изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:41 EET
Совите да не бягат сутрин, чучулигите да си лягат в 23    
Любопитно При лошо самочувствие човек е неспособен да живее нормално и да работи плодотворно‚ тъй като вниманието му е приковано към неприятните усещания в собственото му тяло. Именно затова хората от векове се стремят да намерят оптималния начин на живот‚ при който да не боледуват и дълги години да запазят трудоспособността си. Впрочем както често се случва‚ светлите умове на съвременността са заети с “изобретяване на велосипеда”‚ на който от векове се “возят” майсторите на китайската народна медицина.


През последните десетилетия учените успяха да открият‚ че през денонощието функционалното състояние на организма се отличава със значителна изменчивост‚ в резултат на което всяка болест протича вълнообразно. Според доктора на медицинските науки С. И. Рапопорт даденият колеблив ритъм е подчинен на строги закономерности. Появи се и отделен отрасъл на естествознанието - хронобиология‚ изучаваща всевъзможните биологични ритми на човека. Засега са установени повече от сто - физически‚ интелектуални‚ емоционални и др. Най-известно е делението на хората в зависимост от времето на тяхната максимална трудоспособност на 3 типа: сутрешен - “чучулиги”‚ вечерен - “сови”, и дневен - “гълъби”.

В последно време значителен интерес предизвикват изследванията на директора на Кардиологичния център в руския град Владивосток‚ доктора на медицинските науки Л. Я. Глибин. Ученият предполага‚ че в денонощието има няколко периода на повишено и понижено физиологично състояние на организма. Влошаването на работоспособността и съпротивляемостта на болестите настъпва в периодите между 2.00-3.00‚ 9.00-10.00‚ 14.00-15.00‚ 18.00-19.00 и 22.00-23.00 местно време‚ а подобряване на всички показатели - в периодите 5.00-6.00‚ 11.00-13.00‚ 16.00-17.00‚ 20.00-21.00 и 24.00-01.00. За потвърждаването на тази теория може да потрябва много време‚ тъй като между откритите факти‚ създаването на хипотезата и нейното доказване често минават години. Именно по тази причина изследователите‚ не отричайки правотата на народната мъдрост‚ не бързат да включат нейните рецепти в “багажа” на официалната медицина‚ тъй като невинаги могат да обяснят действеността на старинните методи на лечение. Друго нещо е китайската лечителска традиция‚ която отдавна е призната в света на науката. Така в няколко медицински академии вече има катедри по рефлексотерапия.
 
Източните лечители
са знаели за съществуването в организма на човека на енергийни канали‚ преминаващи през определени органи - меридиани‚ 12 от които се смятат за основни. Тяхното съществуване е потвърдено чрез опити. Експериментално е доказано‚ че всяка от системите на организма през денонощието за два часа достига пика на своята максимална активност‚ след 12 часа - минималната‚ а след това отново постепенно започва “да набира обороти”. По този начин на всеки 2 часа един от меридианите сякаш става главен и именно през този период може да бъдат натоварвани органи‚ чиято работа той осигурява, да се провеждат лечебни и профилактични мероприятия. Познаването на особеностите на този колебаещ се ритъм внася съществени корекции в процеса на борбата с болестта. Например многократният /да кажем по 3 пъти на ден/ прием на лекарствени средства става безсмислен‚ тъй като приемането на препарата веднъж в денонощието - в оптималното за тази процедура време - значително ускорява оздравяването.
 
И така‚ какви колебания стават в тялото на човека?
 
От 3.00 до 5.00 командва парада меридианът на белите дробове (и кожата).
Ако имате проблеми в тази система на организма‚ има смисъл да се събудите именно по това време‚ за да проведете лечебни или профилактични процедури‚ например да вземете лекарства или да намажете поразените кожни участъци. При белодробни заболявания помагат инхалациите с пара от сварени необелени картофи. Полезен е и коренът от сладник (стрива се на прах и 1 чаена лъжичка от него се слага в устата‚ веднага след което се изпива чаша горещ чай). Можете да приемете и корен от дивисил‚ на който трябва да обърнат особено внимание хората с туберкулоза. Добър е също така прополисът‚ дезодориращ белите дробове‚ като едновременно с това приемате вътрешно 0‚5 г мумийо и 1 супена лъжица цветен прашец.
 
От 5.00 до 7.00 най-активен е меридианът на дебелото черво (и зъбите).
През това време следва да се грижите за устната си кухина‚ да прочиствате лимфната система и червата. За да можете да ги поддържате здрави‚ трябва да започвате деня със следната процедура. Поставете в устата си супена лъжица растително масло, 20 минути го жабуркайте‚ без да го гълтате и го изплюйте. След това с четка с естествен косъм почистете зъбите си‚ после ги масажирайте с пръсти с постъпателни движения от основата на челюстта към върха на зъбите. След това с една чаена лъжичка пред огледалото почистете езика си. Капнете в носа си настойка от лайка и календула‚ като леко извиете глава назад‚ за да може течността да се излее в устата ви. Но не бива да я гълтате. Със същата смес изплакнете и гърлото си. В случай на неразположение можете със същата цел да използвате през ден мляко и следните съставки - 1 чаша топла вода‚ 1 чаена лъжичка сода‚ 1 чаена лъжичка сол и пет капки йод.
 

От 7.00 до 9.00 властта взема меридианът на стомаха.
 Това е идеалното време за закуска‚ която трябва да включва сурови зеленчуци и да бъде лека‚ иначе през втората половина на деня ще се почувствате обезсилени. Започнете сутринта с чаша зелен чай или настойка от билки (например листа от червена боровинка‚  плод на шипка‚ лайка‚ а през зимата може да добавите и листа от липа и жълт кантарион). След 30-40 минути можете да пристъпите към храненето. Много подходящ е настърган морков с извара и малко сметана или някаква салата (ябълка‚ зеле‚ цвекло, морков‚ маруля)‚ подправена с растително масло (нерафинирано‚ студено изстискано)‚ в което е добре да добавите орехи или бадеми. Тъй като захарта и продуктите‚ които я съдържат‚ нанасят значителни вреди на организма‚ добре е да я замените с мед‚ сушени зарзали‚ сушени сини сливи‚ фурми‚ смокини или стафиди.
 

И още едно просто правило‚ към което се придържат малко хора: “Когато ям‚ съм глух и ням!”
 
От 9.00 до 11.00 на сцената излиза меридианът на задстомашната жлеза и далака.
 През този период не бива да се храните. Особено продуктивни са интелектуалната работа и процедурите‚ насочени към лечение на споменатите органи.
 
От 11.00 до 13.00 се хваща за работа меридианът на сърцето.
През това време организмът се нуждае от интелектуална или физическа работа. Особено ефективно е лечението на сърдечно-съдовата система.
 


От 13.00 до 15.00 соло изпълнението е на меридиана на тънките черва.
Тогава може да се поема тежка храна. Като се има предвид обаче‚ че при повечето работещи хора обедната почивка е ограничена до един час‚ трябва да започнете да се готвите за нея предварително. Преди ядене следва да изпиете чаша чай (зелен‚ с мащерка или друга билка‚ като добавите в него парченце лимон). След 30-40 минути можете да изядете една салата от зеле‚ цвекло‚ моркови и маруля (ако позволяват условията‚ добавете лук и чесън)‚ подправена с растително масло. И едва след още 30-40 минути‚ след като вече сте “обработили” салатата‚ пристъпете към обяда. Можете да ядете месо‚ яйца‚ риба‚ продукти‚ съдържащи скорбяла‚ като фасул и картофи. Но не бива да съчетавате тези продукти в едно хранене‚ тъй като това здравата вреди на нормалното храносмилане и на организма като цяло. Има още нещо‚ към което трябва да се придържате‚ ако искате да се храните правилно, и което в значителна степен позволява да контролирате теглото си и да поддържате тялото си здраво - в чинията ви трябва да има малко месо (или риба‚ яйца) и повече зеленчуци - копър‚ целина‚ спанак‚ зеле‚ магданоз‚ сладка чушка‚ настъргани моркови‚ в съотношение 1:5. Продуктите със скорбяла също трябва да консумирате със зеленчуци‚ но без месо.
 
След като приключите с приемането на храната‚ е добре да не започвате работа веднага‚ а да дадете на организма си възможност да преработи храната. Можете да поемате течности едва след 2 часа.
 
От 15.00 до 17.00 часа на преден план излиза меридианът на пикочния мехур.
За укрепването на отделителната система можете да изпиете няколко чаши чай‚ като във всяка добавите по 5 капки масло от бяла ела. Разбира се‚ важно е да не забравяте изискването след обяда да не приемате напитки.
 
От 17.00 до 19.00 главен става меридианът на бъбреците.
Съответно лекувате тях. Пак е полезен чаят с добавени 5 капки масло от бяла ела на всяка чаша - това е прекрасно средство за раздробяване на камъните в бъбреците. Можете да пиете също напитка за бъбреците‚ състояща се от корен от сладник‚ плодове на шипка‚ жълт кантарион‚ риган и мащерка. Пригответе си я сами‚ като сварите посочените билки в равни пропорции - по 1 супена лъжица на половин литър вода.
 
От 19.00 до 21.00 на арената излиза меридианът на перикарда.
Тъй като в този период меридианът на стомаха се намира в пика на своята минимална активност‚ в никакъв случай не бива да ядете. Благоприятни в това време са заниманията със спорт или интимна близост (перикардът на Изток се асоциира с чувствената сфера). При правенето на секс по това време енергозагубата е минимална‚ а възстановяването се извършва изключително бързо‚ защото половата система е в състояние на готовност. Ако нямате партньор до себе си‚ струва си да си спомните филма “Укротяване на опърничавата” и да отидете да насечете малко дърва - тоест да замените половата активност с интензивно физическо натоварване.
 
От 21.00 до 23.00 кормилото поема меридианът на трите нагревателя.
От гледна точка на китайската медицина през това време трябва да се поема храна‚ съдържаща целулоза‚ която помага да се преработват белтъчините и да се получава енергия от тях. Тя се съдържа във всички плодове и зеленчуци и в храните с груби влакна. Можете да изядете няколко чаши кисело мляко или една зеленчукова салата. Тази препоръка противоречи на западната традиция‚ която казва след 18.00 часа да не се яде. Затова съветите на източните лечители може да следвате само в случай‚ че сте “сова” или пък планирате да работите през нощта. На всички останали препоръчваме към 23.00 часа да се отправят към креватите.
 
От 23.00 до 1.00 активен е меридианът на жлъчния мехур.
Ако има нужда да бъде почистен черният дроб или жлъчният мехур и каналите му‚ най-добре е съответните процедури да се извършат точно през този период.
 
От 1.00 до 3.00 номер едно е меридианът на черния дроб.
Тогава започва активна работа по пречистване на организма от шлаките и филтриране на кръвта. Дори и ако по едни или други причини не сте си легнали‚ през този период трябва да избягвате физическото и умственото натоварване.
 
Прилагайки на практика дадената методика‚ е важно да се вземе предвид към кой от трите биоритмологични типа се отнасяте. Ако сте “сова” и пикът на вашата минимална физиологична активност е в ранните сутрешни часове‚ в началото на деня не бива да се претоварвате с физическа и интелектуална дейност‚ а също да се занимавате със спорт или да кажем да правите закаляващи процедури (в това време съпротивляемостта на вашия организъм е значително занижена). “Чучулигите” - обратно‚ трябва да избягват активността вечер и нощем. Тъй като работоспособността и самочувствието на такива хора в късните часове на деня са много ниски, най-разумното за тях е в 23.00 вече да са си легнали.
 
Горанка ЦВЕТАНОВА / http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Совите да не бягат сутрин, чучулигите да си лягат в 23 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди