изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:28 EEST
Плевнелиев превел $ 259 хил. на офшорка    
Новини Президентът Росен Плевнелиев е избягвал плащането на данъци в България, като е осъществявал сделки и е превеждал пари на офшорки в Кипър през 1999 г. Това става ясно от документите, които в понеделник вечерта публикува сайтът silnabulgaria.com. "Стандарт" съобщи за появата им, но не разказа подробно съдържанието им. Причината е, че не бе ясно дали са достоверни. След проверка юристи потвърдиха в сряда, че материалите отговарят на всички изисквания за бизнес документация Лицата, които са ги подписали, съществуват и заемат посочените в договорите позиции.

Междувременно вчера на редакционните пощи на няколко медии се появиха нови документи с още подробности за сделките на Плевнелиев. Става въпрос за становище от Териториална данъчна дирекция в София, подразделение "Средец", изпратено до "Линдер-Ирис Имобилен" ООД, представлявано от Росен Плевнелиев. То е с изходящ номер от 6 март 2000 г. От документа се изяснява, че за 259 хил. долара, преведени на фирма "Белингам Дивелопментс" - Кипър, за предоставяне на технически услуги няма нужда да се плащат данъци в България. Причината е, че формално са налице основанията за прилагане на споразумението за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).
Тези възнаграждения за технически услуги попадат в обхвата на спогодбата и подлежат на облагане в Кипър.
Данъчните обаче предупреждават, че ако бъдеща данъчна ревизия установи, че не е осъществена реална услуга от кипърската фирма, то за тази сума (259 000 долара) българската фирма трябва да плати данък печалба в България "Белингам Дивелопментс" е предоставяла услуги на "Линднер", чиито управител тогава е бил Росен Плевнелиев.
Има съмнение, че "Белингам" също е свързана с президента. Връзката е адвокатът Джордж Кириу, който от една страна, представлява "Белингам", а от друга, е упълномощен от Плевнелиев заедно с бившата съпруга на сегашния държавен глава Вероника - да управлява и офшорната фирма "Инокс Мениджмънт". Освен това двете компании са регистрирани на един и същи адрес. Ако през 2000 г. президентът е извършвал нарушения на данъчното ни законодателство, той няма как да бъде санкциониран, тъй като давността отдавна е изтекла, коментираха юристи. Не е ясно обаче дали изобщо е декларирал сделките си с офшорни компании, доколко е морално да се използват вратички в законодателството, за да се избягва плащането на данъци в България.
"Компроматни войни", коментира прессекретариатът на държавния глава завчера.
В специална позиция до медиите "Дондуков" 2 заяви, че не отговарят на истината твърденията за нарушаване на закона и "източване на фирма "Линднер" с 1 млн. долара". "Доходите и имуществото на Росен Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата от първия ден, в който той заема публична длъжност", каза още от Президентството.
Захари БЕЛЧЕВ

http://paper.standartnews.com/

Президентът ужилил хазната с 250 хил. долара

 


Сходни връзки

Плевнелиев превел $ 259 хил. на офшорка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди