изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:09 EEST
Неизвестни факти за влиянието на богомилите в Европа    
История Световна премиера на документална изложба, която представя богомилите като едни от идейните предшественици на европейската Реформация, ще бъде направена в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от дунавския град.

Eкспозицията вече е подредена в двоен формат в Историческия музей и Русенския университет, за да могат да я видят едновременно повече хора, а официалното откриване е в петък, 19 април. Според един от авторите – проф. Георги Василев, публиката ще види богомилите в една нова светлина.

"Богомилите са изключително актуални днес, защото са хора на духовното извисяване. Те казват – всеки човек има духовно развитие, всеки човек е призван към духовно развитие, всеки има способност за духовно развитие. Никой не го е написал, но зад кулисите се говори, че богомилите са разсипали българската държава. Това не е вярно. По време на въстанието на Асеневци богомилите, макар да отричат употребата на оръжие, участват във въстанието като патриоти. При Иван Асен II те имат отлични отношения с него, той разбира, че те са национална сила, резерв. Конфликтът с тях започва при управлението на Борил през 1211 г., вероятно той е бил подбуден от папа Инокентий III, който може би му е обещал да укрепи слабите му позиции при условие, че удари богомилството в корена. Патриарх Евтимий за съжаление също допуска грешка, като ги обявява за еретици. Те са били едни ранни реформатори. И тук по-скоро е прав Петър Дънов, който казва, че вероятно тежката съдба на България дължим на това, че богомилите са ударени като сила на развитието на България", казва проф. Василев.

Изложбата е наречена "Предшественици на Реформацията – богомили, патарени, катари лоларди", като съавтор на проф. Георги Василев от Университета по библиотекознание и информационни технологии е проф. Ален Вюйомен от Университета в Артуа, а консултант е акад. Васил Гюзелев. Експозицията се състои от три части: "Богомилство на Балканите", "Богомилство и свързаните с него движения и култури в Западна Европа" и "Български апокрифни и богомилски представи в английската култура XII-XIX век". Много любопитна е английската връзка, където произведения на Уилям Лангланд, Джон Милтън и Уилям Блейк претворят епизоди от богомилски апокрифи. Става ясно, че великата поема на Джон Милтън "Изгубения рай" започва с почти пряка заемка от "Тайната книга" на богомилите. Проф. Георги Василев е посочил и по какви пътища са пренесени богомилските апокрифи в Англия. Организаторите на изложбата планират тя да обиколи не само големите български градове, но и да гостува в цяла Европа. Спонсори са Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара и русенецът Емил Вичев. /БГНЕС

Ново движение за любов и хармония на планетата „потегли” от светилище в Средна гора

Намериха скрито съкровище в Несебър

По стъпките на богомилите и катарите

 


Сходни връзки

Неизвестни факти за влиянието на богомилите в Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди