изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:13 EEST
Лондонска история за надеждата или как уличният котарак Боб срещна музиканта Джеймс    
Любопитно Първата книга на новото у нас издателство „Книгопис” е в десетката. Първо – на корицата има котка. Второ – котката е оранжева (всички пишат, че „на пръв поглед Боб е обикновен рижав котарак, но не съвсем”. Никога не съм разбирала как така за оранжева котка може да се каже, че е обикновена…). Трето – има зелени очи. Четвърто – дебеличка е. Пето – гледа право в теб от щанда в книжарницата. Ми…то повече не се и иска, за да си купиш книгата и да не спиш, докато не стигнеш четвърта корица.

За какво се разказва

Историята на Боб и Джеймс Боуен започва в Лондон през 2007-а година. Връщайки се от Ковънт Гардън, където цял ден е свирил на китара, уличният музикант Джеймс намира оранжев котарак, свит на кълбо пред един от апартаментите в кооперацията му в Тотнъм. По това време Джеймс е на метадонова програма и се бори с хероиновата си зависимост – затова и не посмява веднага да прибере животното при себе си. Съвсем скоро обаче, виждайки, че котаракът е с ранено краче и с проскубана козина, уличният музикант дава последните си пари, за да го заведе на ветеринарен лекар и да му купи необходимите лекарства. Дава му името Боб.

След като котаракът оздравява, Джеймс решава да го пусне на улицата. Това обаче се оказва невъзможно – Боб не само всяка вечер го чака пред вратата, но и го следва по улиците, без страх от коли или хора. Така двамата започват да прекарват цялото си време задно – през деня оранжевият котарак лежи в калъфа на китарата, с която Джеймс свири пред минувачите в центъра на Лондон, а вечер се прибират с автобус до Тотнъм, вечерят и гледат телевизия, полегнали на дивана.


Котаракът става причина Боуен да изкарва три пъти повече пари от обикновено. Боб е като магнит за минувачите – всеки се спира, за да го погали или снима, оставяйки пари на музиканта. Скоро почитателите на котарака започват да му носят и подаръци – вкусни пастети, играчки, котешки дрехи и ръчно изплетени шалчета.

След разправии с полицията Джеймс е принуден да спре да свири на улицата. Започва да продава Биг Ишу (Big Issue - седмично списание, основано през 1991 г., което излиза на 4 континента. Списва се от професионални журналисти и се продава само от крайно нуждаещи се - бездомни и трайно безработни, с цел да им предостави възможност да печелят законно пари за оцеляване. Първите 10 бройки се дават безплатно на всеки от продавачите, а всяка следваща си я купуват по 1 паунд, за да я продадат за 2 на минувачите. Непродадените бройки са за сметка на продавачите - така издателите на Биг Ишу се опитват да възпитат служителите си да си правят точно сметка колко списания биха могли да реализират, и да ги накарат да мислят за препитанието си като за малък бизнес), където оранжевият котарак също с оказва ценен помощник.

В цялата история не липсват и проблеми, но те са минало за Джейм и Боб. Боуен вече не е зависим от наркотиците и признава, че заслугата за това е на оранжевия му приятел – в желанието си да се грижи за него и да не го оставя сам на улицата, Джеймс успява да премине успешно през метадоновата програма и да се отърве от зависимостта си.

И сега...


Историята на Джеймс и Боб е бестселър – няколко клипчета в YouTube, снимани от преминаващи покрай необикновената двойка туристи, правят уличния музикант и оранжевия котарак звезди и извън Англия. Съвсем логично, един ден литературен агент предлага на Джеймс да опише историята си в книга. Няколко седмици Джеймс прекарва на втория етаж на книжарница „Уотърстоун”, разказвайки историята си на писателя Гари Дженкинс, с когото са съавтори на книгата.

„Уличният котарак Боб” бързо става най-популярната книга на Острова. Продажбите във Великобритания надхвърлят 250 хиляди, а преводните издания са вече 22. В YouTube е пълно с клипове за Джеймс и Боб, а във фейсбук и туитър феновете им са десетки хиляди. Странната двойка музикант-котарак продължава да излиза с китара по улиците на Лондон, помага на организациите за защита на животните на Острова, и раздава автографи на съсипани от чара на оранжевия котарак фенове.

Това е накратко историята на 33-годишният Джеймс Боуен и оранжевият Боб, която скоро ще бъде разказана и в холивудски филм (според „Дейли Мейл” ролята на Джеймс ще играе Джони Деп), а предстои и излизането на втора книга, описваща приключенията на двамата англичани. Засега си купете „Уличният котарак Боб” - не само корицата е красива и зеленоока, написаното вътре просто мърка.

А ако се вдъхновите от Боб и Джеймс, и страшно силно поискате да осиновите бездомно коте, разгледайте ТУК и ТУК - пробвали сме ги, дават най-страхотните котки на света. :-)

http://www.chuime.bg

Автор Yasmin

Боб си има карта за пътуване в метрото - със снимка на оранжевата му муцунка.

Джеймс закача котарака Боб със специална дълга каишка за колана си, защото на два пъти той панически хуква по улицата – първия път изплашен от човек, облечен в рекламен костюм, а втория – от куче, което го напада до спирка на метрото.

 


Сходни връзки

Лондонска история за надеждата или как уличният котарак Боб срещна музиканта Джеймс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди