изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-02-27 @ 23:31 EET
Бившата съпруга на Плевнелиев изплува от офшорка    
НовиниИмето на бившата съпруга на Росен Плевнелиев Вероника изплува от една от офшорките, в които държавният глава е налял близо 1 000 000 долара от българските си фирми, за да отърве плащането на данъци у нас.По документи екссъпругата на президента е мажоритарен собственик на еднo от двете кипърски дружества, участвали в схемата, пише в. "Телеграф". Според справка в официалния търговски регистър на Кипър, макар Плевнелиев да продължава да твърди, че документите, които бяха разпратени във вторник до част от националните всекидневници и сайтове, са компромат, бившата му половинка се води официален акционер в офшорното дружество.

Проверката в българските регистри пък доказва, че макар и официално разведени от повече от десетилетие, Росен и Вероника продължават да поддържат бизнес и имотни взаимоотношения, твърди още изданието. Както стана ясно преди няколко дни от документите, разпратени до медиите, докато е управлявал различни фирми у нас, настоящият президент е налял чрез консултантски договори около 1 млн. долара в две свързани с него офшорки - "Инокс мениджмънт лимитид" и "Белингам дивелъпмънтс лимитид". Само по четири от петте договора, изпълнени от кипърските фирми, по сметките им са постъпили 830 млн. долара, от което хазната е била ужилена с 224 000 долара.

Това е размерът на налозите, които е трябвало да бъдат платени у нас, но не са внесени в НАП, защото от дружествата са поискали да бъде приложена спогодбата с Кипър за избягване на двойното данъчно облагане. Пак според разпратените документи в онези времена и двете офшорки са били на един и същи адрес в Никозия и са били ръководени проформа от един и същи управител - Джордж Киру - подставено лице, зад което са се скрили реалните собственици. Конфиденциалната кореспонденция между Росен Плевнелиев и Евгени Добрев - шеф на българския клон на една от най-големите компании за създаване на офшорки OCRA, обаче показва, че реално "Инокс мениджмънт лимитид" се е въртяла от Плевнелиев.

Според документите настоящият президент е имал правата да отваря сметки на името на фирмата, по които са влезли 570 000 долара от три от консултантските договори, а също да сключва и подписва контракти. За тази цел през 1999 г. той предоставя своите данни, както и тези Вероника, която тогава все още му е съпруга, на Добрев. Архивите на кипърския търговски регистър показват, че през 1999 г., когато се води въпросната кореспонденция, "Инокс мениджмънт лимитид" наистина се е движела от двама официални управители, единият от които е именно Джордж Киру. Като собственици на фирмата тогава пък официално са били вписани други две офшорки - "Mediterranean Link (Nominees) Limited" и "Mediterranean Link (Trustees) Limited".

Те, от своя страна, също са собственост на офшорки, като абсолютно цялата верига се намира на един и същи адрес, съвпадащ с този на "Инокс". Самата офшорка излиза на светло през юни 2011 г., когато е прекратен мандатът на Киру като управител на дружеството и такъв става именно Вероника Плевнелиева. На същата дата е вписана и промяна в собствеността на самата фирма - офшорките се оттеглят и на тяхно място като собственици са вписани Плевнелиева и Евгени Добрев - същият човек, който е бил натоварен с оправянето на документацията за пълномощното на Росен Плевнелиев. Вероника държи 990 от всички 1000 дяла, а Добрев едва 10.

Интересна подробност е, че датата, на която настъпват всички тези промени, съвпада с времето, когато в публичното пространство вече усилено се говореше, че именно Росен Плевнелиев ще е номинацията на ГЕРБ за президент. Кандидатурата му беше официално обявена през септември 2011 г. Вероника Плевнелиева е обвързана с бившия си съпруг и чрез съдружия с негови партньори. Справка в търговските регистри показва, че съпруга №1 на държавния глава е била съсобственик във фирма заедно с половинката на бизнес партньор на Плевнелиев. Фирма "Певеда" ООД е била обявена в ликвидация през 2009 г.

Преди това обаче дружеството е било собственост на три дами - Вероника Плевнелиева, Даниела Донева и Петя Тодорова. Последната е половинка на вече бившия съдружник на президента в "Линднер-Ирис-Имобилиен" Иван Тодоров. Тодорова участва в управлението на пет от фирмите на предприемача. Самият той пък, от своя страна, е управлявал 18 фирми и е бил собственик на 12. Голяма част от тези дружества са свързани помежду си чрез общи фирми, управители или собственици, разказва вестникът.

При справката в регистрите на островната държава лъсват и други любопитни подробности, които открехват завесата над явно трайните бизнес и партньорски взаимоотношения на иначе разведените съпрузи. За нуждите на кипърския търговски регистър Вероника Плевнелиева е подала като адрес, на който може да бъде намерена, ул. "Йордан Стубел" 11. Проверка в българския имотен регистър показва, че именно на този адрес се е намирал и един от имотите в столицата, които двойката е притежавала по време на брака си. Още преди развода си двамата продават на лице на име Магдалена Тасева мезонет от 128 кв.м, заедно с мазе и подземен гараж на ул. 444 в столичния кв. "Витоша".

Въпросната улица преди няколко години е прекръстена и сега се казва именно "Йордан Стубел". Защо въпреки продажбата Вероника е дала именно този адрес на кипърските власти, засега остава загадка. Любопитна подробност е, че офисът на банката, където работи Вероника Плевнелиева, е в същата сграда, която е построена от бившия й съпруг - на столичната ул. "Лайош Кошут" 4. Именно това здание е в центъра на два от договорите, пише в. "Монитор".

През 1998 г. парцелът е купен от фирмата "Линднер-Ирис-Имобилиен", в която Плевнелиев е съдружник и още един българин - Иван Димитров Тодоров, и немците от "Линднер", за да бъде построена сграда. Месеци по-късно, още непостроено, зданието е продадено на Българска инвестиционна банка, която пък е сключила договор с "Инокс мениджмънт лимитид" за 311 000 долара, за да й намери офис. За да бъде преустроено зданието за нуждите на трезора, Плевнелиев сключва друг консултантски договор - с втората офшорка "Белингам". Впоследствие БИБ е купена от "Емпорики банк", в която Вероника Плевнелиева започва работа като шеф на "Човешки ресурси".

Тя остава шеф на същия отдел и в "Креди Агрикол", която придоби "Емпорики". През годините след 1999 г. вече разделеното семейство Плевнелиеви е продължило да се разправя с общите си имоти. Така през ноември 2000 г. със съдебна делба Плевнелиева №1 придобива ателие, поземлен имот от 495 кв.м и гараж на ул. "Лайош Кошут" 8 - през няколко номера от настоящата месторабота на бившата половинка на президента.

До този момент тези имоти са били обща семейна собственост, но Плевнелиев се отказва от тях в полза на Вероника. В същия ден, в който тя получава имотите, ги продава на лице на име Олга Полякова. Само преди няколко месеца пък - в края на 2012 г., Плевнелиева получава на свое име още един имот - ателие, намиращо се отново на ул. "Лайош Кошут" 8. То е вписано на нейно име, след като Росен Плевнелиев подписва съдебно-разпределителен протокол, допълва изданието. http://frognews.bg
 


Сходни връзки

Бившата съпруга на Плевнелиев изплува от офшорка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди