изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:20 EET
ЗДРАВНАТА РЕФОРМА КУЦА, СТРАДАТ ПАЦИЕНТИТЕ    
Интервюта Личният лекар д-р Цвятко Цветков пред НДТ

- Д-р Цветков, бихте ли се представили за читателите на в. \\"Нова добруджанска трибуна\\"? Вие сте дългогодишен лекар, работели сте на различни места, на различни длъжности.




- Завършил съм през 1981 година в Медицински университет, Варна. Вече имам 45 години стаж по специалността. След завършването съм работил като лекар във Военното училище във Велико Търново. След това във Върбица, Шуменско - родното ми село, сега вече град. И след това в Добрич - от 1973-74 година съм тук. Работил съм първо в Работническа поликлиника, след това в дирекция \\"Народно здраве\\", завеждащ \\"Майчино и детско здравеопазване\\". После завеждах Отделението за масови профилактични прегледи, т. нар. скрининг, до 1993-94 година, когато беше разтурено. След това станах личен лекар на около 2 500 човека. Сега съм ги намалил на около 1 500. Работя като джипи във Второ ДКЦ. Работя вече 20 години с медицинската сестра Великова. Това е професионалният ми път.

- А каква е специалността Ви?

- Аз съм интернист. Бях в София на курс за специалност, защото самата ми длъжност изискваше т. нар. сега медицински мениджмънт, тогава се казваше организация на здравеопазването. Като хоби са ми кожните болести, като втора специалност, в кавички. Защото моят баща работеше като аптекар, но първо е завършил медицина. И си завърши жизненият път тук, в Добрич. Беше в \\"Аптечно управление\\", в Карапелит последните две години.

- Бил сте на административни длъжности, а сега сте личен лекар. Кое носи по-голямо удовлетворение?

- Другарката Теменуга Янкова ми предложи да стана член на БКП и аз отказах, като казах, че ще питам мама и тати, защото до сега не сме имали партиен член в къщи. Разговорът се състоя в четвъртък, в понеделник тя ме извика и ме уволни. Бях инспектор \\"Майчинство и детство\\" към \\"Народно здраве\\". Всички детски заведения в града бяха под мое ръководство. Когато започвах детската смъртност беше 39 на 1 000, нечувано висока. Работих около 3 години, детската смъртност спадна на 9-10 процента. Постигнах го не самостоятелно, разбира се, а и с чужда помощ. Много ми помагаха д-р Мирчев, Иван Недков, който беше ресорен по здравеопазването, Георги Стоянов - председател на Изпълкома. След това започнах да си работя по професията - като лекар вътрешни болести.

- Д-р Цветков, правилна ли беше според Вас реформата в здравеопазването?

- Медицинската реформа, която доведе Иван Костов през 2000 година, като идея беше много правилна. Когато ни събра всички джипита в здравната каса, аз му казах, че реформата е добра, но той ни караше да записваме осигурени и неосигурени. Взех думата и му казах: \\"Г-н Костов, ще дойде време неосигурените ще паднат, ще падне и нашето запращане\\". Той размаха пръст и каза: \\"Вие сте длъжни да записвате, а нашето правителство ще отговаря за техните осигуровки\\". И аз помислих, че нещо много хубаво става в България. А то стана така както аз казах. Имам 400 души неосигурени, аз не ги връщам, преглеждам ги. Но когато трябва да се направят рентген, изследвания, те си плащат. А хората нямат пари за хляб. Това е лошото на здравната реформа. На шефката на касата д-р Пачолова аз съм й личен лекар, на много колеги - също, и съм вътре в кухнята и знам кое как е, защо няма пари. Другото, което е най-гадното в реформата е, че д-р Пламен Цеков - шеф на националната здравна каса /вече бивш, бел. ред./, раздели направленията на остри, хронични, диспансерни и профилактични. И не можеш от перо в перо да пипаш. Аз сега имам диспансерни и профилактични много направления, но не мога да ги пипам. Ако ги пипам глобите са страхотни. Няма да казвам колко съм глобяван от 2000 година досега след като в цяла България е така. Това са слабостите на здравната реформа. Всяко правителство прави някои грешки. Например, когато започна Бойко Борисов, на когото аз бях голям фен, казах - ако не пипне здравеопазването, социалните проблеми, пенсиите това правителство ще падне. И на третата година падна. Пламен Цеков направи големи поразии. От там реформата хлопа, куца, а страдат пациентите. Другото което е в здравеопазването - пенсионерите нямат право да отидат в почивни станции за санаториално лечение по линия на НОИ. По здравна каса могат с направление само за 7 дни. Пенсионерите страдат от това. За мен е геноцид, не знам кой е виновен.

- До тук говорихте за лошите неща в здравеопазването. Все пак, кое му е хубавото на това да си лекар?

- Да си лекар е много хубаво, защото е хуманна професия. Изпитваш удоволствие, че помагаш на някого. Но ние сме с вързани ръце по отношение на тези направления и лимита за изследвания. В началото на здравната реформа Иван Костов въведе лимитите при рентгенолозите, лабораторните лекари. Ние бяхме с чисти ръце като Пилат Понтийски. Като свърши при тях лимитът казват на пациента: \\"Плащай\\". А сега идват при нас и ние не можем да им даваме направление. Глобите са големи. Хайде, ще споделя - от 2000 година до сега имам 5 710 лева глоби за превишаване на направления и лимит.

- В кои сфери на медицината най-много не достигат направленията?

- Това зависи от сезона. Например, през зимата не ни достигат за острите травматологични ортопедични случаи. Дойдат грипните епидемии - недостатъчен е лимитът за рентгеновите снимки, защото много често грипът дава усложнения, пневмонии, трябва да се направи рентген. За хроничните стигат, защото те се правят на определен диспансерен период, могат да се планират. Но аз не мога да се оплача. Стигат ми направленията, защото ако дойде някой пациент с кожни прояви, няма да го изпратя на кожен лекар, ще го излекувам сам. Идват да им вадя конци след операция. Вместо да му дам направление за хирург, аз ги вадя сам. И така си спестявам направления. Завърших тримесечието с плюс 10 направления.

- Сигурно сте един от малкото лекари в страната, на кого му остават направления...

- Защото знам как да ги давам. Но и на никого не съм отказал направление. Но тази периодичност на профилактичните прегледи е много жестока. Например, мъже над 65 години имат право да изследват холестерола на 5 години. За простата се прави един американски тест, който струва 45 лева, а ние ги даваме безплатно - на две години. Едно доброкачествено заболяване на простата за три месеца може да стане рак...

- Кажете все пак нещо хубаво за лекарската професия. Кои са най-хубавите моменти?

- Лекарската професия е хубава, защото помагаш. Когато вече си помогнал на някого изпитваш морално удоволствие. Това е най-хубавото.

- Какви качества трябва да притежава лекарят, за да е добър лекар? От разговора ни до тук стана ясно, че опитът, който имате през годините, много Ви помага. Какво друго е необходимо?

- Трябва да имаш търпение да изслушваш пациентите. Да вникнеш в техните проблеми, за да може да им помогнеш. Но това струва много нерви, много напрежение. И понеже всеки пациент живее със собствения си проблем той мисли, че е най-важен. А ние живеем с проблемите на 1 500-2 000, че и повече души. Трябва да си със здрава психика.

- Бихте ли разказали за синовете си, те тръгнаха ли по Вашия път?

- Двама сина имам. Единият завърши в Милано в държавен университет \\"Микробионика с биология\\". Но не работи по специалността си. Сега работи с племенника ми, който завърши \\"Музикална режисура\\" в същия университет. Правят рекламни клипове на Руши Виденлиев, на ансамбли в България, модни ревюта. Хубави пари изкарват. А малкият ми син завършва \\"Кинезитерапия\\" във Варна, сега има държавни изпити.

- Д-р Цветков, как разтоварвате от напрегнатото ежедневие? До колкото зная, Вашето хоби е риболовът.

- Аз имах няколко хобита, сега ми остана единствено риболовът. Аз съм музикант, свирех на обой. Като бях студент в събота и неделя свирех в операта във Варна и ми заплащаха. Още стои обоят в къщи. Занимавах се с фотография на професионално ниво. Още техниката е в къщи, но вече е остаряла. Случайно се запознах с Димитър Дуков, чрез един мой пациент. Голяма сме тройка! Успешно се справяме. Дори и да не хвана нищо като съм сред природата си почивам. Елиминирам проблемите около мен. Но за сметка на това натоварвам други хора егоистично. Разтоварвам се, като се върна от риболов съм като нов. Дори и да не хванеш нищо - чистият въздух, природата, приятелите - това нещо отбременява. Много е хубаво.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 

 


Сходни връзки

ЗДРАВНАТА РЕФОРМА КУЦА, СТРАДАТ ПАЦИЕНТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди