изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:32 EEST
Изкуствените подсладители забавят мозъка    
Здраве Прекалената употреба на синтетични, изкуствени подсладители, които са много използвани при производството на газирани напитки и индустриално приготвяни храни, може с времето да забави функционирането на мозъка и да влоши паметта, показват резултатите от американско научно изследване.


Изследванет на учените, извършено върху плъхове, \"илюстрира отлично поговорката, че храната засяга мисълта\", подчертава д-р Фернандо Гомес-Пинийя, професор по неврохирургия в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, който е главен автор на публикувания труд в британското списание Journal Of Physiology.

Предишни изследвания показаха как подсладителите, като фруктозата, която се съдържа в царевичния сироп, може да бъде разрушителна за организма и да доведе до диабет, затлъстяване и натрупване на мазнини в черния дроб.
Това изследване обаче е \"първото, което разкрива вредното действие на подсладителите върху мозъка\", според учените, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС. \"Ако хранителният режим е богат на фруктоза, след време той може да влоши способностите за учене и запаметяване, но редовната консумация на мастни киселини омега-3, на които са богати някои риби и лененото семе, може да помогне за намаляване на вредите от тези подсладители\", отбелязва д-р Гомес-Пинийя.

Авторите на изследването са се съсредоточили върху царевичния сироп с висока концентрация на фруктоза – евтина течна субстанция, която е шест пъти по-сладка от захарната тръстика, и се използва за промишлено производство на храни, газирани напитки и бебешки храни. \"Тук не става дума за естествената фруктоза в плодовете, които са богати на антиоксиданти\", подчертава д-р Гомес-Пинийя. http://zdrave.log.bg
Безалкохолни убиват 200 000 души годишно
Газираните напитки носят риск от инсулт
Причините за проблемите на мъжа с ерекцията
Убийци ли са енергийните напитки?
Ползата от бирата за кожата, косата и нокитте
Кои разхлаждащи напитки ни помагат да отслабнем?
Има ли напитки, които стимулират либидото?
Топ 9 на най-полезните напитки
6 мита за бутилираната вода
ПИЙТЕ ТОПЛИ НАПИТКИ, СЪВЕТВАТ ЛЕКАРИТЕ
10-те най-големи врагове на съня
 


Сходни връзки

Изкуствените подсладители забавят мозъка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди