изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:34 EET
Символиката на букетите    
Любопитно Умелото комбиниране на цветята в букета е от съществено значение и е въпрос на усет, добро възпитание и определени познания.

Цветята със своите багри и форми имат и символично значение. Днес символиката е позагубила своята актуалност и цветовата гама зависи преди всичко от дарителя и модата. Сега например е модерно ярко оранжевото, бялото, светлозеленото, лилавото и техните съчетания. Актуални са и пастелните тонове на белите, небесносините и розовите цветя. Хортензиите, съчетани с рози, изглеждат много интересни и привлекателни. Впрочем розата, царицата на цветята, е популярна по всяко време и независимо от модата може сполучливо да присъства практически във всички букети. Но съчетаването на цветята в букета зависи твърде много и от човека, на когото ще бъдат поднесени. На това обстоятелство често не се отдава дължимото, а не е все едно дали обектът на внимание е жена или мъж, дали поводът е общ или личен празник, или е някакъв по-специален случай. В букетите, предназначени за жена, възможностите за цветни съчетания са доста по-големи.


Когато цветята са за мъж – в мъжките букети се използват строго определени видове цветя. Към тях се отнасят: рози, гладиоли, хризантеми, калии (зелени и жълти), антуриуми, орхидеи (жълто-червени, зелени, тъмновишневи) и екзотични цветя като протеи, лекоспертуми, стрелиции. Не е желателно да се взимат цветя в розово или в нежни, пастелни тонове, характерни за женските букети. Формата на мъжкия букетвинаги е изтеглена, букетът е устремен към върха. Не е подходяща заоблената форма, както е при женските букети, а линейната, асиметрична или симетрична в зависимост от вкуса на дарителя. Букетът е длъжен да символизира мъжката сила. Това се постига с едри цветове: в центъра на композицията се поставят големи цветя, например протеи, които се обкръжават от по-малки видове. Ако в качеството на основни цветове се използват по-дребни цветя, добре е те да са няколко на брой. Това са основни принципи. По цветова гама букетът трябва да бъде енергичен, активен, затова в него присъстват съчетания от ярки и силни цветове. Въобще букетът се поръчва за точно определения човек, в съответствие с неговия вкус, характер и имидж. Флористите, подготвяйки букет за известни хора, следват съответната линия – една за творчески личности като певци, музиканти и съвършено различна за бизнесмени – и формата и цветовата гама, и композицията на букета са абсолютно различни.

Класическото бяло е само за булката – белият цвят като символ на чистота и невинност, задължително присъства в букета на младоженката. Булчинският букет обикновено се състява от цветя, които се комбинират с бялото и неговите отенъци – розово, бледожълто и светлозелено. Той трябва да подчертава младостта, свежестта и красотата на младата дама. Затова ярките и агресивни цветове са неуместни в този букет. Някои твърдят, че лилиите, хризантемите и калиите са траурни цветя и не е желателно присъствието им в празничния букет. Това мнение, разбира се, е съвсем неаргументирано, защото сами по себе си тези цветя носят позитивни емоции, имат положителен енергиен потенциал. Именно от тях се създават невероятно красиви сватбени композиции – съчетания на хризантеми с лизиантус и рози с лилии. Задължително условие е булчинският букет да се съчетава с цветовото решение в ресторанта, украсата на колата, бутониерата на младоженеца. При празничното оформление на ресторанта се обръща специално внимание не само на цветовете, а и на дизайнерските решения – украси от балони, гирлянди, клонки, цветни водопади за масата на младженците и т. н. Цветните композиции не бива да бягат от общия колорит на заведението. Ако ресторантът е в източен стил, тогава ще се използват цветя в ярки тонова – комбинация от жълти, червени, оранжеви растения. Ако е изискан ресторант в европейски стил с пастелни тонова, то такъв интериор ще се допълва от светли, изящни цветя, каквито са белите рози.

Букетът на деловия партньор трябва да има строги линии и да бъде устремен към върха. В него обезателно има отчетлив акцент. За целта се използват големи цветя, като гладиоли, рози и антириуми. Бизнес букетът трябва да е достатъчно сдържан и строг. Тоновете обикновено са ярки, интензивни, а самите композиции изразяват индивидуалността на човека, за когото са предназначени. Също така съчетанието на цветовете в бизнес букета, както и в мъжкия, много зависят от възрастта на получателя. На по-младия човек може да подарите букет от делфиниум и рози, на по-зрелия и улегнал човек следва да поднесете букет, в който доминираща роля изпълняват например розите. Ако вие познавате бегло своя събеседник, но трябва да му поднесете цвете, изберете рози и различни техни съчетания, няма да сбъркате. Съществуват множество сортове, които се различават както по цвят, така и по форма. Затова винаги може да изберете нещо, което да ви хареса на вас и партньора ви. Разбира се, няма да е подходящо на непознат партньор в бизнеса да дарите розови или тъмночервени рози, но може да вземете букет от сортове в жълто-оранжевата или жълто-червената гама. Такива ярки контрастни, необичайни рози ще привлекат вниманието и ще направят аранжировката енергична, дръзка и запомняща се. Вашите добри пожелания към деловия партньор може да изразите чрез букета. Ако искате да му пожелаете престиж и богатство, обезателно проследете дали в букета има жълти цветя. Жълтите рози изглеждат особено ефектни в този случай. Ако ще поднесете букета ден преди заминаването му, с пожелание за добър път, може да се спрете на композиция с различни декоративни елементи. В случая е подходяща черупката от кокосов орех, която наподобява лодка или гондола. Не пропускайте да разкажета за тези неща на флориста, който ще сътвори букета и за посланието, което искате да изразите чрез него.

Букети от един цвят – има цветя, които по определени причини обикновено се използват самостоятелно, поединично. Такова растение е карамфилът. Той се счита за по-елементарно цвете, което опростява букета и не се съчетава особено добре с други цветя. Карамфилите биха изглеждали добре комбинирани с красиви листа и клонки. Дизайнерите често прибягват до такива хитрости и създават необичаен и интересен образ на композиция от карамфили.

Също така много внимателно трябва да се използват големите ярки цветя като акценти в съчетание с други. Гербер, амарилис, кала изглеждат достатъчно добре в единични композиции. Много ефектни са букетите, в които се използва само един едър цвят, като например амарилис. Интересен вариант на мъжки букет е „жезъл” от три амарилиса, поставени върху „пънче”. На такава композиция не й е нужен допълнителен растителен материал.

Много едрите, ярки и изразителни цветове като орхидеи, лилиуми, едроцветни рози лошо се съчетават помежду си. И лилиумът сам по себе си е красиво цвете, и розата е красива, но събрани заедно в букет, си съперничат, борят се за вниманието на зрителя. Ако основният цвят в букета е орхидея, редом с нея трябва да се поставят по-скромни цветя, като алстромерия например. Орхидеята би изглеждала перфектно дори и сама , ако поднесете едно стръкче, обвито със зеленина. Сечетанията на такива цветя по правило изискват професионален усет и трябва да се доверите само на опитен дизайнер. Всеки букет трябва да има само един акцентиращ цвят, който да грабва вниманието от пръв поглед. Когато погледът се разконцентрира между няколко цветя, букетът може да създаде отрицателно, дори смешно впечатление.  http://life.e-vidin.com

Жестовете, които могат да разтопят всяка жена

Кой е ключът към женското сърце

СИЛАТА НА ЦВЕТЯТА ЗА ПРОГОНВАНЕТО НА СТРЕСА

 


Сходни връзки

Символиката на букетите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди