изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:52 EET
Полицаи в бандата, отвлякла Лара    
Новини

В бандата, отвлякла и върнала Лара на майка й, има действащи или бивши полицаи, пише в утрешното си издание в. "Труд". Около това убеждение се обединяват криминалисти и експерти по сигурността след анализ на драмата с дъщерята на Брендо, която приключи щастливо преди 3 дни. Заключението им се опира върху най-малко 8 особености при развоя на събитията:



1. Нападението над Лара на 5 март се отличава с особена дързост. То е извършено по светло, със стрелба в район, който старателно се охранява поради близостта си с правителствената резиденция в Бояна. Това предполага, че бандитите са разчитали на полицейско покровителство.

2. Отвличането е добре подготвено и извършено след професионално наблюдение на обекта и преценка на ситуацията, при които личи почеркът на специалните служби. Детето е следено достатъчно дълго време, за да се установи кога и как отива на училище, как прекарва времето си през деня, когато е извън обсега на частната охрана в дома му. Мястото и часът на атаката са подбрани като по учебник от школата на МВР - рано сутрин, извън обсега на видеокамери, на просторен булевард, по който колата с похитителите и жертвата може да се измъкне с пълна газ.

3. Пребиваването на детето в плен е щадящо, не е травмиращо - позволено му е да гледа телевизия, да рисува, дадено му е да разбере, че има насреща си "добри чичковци, приятели на баща му, които го пазят". Такова отношение към жертвата е нетипично за обикновени бандити. То издава и предварителна консултация с психолози, вещи в областта на тероризма.

4. Преговорите с майката се водят с активното участие на висши спецченгета и хора от ръководството на МВР, които привличат за сътрудничество журналисти - да публикуват интервюта с майката и така да установят връзка между нея и похитителите. За бандитите това е очевидно, но не реагират. Това е точно обратното на обичайното поведение на похитителите, които забраняват на близките на жертвата да влизат в контакти с полицията.

5. Почти ежедневната размяна на есемеси между майката Моника и мъчителите на дъщеря остава сякаш незабелязана за органите на реда. Много пъти, случайно или нарочно, е пропусната възможността да се локализира мястото, откъдето се обаждат злодеите и да се проведе акция по залавянето им.

6. Начинът на връщането на момиченцето също подсказва полицейски знания, умения и навици. Избран е ден и час - по тъмно в неделя, когато почти няма пешеходци и коли. Детето е оставено на 50 м от полицейско управление с указание да иде там. Мястото е достатъчно близо, за да не му се случи нещо по пътя и е в онзи диаметър от около 1 км около РПУ-то, където, както ченгетата добре знаят, няма полицейски постове и патрули.

7. Докато Лара беше в неизвестност, МВР подаваше на медиите неофициална информация, че отвличането било дело на колумбийци. Това приличаше на акция за отвличане на общественото внимание от домораслите извършители.

8. В контролираните от МВР интервюта майката на Лара разкрива всякакви подробности от своя бит и имотно състояние в откровени преговори за пари. А после старателно мълчи за това как е предала спазарената сума на бандитите. Това поражда предположение, че за детето може и да не е платено. То разколебава версията, че става дума за класическо отвличане за откуп - още повече че това е версия, която спецченгета, иначе мълчаливи, се опитват всячески да налагат и популяризират.

Солиден гръб зад похитителите

Бившият секретар на МВР Николай Радулов вчера бе категоричен: "За да има някой наглостта да вземе дете, да го държи два месеца и да го сервира в полицията, то значи има гръб, и то солиден. Ако ГДБОП е контролирала това, необяснимо е защо го е търпяла. Не издържа обяснението, че се е въздържала от действия в името на сигурността на детето. Че така можеха и 10 години да внимават и да бъдат деликатни, докато Лара е разделена от майка си! Полицията участва с посредничеството на един вестник само в пазарлъка за цената на детето. Версията, че това е отвличане за откуп, също не е убедителна.

Твърди се, че Брендо има поне 20 милиона евро и 5-6 апартамента, макар че ролята, която му приписаха в кокаиновия трафик, предполага и печалба от милиарди. Как така изведнъж похитителите се задоволиха с 500 хиляди? А за парите на дядото (заможен собственик на магазините "Бициани") и дума не стана.

Преговорите - това е опит да се установи кой какво знае, къде са парите на Брендо и той да си мълчи. И той си замълча. А по-рано предупреди, че ще проговори за високопоставени хора във властта. И Златко Баретата заплаши по-рано, че ще направи същото и го простреляха. А сега майката благодари на МВР. Тя би благодарила и на Господа, и на Дявола, и на целия свят, че детето вече си е при нея", каза още Радулов.

Експертът по сигурността Юлий Абаджиев пък оспори пред Нова тв внушението, че отвличането на Лара е дело на нова група, различна от Наглите, за които бившият министър Цветан Цветанов твърди, че е разбита още през 2009 година.

"Само четирима от бандата на Наглите бяха осъдени, много от отвличанията в България останаха неразкрити, някои от похитените и освободени след откуп изобщо не са се оплаквали на полицията. Отвличания се правят с политически цели и за пари. Според мен това отвличане не беше само за пари а и за други цели, с други искания, които Брендо изпълни. Говори се за откуп от 530 млн. евро, но плащането на такива пари не става лично.

Ако беше тръгнала майката да ги дава като по филмите, то се знаеше, че ще има опашка и похитителите щяха да се провалят. Тези пари са дадени от други лица, свързани с Брендо, ако изобщо са давани пари...Очевидно, че извършителите на отвличането разбират от полицейските методи, от заглушаване и т.н. Отвличането беше нагло. За да си толкова нагъл, значи имаш много добър чадър от висшите етажи. А Брендо заплаши, че ще говори за висшите етажи на МВР. Останалото го видяхме", каза лидерът на бившите командоси.

Факторът Флоров

Версията, че отвличането на Лара е свързано с мълчанието на баща , се смята за убедителна и от служители на ГДБОП, но те засега желаят да останат анонимни от опасения за службата си.

Те смятат, че заслужава размисъл и фактът, че Лара беше освободена само два дни след като техният началник Станимир Флоров беше отстранен изненадващо от длъжност по подозрение, че е взел от наркомафиоти особено голям подкуп.

Богати плащат до 400 лв. дневно за охрана

Богати семейства наемат телохранители за децата си за суми до 400 лева на ден. Няколко големи договора са били сключени в София само през миналата седмица, когато все още не бе ясна съдбата на отвлечената Лара, научи "Труд" от частни гардове.

Те прогнозират, че ако похитителите на дъщерята на Брендо не бъдат разкрити скоро, след края на учебната година през юни много наши и чужди бизнесмени, които живеят в България, ще предпочетат да изведат фамилиите си зад граница заради страх от отвличания.

Личните гардове поемат задължението да придружават малчуганите в детската градина, в училище, на забави, тренировки и т.н. Често се налага да дават смени и нощем, ако домът няма друга физическа охрана, а само алармени и видеосистеми. По договор те трябва да вземат и превантивни мерки. Да забележат, ако някой следи маршрутите на детето или на друг член от семейството, да открият дали къщата, фирменият офис или учебното заведение се наблюдават от непознати или в помещенията е монтирана апаратура за подслушване и заснемане.

Телохранителите е нужно да носят законно оръжие, да имат умения в бойните спортове, както и да поддържат формата си на стрелбищата и в залите за фитнес. Затова и заплащането им е няколко пъти по-високо, отколкото на обикновените гардове в охранителните фирми. Обикновено за тази работа се наемат бивши, а понякога и действащи гардове от НСО, барети от спецотряда на МВР за борба с тероризма и т.н. Според експерти по сигурността в случая с Лара охраната и на детето, и на дома е била слаба, а превантивните мерки - никакви.

"Детето е било наблюдавано продължително време, въпреки че на организираната група е било известно, че в къщата има камери и охрана", каза вчера пред ТВ7 Томо Борисов, шеф на Международната асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност. Според него част от бандата е подготвила отвличането на Лара, друга го е извършила, а трета е отговаряла за държането на детето в плен.

Брендо ще се чуе с дъщеря си след 10 дни

Лара вече е на свобода, но няма да може да види баща си Евелин Банев-Брендо, който е в италиански затвор. Щом разбрал, че дъщеря му е освободена, Евелин Банев веднага е поискал свиждане с нея, но му е било категорично отказано, пише "България днес".

Единственото, което властите на Ботуша са разрешили, е двамата да се чуят по телефона, показа и проверка на "Труд".

"Ще подготвим определени документи, с които да поискаме от съдията да разреши телефонен разговор. Това обаче ще отнеме време, тъй като процедурата по придвижване на искането отнема време", каза италианският адвокат на Брендо Марио Бруза. Според юристи Евелин Банев ще може да чуе за първи път дъщеря си чак след десетина дни. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Полицаи в бандата, отвлякла Лара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди