изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:30 EEST
Чешката полиция е арестувала редица политици от управляващата партия (обновена в 17:06)    
НовиниВ сградата на правителството на Чехия тази нощ се влезли полицаи от звеното за борба с организираната престъпност, съобщиха чешки медии, цитирани от БТА. Все още няма подробности за извършената акция, а министърът на вътрешните работи отрече полиция да е влизала в сградата на правителството. Според информацията на чешките медии операцията е започнала след заседанието на правителството, което приключило към 23 часа.


В хода на акцията са били арестувани бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик, политикът Петър Тлухорж, бивш шеф на парламентарната група на Гражданската демократическа партия (ГДП), Иван Фукса, бивш министър на земеделието, съобщава вестник "Лидове новини", като се позовава на уебсайта iDnes.cz.

Чешката национална телевизия съобщи, че полицията е арестувала също Роман Бочек, член на ръководството на железниците, и ексминистъра Петър Бенда, и двамата от ГДП.

Арестувани са и Марек Шрайдър и Олдржих Тихи - и двамата депутати от ГДП на премиера Петър Нечас. Сред задържаните са шефката на канцеларията на премиера Яна Нагиова, която медиите определят като неговата "дясна ръка".

Не се казва какви са обвиненията срещу нея, но някои анализатори предполагат, че ако започне разследване, Нечас ще трябва да се оттегли и от ръководството на правителството, и от лидерската позиция в управляващата Гражданска демократическа партия. От опозицията говорят за необходимостта от оставка на цялото правителство.

Към 11 часа тази сутрин министърът на вътрешните работи Ян Кубице заяви, че в сградата на правителството не е влизала полиция. Той обаче не отрече да е имало арести.

По-късно стана ясно, че президентът на Чехия Милош Земан свиква утре извънредно заседание заради операцията на управлението за борба с организираната престъпност.

На заседанието са поканени премиерът Петър Нечас, шефът на полицията Мартин Червичка и лидерът на най-голямата опозиционна сила - Чешката социалдемократическа партия - Бохуслав Соботка, съобщи днес представител на държавния глава. Той уточни, че президентът няма да прави коментари след съвещанието.

Според чешки медии полицейската операция може да продължи до събота.

Обиски

Чешката полиция е извършила днес обиски в пражкото кметство и във филиал на една от най-големите банки в страната - Комерчни банка, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии.

В банката сътрудници на подразделението на полицията за борба с организираната престъпност са влезли в трезора, отворили са касетки и са конфискували документи, злато и скъпоценности. От кметството са иззети финансови документи. Полицаите се интересували главно от документи, свързани със строителството на тунел в Прага, и с договори, сключени с фирми за извозване на смет.

Тунелът Бланка е един от най-известните строителни обекти в чешката столица, който се строи от много години. Изграждането му започва още миналия век, работите на няколко пъти са спирани и бяха подновени едва през 2007 г. Пусковият срок на няколко пъти бе отлаган. Ориентировъчната стойност бе надвишена, разходите вървят към 1 милиард долара.

В чешки медии днес се появиха твърдения, че премиерът Нечас е бил приет в болница. Това обаче бе опровергано и от говорителя му, и от вицепремиера Каролина Пийк, които обаче не пожелаха да уточнят къде се намира министър-председателят.

Слуховете за лошото му здравословно му състояние плъзнаха донякъде и заради това, че днес той нито веднъж не се появи на обществено място и не направи никакви изявления във връзка с операцията на полицията, при която са били задържани висши държавни служители. http://www.dnevnik.bg/
 


Сходни връзки

Чешката полиция е арестувала редица политици от управляващата партия (обновена в 17:06) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди