изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:06 EEST
Супер луна ще изгрее на 23 юни    
Любопитно

Явлението „Супер луна\", при което Луната се доближава най-много до Земята, се очаква на 23 юни. Това съобщиха астрономите от Института по астрономия към БАН.



При „Суперлунието\", което стана известно преди няколко години, разстоянието между Земята и Луната ще бъде малко над минималното възможно от 356 400 км.

Малката дистанция между тях може да предизвика по-интензивни приливи и отливи, но астрономите са категорични, че това няма да въздейства върху нас по никакъв начин.

Освен това тогава Луната е с 25 % по-ярка, отколкото е в апогей. Тази разлика обаче не може да бъде забелязана с просто око.

Ако небето е ясно на 23 юни, може да видим едно красиво пълнолуние. Луната ще бъде най- близо до Земята между 14 и 15 часа наше време. Тя ще изгрее на фона на звездите от съзвездие Стрелец в 21:02 часа за София. Тогава събитието на практика ще е приключило.

Предишното явление „суперлуние\" настъпи на 6 май 2012 г. Следващото се очаква чак през август 2014 година. http://www.bnews.bg

Суперлуние в 9 часа вечерта

Ще наблюдаваме Супер Луна в събота

Високосната 2012 година носи небесни атракции

Пълно лунно затъмнение днес, следващото - през 2014 г.

 


Сходни връзки

Супер луна ще изгрее на 23 юни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди