изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:53 EEST
ДЕЛФИНИ ПРЕДСКАЗВАТ БОГАТ УЛОВ    
Лов и риболов Масово рибарите от региона се жалват от слаб улов и празни мрежи. Смяната на времето и студено течение, което в момента минава, е причината според тях за липсата на богат улов. Морски вълци в Балчик споделиха, че могат да кажат, че са безработни, защото излизат в морето за ден-два и после по две недели са на брега с празни мрежи.

Времето си обаче уплътнявали с потягането на лодките и плетени на мрежи, защото в последните седмици се наблюдавали много делфини. В последните дни често се случвало около 20-ина делфина да играят с часове току на брега – в района на пристанището в Белия град, като се превръщат и в голяма атракция за туристите на града.

Един от майсторите в рибарлъка в Балчик – Виктор, когото всички в морския град с респект наричат Професора, заяви, че наистина в момента водата е необичайно студена за това време на годината. „От Балчик до Шабла температурата на водата е 19-21 градуса, а трябва да е 25-26 градуса. Това колкото е зле, толкова е и добре, защото обикновено по това време пасажите мигрират на север, а така сега дребните риби ще хвърлят хайвера си тук заради по-ниската температура и това ще доведе до повече риба през есента. Водолази – рапанджии пък споделиха, че още през май са видели големи пасажи чернокоп и лефер. Фактът и че има много делфини е още едно доказателство, че има риба, защото ако няма – те няма да са тука“ – разказва морският вълк. Професора допълва още, че е погрешно схващането, че делфините изяждат рибата, защото дори и най-големите видове – афала, на ден изяждат не повече от 3 до 5 кг риба на ден. Рибарите в Балчишко са в очакване на края на август, като са сигурни, че сезонът ще бъде добър и до късна есен ще пълнят мрежи с риба. В момента отвреме навреме на таляните вадят по някое кило дребен сафрид, хамсия и трицона и попчета, които бързо се разграбват от балчиклии и гости на града рибния пазар до морската гара.

Оскъдният си улов от малкото видове риба, които в морето дава рибарите продават на метрапазите на доста ниски цени - трицоната се изкупува едва за по 30-40 стотинки за килограм, докато на дребно килото й е 2 лв. Сафридът матрапазите изкупуват от морските вълци за по 3 лв. на килограм, а на пазара на дребно цената му е от 4 до 6 лв. за килограм според големината му. Попчетата на дребно се търгуват за 5 лв. а в заведения порция от вкусната иначе черноморска риба е 5.50 лв. Най-скъпо се търгува калканът - между 28-30 лв. на пазара. Ако пък решите да хапнете приготвен калкан в заведение, то порцията от деликатесната риба е 25 лв. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЛФИНИ ПРЕДСКАЗВАТ БОГАТ УЛОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди