изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:29 EEST
БСП планира да отреже офшорките от държавни поръчки    
ПолитикаПланираното от БСП програмно правителство начело с Пламен Орешарски ще започне работата си с три основни приоритета: сметките за ток, цените на лекарствата и енергийните помощи. Ситуацията е толкова изострена и кризисна, че трябва да се заемем с реалните проблеми незабавно.

Ще настояваме парламентът от първия ден на своята работа да се захване с реалните неща, в т.ч. чрез формиране на временни парламентарни комисии, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев в понеделник пред Националния съвет на БСП, на който представи официално бившия си финансов министър за бъдещ премиер, а той от своя страна изложи приоритетите си.

Макар че БСП е втора политическа сила в парламента, тя възнамерява да състави програмно правителство с подкрепата на ДПС и "Атака" и да изпрати победителите от ГЕРБ в опозиция. Социалистите декларират, че финансовата стабилност и валутният борд ще бъдат съхранени, както и курсът към членство в еврозоната.


"Планът Орешарски" предвижда "да се осигури отговорно управление на държавните предприятия с цел предотвратяване на фалити и запазване на работни места". Социалистите ще искат още "оценка на резултатите от провежданите политики на приватизация и концесиониране на компаниите от сектора на естествените монополи". БСП обещават да се борят срещу установяването на господстващо положение на пазара.

Ядрената енергетика ще се развива като високотехнологичен сектор на икономиката, както е записано в програмата на БСП, но обещанието за строеж на АЕЦ "Белене", срещу което ДПС възразява, влиза във фризера, тъй като проектът ще се анализира и правителството ще преговаря по арбитражните искове срещу страната.

Държавата ще участва със свой дял в стартиране на перспективни високотехнологични производства.

Програмното правителство трябва да въведе задължителна оценка за въздействието на всички нови закони особено за тези, които засягат малките и средните предприятия.

Офшорките няма да сключват сделки с държавата

Евентуалният програмен кабинет ще си постави за задача да преустанови практиката офшорни компании да сключват каквито и да е сделки с държавата, общините фирми и фирмите с държавно участие. Компаниите с неясен собственик, според БСП, не трябва да получават финансиране и субсидии от бюджета и европейските фондове и програми, няма да могат да участват като страна по договор за изпълнение на обществени поръчки, в това число и като подизпълнители.

Социалистите ще искат опростяване на процедурата за фалити с цел прочистване на пазара.

Според "Плана Орешарски" в процеса на взимане на решения за развитие на морските и планинските курорти ще бъдат включени не само бизнесът и общинските власти, но и природозащитниците.

Цената на тока няма да се увеличава

След масовите улични протести срещу високите сметки за ток, довели до оставка на кабинета "Борисов" и на фона на кризата със свръхпроизводство на електроенергия, БСП твърдят, че ще се въздържат от ново увеличение на цената на тока, както и че ще прегледат методиката на ценообразуването.

Планира се въвеждане на двутарифна система с по-ниски цени на електроенергията, ако потреблението е под определен минимум.

Орешарски твърди, че е необходимо ребалансиране на енергетиката, за да се съчетае интересът на потребителите и участващите в производствения цикъл. Това се налага, тъй като изкуственото занижение на производството на ток спира и добива на въглища, което пък удря миньорите, които заплашват със стачки.

Обещаните 250 000 работни места не фигурират в началния план

Обещаните 250 000 работни места в предизборната кампания обаче не намират място в т.нар. "план на програмното правителство". Те са заменени с разтегливото обяснение, че ще има "разширяване на активните мерки на пазара на труда и разкриване на нови бройки на временна заетост за смекчаване на ефектите от растящата безработица".

Спиране на административния натиск върху бизнеса

БСП обещава да преустанови административния натиск върху бизнеса и спиране на практиките за силов натиск върху данъкоплатците от страна на приходната агенция. Социалистите няма да компенсират недостига от данъчни приходи с глоби и санкции към бизнеса. Предприятията ще бъдат санкционирани едва след като са им дадени предписания, а те не са ги изпълнили. Обещава се още намаляване на административните и данъчните пречки пред стартиращите бизнеси – опростяване на процедурите, съкращаване на сроковете и намаляване на необосновано високите такси за публичните услуги.

Според програмата на Орешарски, държавата ще има координираща и регулираща роля в икономиката.

Без популизъм, нов Изборен кодекс и контролирани СРС-ата

Въпреки че в програмата си социалистическата партия обещава намаляване на цените на лекарствата, увеличаване на пенсиите и смъкване на цената на тока, от БСП сега пишат, че "в държавата ще има отказ от популистко – пропагандно и поради това хаотично и непремерено говорене от страна на висши представителни кръгове".

За укрепване на държавността БСП предвиждат нов модел за взаимодействие между парламент и правителство – редовни отчети на кабинета, нов тип парламентарен контрол, периодично участие на министри в парламентарните комисии и задължително участие на министри при обсъждане на законопроекти от тяхната компетентност.

БСП ще овладяват битовата престъпност, ще възстановяват баланса между МВР и ДАНС и ще преустановяват практика по безработна употреба на СРС чрез надежден и независим контрол върху тях. По неофициални информация социалистите ще върнат създадено от тях, но отменено от ГЕРБ, бюро за контрол на СРС. Те ще работят за интегриране на представители на малцинствата в сектора за сигурност.

В приоритетите на програмното правителство БСП са разписали обсъждане и актуализиране на проекта ни за договор с ЕС за 2014-2020.

Социалистите твърдят, че ще създават предпоставки за свободен печат, среда за прозрачност при работата на държавната администрация и ще привличат представители на граждански сдружения при обсъждане на важни обществени въпроси. Ще се променя и Изборният кодекс, като се вземат предвид всички препоръки на ОССЕ. http://www.mediapool.bg
 


Сходни връзки

БСП планира да отреже офшорките от държавни поръчки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди