изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:13 EEST
ПОЛИТИКА НА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ: Биволъ: Човекът на Пашата "разпределил" 800 млн. от ЧЕЗ    
Ред и сигурност

Прокуратурата днес обяви резултатите от проверката на електроразпределителните дружества. А те се резюмират в едно изречение: Митко Каратиста, приближен и управител на фирма на Румен Николов - Пашата, е разпределил "вероятно в нарушение на лицензията" едни 800 милиона лева. Това естествено се е отразило на цената на тока. Това се казва в обширен анализ на разследващия сайт Биволъ, който Агенция БГНЕС публикува без съкращения.



"При проверката на ЧЕЗ е обърнато основно внимание на начина на формиране на цените и услугите на електроенергия. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни по смисъла на закона - "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България", каза прокурор Нели Златкова. "Тези две дружества са предоставили на "ЧЕЗ България" ЕАД по-голяма част от тези дейности (външни услуги б.ред.), а компанията е преразпределяла тези услуги на трети дружества. Сключени са и договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия - 340 мнн. лв. и договор за избор на доставчици - 9,9 млн. лева. Това вероятно е нарушение на лицензията", коментира още Златкова.

Под вещия надзор на Митко Каратиста, назначен на 20.10.2009 г., "ЧЕЗ България" ЕАД сключила общо 143 договора за обществени поръчки, от които на случаен принцип били избрани няколко и е установено, че има опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, твърдят още прокурорите.

Докато Каратиста преразпределял 800 млн. през обществени поръчки, ДКЕВР си затваряла очите за нередностите, а МИЕТ "забравило" да си потърси дивидентите от печалбата. "Неразпределената печалба на ЧЕЗ до 31 декември 2012 г. е почти 600 млн лева. МИЕТ не е взела дивидентите си" - твърди прокуратурата. Става дума за някакви си 200 млн. лева.

Близо две години Димитър Николов Стефанов, известен като Митко Каратиста, представлява фирма на Румен Николов - Пашата и едновременно с това прибира по 35 бона на месец от ЧЕЗ, показа разследване на Биволъ.

Румен Николов - Пашата, водещ сикаджия и бивш съдружник на Бойко Борисов - Буда явно има финансови затруднения, защото не си изплаща заемите. На 02.06.2010 Алфа Банк е наложила възбрана върху три имота на Пашата в София, ипотекирани през 2007 г. срещу заем от 1,250 млн. евро. Това са терен от 2950 кв., мезонет от 152 кв. и жилищна сграда от 248 кв. В Агенцията по вписванията няма данни възбраната на имотите да е свалена.

Последният възбранен имот е съсобственост на Пашата и фирма "Омега 96", показва справка в имотния регистър. "Омега 96" е правоприемник на "Омега 95", която е еднолична собственост на Румен Николов от 1995 г. до началото на 2003 г. (виж ДВ бр. 3 Петък, 10 януари 2003 г.) Тогава Пашата прехвърля собствеността си на офшорката "Кенут Маркетинг".

Румен Николов продава на "Омега" 1/3 идеална част от имота на 13.02.2004 г. На 26.05.2005 г. "Омега 95" се преобразува в "Омега 96", с представител Димитър Николов Стефанов, известен още като Митко Каратиста. Той приключва отношенията си с фирмата като неин представител на 26.07.2011 г. През цялото това време собствеността на фирмата не се променя и "Кенут Маркетинг" държи 100% от акциите.

Омега явно е любимо име и на Пашата, и на Каратиста. Освен "Омега 95", Пашата е регистрирал през 93 г. фирмата "Омега 93", а през 1999 я прехвърля на покойния Димитрий Русевич Минев (Димата Руснака). Димитър Стефанов през 1994 г. създава "Омега 2000", като през 2005 г. я прекръства с по-внушителното име "Омега Груп М".

Докато "Алфа" си търси парите от "Омега" и от Пашата, Димитър Стефанов е назначен за член на надзорния съвет на "ЧЕЗ България" ЕАД със заплата от 35000 лв. Назначението му е факт от 20.10.2009 г., три месеца след като Борисов идва на власт. И до момента Каратиста е в борда на електроразпределителното дружество. Повтаряме, че той напуска борда на "Омега 96" чак на 26.07.2011 г., като близо две години съвместява работата в ЧЕЗ и управлението на фирмата притежавана от Пашата.

Тези данни доказват формално и категорично икономическата обвързаност между Румен Николов и Димитър Стефанов от една страна. От друга страна няма никакво съмнение, че Димитър Стефанов е назначен при правителството на Борисов в ЧЕЗ.

Според разследване на Българска Легия Антимафия, която се позовава на видеозапис на лицето Ванко Атанасов, именно Митко Каратиста е човекът, който осъществява връзката между премиера Борисов и бившия му съдружник и ментор от СИК - Румен Николов - Пашата.

"Половината БОП, половината ДАНС и половината съдии са на заплата при него" "Обяснявам ти каква е картината. `Начи Митко е 50% мафия, 50% държавен служител. Той продължава да държи определени структури" - казва в записа Ванко Атанасов, се казва в публикацията на Биволъ. /БГНЕС

 


Сходни връзки

ПОЛИТИКА НА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ: Биволъ: Човекът на Пашата "разпределил" 800 млн. от ЧЕЗ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОЛИТИКА НА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ: Биволъ: Човекът на Пашата "разпределил" 800 млн. от ЧЕЗ
Автор: Anonymous да 2013-04-03 @ 19:12 EEST

Амииии,гласувайте тогава за герб!!!!!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди