнелиев да си признае за схемата.

zx480_1008699

Според внесените законодателни промени на Янев и еврокомисарите ни трябва да декларират парите си. Така на светло трябва да излезе и имането на Кристалина Георгиева. „Изключително несправедливо е хората да не знаят колко пари получават те, под предлог че средствата се плащат от Европейската комисия“, категоричен беше депутатът и припомни, че българските данъкоплатци също дават вноска в общия евробюджет, откъдето Георгиева получава заплатата си.

Имотни декларации ще трябва да подават и всички останали българи с постове в ЕС и НАТО, посланиците и консулите, както и надзорниците на съдебната система, които влизат в състава на Инспектората към ВСС.

С внесените промени се предвижда още да се осветли имуществото на всички шефове на ЕРП-та и другите дружества, чиято дейност се следи от ДКЕВР. „Не може да викаме шефа на ЧЕЗ в парламента и да го питаме колко му е заплатата, а той да ни се лендзи насреща”, възмути се Янев.

Всички добавени в списъка лица пък трябва да декларират имането си пред Сметната палата в срок от 14 дни след публикуването на поправките в „Държавен вестник”. Според Янев текстовете могат да бъдат гласувани в правната комисия на парламента още тази седмица. Въпрос на политическа логика и политическа адекватност било промените да бъдат приети.
Източник: Флагман.БГ

http://worldtodaybg.com

fecfd_c7cd998abe

2011-01-27-2010-11-05-1111-e3d64cc91516c36c739f21438d46f72d-5efcda7408adf34ce97d30ebf4b2bc4e

ima5ges

images

pic4981

showimg.php

www.monitor.bg

www.politika.bg

422

 


Сходни връзки

Вадят на светло имането на Огнян Донев и Кристалина Георгиева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди