изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:01 EEST
Младата Виталия: Изнасилваха ме насред улицата! Никой не ми помогна    
Общество Ужасяваща история разтърсва монтанското село Горно Белотинци, младеж изнасилва жена насред центъра, всички чуват виковете й за помощ, но никой не се притекъл. Крясъците на насилената отеквали, като че ли убиват човек, пише "24 часа".

"Чуйте, жена пищи", ослушват се хората, но не смеят да излязат навън. Фрапиращо е, че бруталното изнасилване става близо до кметството на селото.

Молех се за помощ. Вярвах, че някой ще се смили. Обикалях селото, ходих при кмета, при фелдшера, но никой не ми помогна, казва през сълзи Виталия Минкова.

Монтанският районен съд постанови 4 г. затвор за насилника Александър Алексиев, роден 1987 г. във Видин. Той нанесъл побой на жената, заплашвал я, опрял нож в гърлото , а после я изнасилил.

Алексиев е с основно образование, неженен, безработен. Злоупотребявал с алкохол, има регистрации за кражби, обсебване и измама.

Заради скандали с негово участие в селото често идва полиция. Под въздействие на алкохола става агресивен, хората избягват да говорят с него. Известен е с прякора Анко.

Делото се води в негово отсъствие. Според баща му бил на работа в Гърция. Свидетели обаче твърдят, че се укрива при майка си в Белоградчик.

Иначе Виталия живее на семейни начала с Даниел Йорданов-Русенлията. Тя е с лека степен на умствена изостаналост, неграмотна, говорът е затруднен. Всички я наричат Валето. От съжителството си с Даниел тя има син на 2 г., който в момента е настанен в дом.

Александър я настигнал на улицата, ударил няколко юмрука в главата й и я свалил на земята. После започнал да я рита, без да казва нищо. Виталия започнала да вика с всичка сила.

Опитала да се отскубне, но Александър я сграбчичил за косата и продължил отново да я блъска. През това време в съседна къща трима мъже се черпели след добре свършена работа. Двама от тях, които били наблизо, излезли да видят какво става. Наблюдавали как Анко бие жената, но никой не го спрял. Другият от компанията останал на масата.

Разяреният Александър заявил, че я бие, защото е крадла и му задигнала зимнината.

Влачейки я, подивял от ярост, той се запътил към сградата на кметството. Бутнал я в калта, извадил ножа и го опрял в гърлото.

След това се разгащил. Притиснал я да легне по гръб и започнал да събува ботушите и бельото . Легнал върху нея, а тя през цялото време не спирала да плаче и вика.

След буталното деяние заповядал: "Тръгвай дома!" Клетата жена се подчинила, за да остане жива. Щом приближили къщата, се отскубнала и побягнала към двора на съселянина си Ангел Димитров-Гапата. Плачейки, поискала помощ: "Анко насили мене и ме би по главата."

Емил Петров, който за втори път видял Виталия, най-сетне се обадил в РПУ - Монтана.

"Чухме виковете", казали пред униформените свидетелите Валери Спасов и Ангел Димитров.

След изнасилването Анко отишъл в дома на Виталия и прибрал мобилния телефон на съпруга . Той пък надигнал брадва да се саморазправи, но якият Анко я издърпал от ръцете му. Така полицаите заловили насилника - с брадвата.

Цялата в кръв, 35-годишната Виталия отишла при кмета Григор Григоров и му разказала

какво се случило. Той я посъветвал да отиде при фелдшера или да потърси Минчо Полицая от Смоляновци.

"Не съм предполагал, че може да се стигне до това, единичен случай е. Ние се молим за добро на 450-те жители на селото. Ремонтирахме храма и го осветихме да има мир и любов", казва управникът.

От своя страна фелдшерът Надко Първанов отказал да издаде медицинско въпреки явните рани, синини и драскотини по лицето и тялото. Дори не я прегледал. Установил само, че била изплашена и разстроена, не подал сигнал до РПУ, а я препратил към джипито д-р Юлиян Александров.

Без стотинка в джоба Виталия извървяла пеша през зимата разстоянието между селата Горно Белотинци и Смоляновци, което е повече от 8 км. Д-р Александров също не уведомил полицията, а я отпратил към монтанската болница с аргумент, че не е здравноосигурена.

Виталия се досетила, че може да потърси помощ от Минчо Полицая. Най-после униформеният Митко Георгиев я изслушал и написал жалба до РПУ - Монтана. При разследването Александър признал, че я изнасилил, с обяснението, че бил много пиян.

Разбрали, че ще се стигне до съд, баща му Тодор и чичо му Севдалин предложили на жертвата 100 лв., за да оттегли жалбата си.

"Бях наблизо, когато разговаряха и я увещаваха да подпише нещо, но тя отказа", споделя селянинът Илия Григоров.

Роднините на насилника все пак успели да получат подписа и заверили отказа при нотариус в Монтана.

В деловодството на съдебната палата обаче бил и районният прокурор Емил Александров, който веднага се усъмнил, че има нещо нередно. Забелязал, че жената е дезориентирана и явно конвоирана от двамата мъже.

Попитал я каква молба подава, мъжете се опитали да я избутат към стълбите, а самите те почти побягнали. Прокурорът веднага разпоредил да се докладва на наблюдаващия и бил проведен разпит пред съдия.

"Бащата на Анко ми каза, че няма да си намеря място в селото", оплаква се жертвата.

Хората станаха много лоши, това е от немотията! Не знам откъде Анко се извъди такъв див и зъл, та той е на 26 г., казва съседката Сашка.

"Видях я с полудели очи да се лута покрай църквата. Плачеше и питаше: "Господи, защо ме наказваш така?" Няма пари дори за свещ.

"Валето е безобидна, не знам защо я сполетя такава участ. Тя не е крадла, чудя се с какво мога да помогна. Според мен трябва да го изправим Александър на мегдана и жените да го замерят с камъни, както са правели в миналото", разказва 67-годишната Иванка, върнала са да живее по-спокойно в селото.

Според съдебнопсихиатрична и психологична експертиза пострадалата Виталия е лека степен на умствена изостаналост, доверчивост и податливост на влияние, неспособна да предвижда какво ще се случи. Като последица от преживяното се забелязват повишено чувство на тревожност и безпокойство, страх, кошмари по време на сън.

Никой от Горно Белотинци не е и чувал, че има горещ телефон за жени, жертви на насилие. Пострадалата Виталия била оставена на произвола на съдбата. За нея не се погрижили психолози, отказана била специализирана помощ.

За залавянето на насилника е издадена европейска заповед за арест, уточниха магистратите. Той обжалва присъдата пред Върховния касационен съд.

http://www.plovdivchanin.com/

 


Сходни връзки

Младата Виталия: Изнасилваха ме насред улицата! Никой не ми помогна | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Младата Виталия: Изнасилваха ме насред улицата! Никой не ми помогна
Автор: Anonymous да 2013-03-25 @ 15:52 EET
Няякоя беше казал не народ,а мърша.Така е!Всички чули но никой не се е притекъл на помощ.Както казват старите хора"Пази Боже"


Младата Виталия: Изнасилваха ме насред улицата! Никой не ми помогна
Автор: Anonymous да 2013-03-25 @ 18:33 EET
Не трябва да се съди прибързано. Аз съм виждал как всеотдайни хора отиват да спасяват удавник, без да се дават сметка, че самите те не могат да плуват. :(

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди