изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:01 EEST
Цунами достига Шабла за 15 минути    
Новини Евентуално цунами, причинено от земетресение от сеизмологичния разлом на 12 км от нос Шабла, ще достигне бреговете на града за 15 минути след настъпването на събитието. Същата вълна ще бъде на брега на Варна около час след земетресението. Това стана ясно след приключване на българо-румънския проект за изграждане на предупредителна система за предпазване от цунами в Черно море.


Шефът на българския екип доц. Орлин Димитров от Института по океанология към БАН допълни, че шабленското огнище може да генерира цунами с височина до 10 м и дължина стотици метри. Той допълни, че такава вълна може да се предизвика при 4 събития - земетресение, подводно свлачище, лавина или падане на метеорит в морето. Най-вероятната причина за цунами в Черноморския басейн е земетресение, обясняват учените. Но неговата разрушителна мощ не е пряко свързана със силата на труса, а от това дали той ще повдигне пластове на дъното. Доц. Орлин Димитров обясни, че последното цунами, регистрирано във Варненско, е заляло бреговете в региона през 543 г. и е навлязло на 6 км навътре на сушата. “Това, че досега няма регистриран друг случай, не значи, че не се е случвало. Просто архивите през хилядолетието са унищожавани, а по време на османското иго дори не са се водили”, обясни доц. Димитров.

По проекта, финансиран с 6 млн. евро от ЕС, е реализирана мрежа от сеизмологични станции в морето и по крайбрежието. Дълбоководните измервателни съоръжения в България са 2 - край Шабла и пред Варна, а в румънски води са поставени още 3. По брега са инсталирани общо 13, като от тях 5 са по родното крайбрежие. Те са поставени в Дуранкулак, Шабла, Каварна, Балчик и Варна.

Данните от всички уреди се обобщават в двата координационни центъра - в Констанца и Варна. Според директора на Института по океанология проф. Атанас Палазов следващият етап ще бъде изграждане на система за оповестяване.

Предстои да бъдат разработени различни сценарии за действия при цунами в зависимост от неговата сила. “Трябва, когато в координационния център постъпят данни за предстоящо събитие, да се обадим на властите и да им кажем - действаме по вариант 3 например”, обясни доц. Димитров. Гражданска защита и останалите служби ще знаят какви точно мерки трябва да се вземат в конкретния случай. http://www.trud.bg

ВСИЧКО НА ТЕМА ЦУНАМИ

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА

 


Сходни връзки

Цунами достига Шабла за 15 минути | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди