изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 10:36 EEST
10 начина за боядисване на яйца    
Любопитно 10 начина за боядисване на яйца

1. Боядисване на яйца с олио

В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефектът наистина е много красив и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

2. Боядисване на яйца с желатин

Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои, разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултатът е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

3. Боядисване на яйца с памук

Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, поръсвате от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово, яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултатът започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете Ви да добият цвета на яйцата.

4. Боядисване на яйца с люспи от лук

За този начин на боядисване се използват сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: всяко яйце се завързва стегнато в парче от тънък дамски чорапогащник, като преди това се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащникът и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят 10-12 мин. Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя, в цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин., се вади и се оставя да се отцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине, напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода, в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев цвят.

5. Боядисване на яйца с чорапогащник и листенца

Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

6. Боядисване на яйца с рисунки с восък

По изстиналите напълно яйца се рисуват с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък, боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките, които сме нарисували.

7. Боядисване на яйца с кристали

Използвайте кристалите, които се продават по магазините. Спазвайте указанията за приготвяне и употреба. След като яйцата са сварени, оставете ги във водата с кристали, за да могат те да полепнат добре по черупката. Боядисайте "кристалните" яйца с фантазия и въображение.

8. Боядисване на яйца с винена киселина

Яйцата се варят във винена киселина/купува се от аптеката/. От нея те стават грапави и сякаш поръсени с кристалчета. След това се боядисват в какъвто цвят искате. Най-красиви стават, когато върху памук се накапят различни цветове и с този памук се увие яйцето. Постоява около 5-6 мин.

9. Боядисване на яйца с природни бои

Все повече хора се интересуват от шаренето с природни бои. На едни им е писнало от химията, други имат склонност към автентичното. Експериментът си заслужава, защото в приготвянето на отварите, които обагрят яйцата наистина има нещо магично. Цветовете понякога изненадват приятно за разлика от химическите краски. С натуралните багри всяка черупка има различен нюанс, в зависимост от това колко стои в боята. Най-малко са възможностите за оцветяване на най-важното яйце - червеното, символ на Христовата кръв. Бабите ни са използвали дъбова кора и са успявали. Много атрактивно малиново червено можете да получите от каркаде . Огненочервена багра можете да си спретнете като стриете на прах тресчици от Бразилско дърво . От листата на червеното цвекло , след варене, можете да си получите лилава боя. Виолетова боя можете да си направите и от листата на червеното зеле . Те се варят 30 минути с една лъжица оцет. Най-много са вариантите за багрене в зелено - цветът на чистотата. Копривата придава наситен цвят, смрадликата- доста по-тъмен, а ореховата шума- зелено-кафяв. Жълтото пък се постига с лайка и кора от бреза. Оранжево можете да си спретнете с люспи от червен лук и морков.

10. Боядисване на яйца на точки

Ако искате яйцата ви да станат на ситни точки, потопете четка за зъби в боята и прокарвайки нокът по влакната, напръскайте яйцето. Изберете контрастен цвят, който да се различава от основния цвят на черупката. Бъдете внимателни и използвайте найлонова покривка или картон, защото има сериозна опасност пръските да стигнат по стената или мебелите.

http://www.zajenata.bg

ВЕЛИКДЕНСКИ КАЛЕЙДОСКОП

„МЕЖДУНАРОДНО“ ВЕЛИКДЕНСКО ЯЙЦЕ - С ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК

ИСТОРИЯ НА ВЕЛИКДЕНСКОТО ЯЙЦЕ

Мраморираща боя – вълшебство за Великден

Червеното яйце - знак за възкресението

Кокошка снесе сини яйца

Порнояйца изчервиха Германия

Осем начина за боядисване на Великденски яйца

В Белгия е направено най-голямото шоколадово яйце на света


 

 


Сходни връзки

10 начина за боядисване на яйца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди