изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:53 EET
ФИНАНСОВИТЕ ПРОБЛЕМИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЗАТРУДНЯВАТ ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ    
Земеделие „Трудно е да се каже, че са решени финансовите ни проблеми. Като цяло Селскостопанска академия има недостиг от 5 млн. лева. В резултат на това бюджетите по отношение на фонд „Работна заплата” са многократно намалени”, коментира пред журналисти изпълнителният директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево доц. д-р Иван Киряков. Той посочи, че за миналата година чистият фонд „Работна заплата” на института е бил 1 610 000 лева и е имало недостиг от 300-400 хиляди лева.

Тази година този фонд, заедно с другите два параграфа – за възнаграждения за временни работници и обезщетения при пенсиониране, включително и осигуровките от работодателя, възлиза на общо 1 710 000 лева. „Спокойно мога да кажа, че за шестмесечието ФРЗ е изразходван над 60%. Имаме останал 40 % ФРЗ, което предполага, че, ако към края на годината не се намерят ресурси от МЗХ да бъде отпуснато допълнително субсидиране на фонд „Работна заплата”, ще имаме проблеми”, каза доц. Киряков. Според него, тромава е системата на финансиране в Селскостопанска академия. „Това, което се полага като лимити, не се отпуска навреме. Много пъти съм го казвал, че земеделецът не е нищо друго освен гонене на срокове и спазване на технологии. Ако не се прави нещо в срок, то се нарушава и технологията. След това и да имаш финансовия ресурс, загубите, които търпиш затова, че не си наторил, изорал или засял навреме, си остават, колкото и да ги компенсираш”, допълни той.

Доц. Киряков вече е имал възможност да запознае в детайли с проблемите на института новия земеделски  министър проф. д.с.н. Димитър Греков. „Исканията са предимно финансови. Определеният финансов ресурс да идва навреме, да се намери финансов ресурс, който да даде възможност техниката, с която се прави това семепроизводство малко по малко да бъде подменена. В момента имаме само един нов комбайн, който е от 3 години и един нов трактор, който е от 3-4 години. За новия трактор обаче използвам инвентар, който е от 25 години. Няма как да стане – да правим модерно земеделие, да учим земеделските стопани какво да правят, а в крайна сметка полетата на съседния земеделски стопанин са чисти, добре обработени, а ние като влезем в кампания започваме да ремонтираме техниката. Освен това, земеделските стопани успяха да издърпат  добрите механизатори от института. Не казвам, че нашите механизатори са лоши, но финансовият стимул е най-важен. Нашите механизатори са назначени със заплата от 340-350 лева основна заплата. Когато се добави стара техника, с която като излезе вместо да направи норма и да получи добра заплата, той влиза в ремонт. Това спъва работата. Не говорим само за производството, но и за науката. Около 80 човека от работниците са на 310-370 лева заплата. На мен ми е пределно ясно, че в момента финансовият ресурс, с който разполага Министерството на земеделието, ще е трудно, но трябва да се започне отнякъде и най-малкото да се мисли от тази година за следващата.

Машинният ни парк е разнообразен, той може да бъде използван като исторически музей за младите хора в земеделските училища. Разполагаме с трактори Беларус, Т150 К, Булгар, какво ли не. При нас модерна техника трудно може да се види, но, ако земеделски производители искат да ходят да стачкуват, могат да наемат наша техника, за да не ходят с хубавите си машини. Имаме един трактор Фендт 220 коня, един комбайн Клаас Доминатор Мега. От по-старите имаме три Клаас Доминатор и два Кейс, които са на около 15 години. Само тракторите ни общо са 22-23, но трудно събирам 5-6 трактора едновременно да се включат в работата. Имаме пет трактора Т150 К, които имат по две нови гуми отпред. Другите отзад са пистови, но една гума струва 2000 лева”, каза още доц. Киряков. НДТ

 

 


Сходни връзки

ФИНАНСОВИТЕ ПРОБЛЕМИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЗАТРУДНЯВАТ ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди