изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:08 EET
6 МАЙ - ДЕН НА ГРАД ТЕРВЕЛ: ТРУДЪТ И РЕЗУЛТАТИТЕ МУ НОСЯТ УДОВЛЕТВОРЕНИЕ И СЪЗДАВАТ ПОВОД ЗА ПРАЗНИК    
Интервюта

 Инж. Живко Георгиев - кмет на община Тервел, пред НДТ и ndtnews.hopto.org



- Г-н Георгиев, за трета поред година жителите на Тервел ще честват 6 май като Празник на града. Успява ли тази дата да се утвърди като по-специална за обикновените хора и защо?

- На Гергьовден честваме храмовия празник на нашата нова църква, която носи името Св. Великомъченик Георги Победоносец. За първи път Шести май беше празнуван като Празник на града в деня на освещаването на храма. На този ден, вече трета година, празничната литургия се отслужва от нашия митрополит- Доростолски митрополит Амвросий - и това е една от причините този ден да бъде специален за всеки християнин в общината. А Гергьовден е празничен ден в календара на всички етноси. Той е празник на животновъдите, на земеделците, на армията. Пролетта на Гергьовден е най-хубава и свежа, не е трудно да почувстваш празника, стига да носиш празнично настроение в душата си. А то идва, когато мислиш креативно, т. е. когато имаш свои си цели, за постигането на които работиш. Трудът и резултатите му носят удовлетворение и създават повод за празник. Веселието е сладко, когато празнуваш след като си се уморил и си свършил нещо, към което си се стремил. \"Залудо работи, залудо не стой\" твърди стара народна мъдрост. Дано всеки да може да преодолее тревогите си, да се порадва на труда си и да почувства Празника.

 

- Какво е настроението на жителите на Тервел в навечерието на празника?

- Тервел е малък град и по тази причина децата и внуците на много семейства живеят в по-големи градове. Празничните дни около Гергьовден са времето, в което повечето семейства посрещат скъпи гости и се радват на порасналите внучета, на синове, дъщери и близки. Така че повечето къщи са изпълнени с празнично очакване. Допълнителна емоция предизвиква възможността да се направят празничните Великденски и Гергьовденски приготовления по украсата на къщата и трапезата заедно с децата, завърнали се за Празника у дома. Времето не е леко за живеене, стандартът на живот е нисък, много хора имат здравословни проблеми, но всички несгоди могат да отстъпят за няколко дни мястото си на празнично и пролетно настроение. Животът е низ от празници и делници. Така, че - нека изживеем празника, за да имаме нови сили за делника след него.

 

- Бихте ли споделили каква беше 2012 година за община Тервел предвид продължаваща световна финансова криза? Приключихте годината без задължения, на какво се дължи това?

- Ако обсъждаме състоянието на общинския бюджет в аспекта на световната криза - трябва да кажа, че бюджетният процес в нашата община остана сравнително незасегнат от кризата. Една от причините е, че ние никога не сме разчитали на голям обем приходи от данъци, за да обслужваме публичните услуги, които предлагаме. За нас всички начинания през последните няколко години се финансират с \"външен\" ресурс - предимно европейски проекти. Когато разчиташ на приходи от данъци и тези приходи намалеят вследствие на криза или друг обективно обусловен процес, трябва да правиш драстични изменения в подреждането на приоритетите, в политиките към общностите. При нас по-скоро се налага прецизно преценяване на нуждите на гражданите и правилна преценка кои от тези нужди могат да бъдат задоволени чрез проекти /което задължително означава повече време и труд/ и кои трябва да се случат бързо, т. е. да се финансират със собствени средства. Съществен принос към стабилното финансово състояние има и активната политика за увеличаване на събираемостта на неиздължените данъци. В работата включихме и кметовете на населените места. Доброто финансово състояние обаче не е константа, то е много крехко и лесно може да бъде нарушено - при финансови корекции по проекти, при недалновидно планиране на паричните потоци, необходими за обслужване на проектите. Т. е. за да се радва общината на добро финансово състояние и да бъде полезна за гражданите си, кметският екип и администрацията трябва да полагат усилия ежедневно. Всяко неглижиране или отлагане на проблем може да има сериозни негативни последици за Общината и то за дълъг период от време.

 

- Какви нови големи проекти ще бъдат реализирани през тази и следващите няколко години и с какво те ще допринесат за повишаване благосъстоянието на хората?

- За да не създаваме неудобства на тервелчани изчакваме да минат Великденските празници, за да започнем най-големия обем изкопни работи по канализационната мрежа в града. В средата на лятото ще започне и асфалтирането на 6 улици в Тервел и 7 по селата, финансирано по Програма за развитие на селските райони. Изпълнителят вече е избран. Надяваме се, че есента ще даде старт на проектирането, а после и изпълнението на пречиствателната станция. През юни ще започне ремонтът на медицинския център. Договорът със строителната фирма е подписан. Очакваме и одобрението на три общински проекта, внесени в МИГ. През 2013 г. ще приключат строителствата по стартиралия през миналата година проект по Програма за развитие на селските райони - читалищата в Зърнево и в град Тервел. Няма проект, който да не е насочен към подобряване на средата на живот на гражданите. Всички проекти са полезни - ангажират се работници от общината, подобряват се условията в обществени сгради, пътища, улици. Това е основният начин, по който едно общинско ръководство може да работи за гражданите в общината. И разбира се, да подкрепя бизнеса в усилията му да създава нови услуги и производства, както и да реализира проекти за заетост за хората, които не са конкурентноспособни на пазара на труда.

 

- Ръководството на община Тервел винаги е имало по-специално отношение към младите хора - бъдещето на всяка община. Бихте ли разказали за най-новите инициативи в тази посока, предстоят ли бъдещи такива?

- Илюзия ще бъде да твърдя, че можем да задържим в Тервел всички млади хора, които са родени тук. Това на този етап, а вероятно и никога - не може да стане. Тервел е земеделски район и затова тук остават млади хора, които искат да свържат живота си със земеделието. Особено съм щастлив, че тази година в МИГ проекти подадоха двама млади хора от Тервел - около 25-годишни. Искат да  създадат и модернизират свои овощни градини. Надявам се да се увеличава броят на младежите, които не смятат земеделието за невъзможна мисия. Сигурен съм, че следва подобряване на политиките в земеделието и на държавно ниво. Като че ли дойде моментът, в който осъзнато да искаме да ни управляват хора, които имат визия за секторните политики в държавата и търсят механизми за постигане на тази визия. Колкото и усилия да влага едно общинско ръководство в даден сектор, нито една община не може да функционира извън рамката на държавната политика. Разбира се, това не бива да служи като оправдание за бездействие на местната власт, а по-скоро като стимул за действия, които да коригират в известна степен неблагоприятните последици от неуспехите в икономическото развитие на страната. А за младите хора се опитваме непрекъснато да правим по нещо. Преди дни завършихме изграждането на нова спортна площадка в един от кварталите на Тервел. Тя е трета по ред спортна площадка, която правим през последните две години. За парка предвиждаме оформяне на кът за тенис на маса. В единия от проектите, които внесохме в МИГ, сме включили две бетонови маси за тенис на открито и след като започне изпълнението на този проект, ще ги поставим в парка. Опитваме се да създаваме на младежите нормални условия за спорт, движение и общуване, което според нас е съществено за оформянето на характера на всеки младеж.

 

- Как жителите и гостите на Тервел ще отбележат празника? Какви прояви организира общината?

- Гергьовденският празник ще започне с празнична литургия, отслужена от митрополит Амвросий и ще продължи с общински празник на фолклора. Следващите дни на май са посветени на абитуриентите и техния празник, както и на заключителните прояви на децата, които работиха по общинския проект \"Заедно на училище\". Почитателите на леката атлетика очакват ежегодното майско издание на крос \"Хан Тервел\".

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 

Текст към снимка: Третата спортна площадка в Тервел, завършена в края на април

 


Сходни връзки

6 МАЙ - ДЕН НА ГРАД ТЕРВЕЛ: ТРУДЪТ И РЕЗУЛТАТИТЕ МУ НОСЯТ УДОВЛЕТВОРЕНИЕ И СЪЗДАВАТ ПОВОД ЗА ПРАЗНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди