изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:31 EEST
Кристалина е сивият кардинал на Борисов    
Интервюта Ако правя свой политически проект, той няма да е лидерски, няма да е партия и ще е разположен в центъра, казва журналистът Николай Бареков

- Г-н Бареков, май вече ви е тясно в журналистиката и поглеждате към политиката. Какви са вашите амбиции?

- Че ми е тясно в журналистиката, тясно ми е. Но дали ще направя решителна крачка в политиката, зависи от много неща. Ако изборите са през октомври, моделът в настоящия парламент ще бъде възпроизведен. Само че вместо коалиция БСП-ДПС, сигурно ще има коалиция ГЕРБ-ДПС, ГЕРБ-БСП. Ако има избори през следващата година, което е доста по-нормално, бих могъл сериозно да се замисля дали да не участвам. Всички хора искат смяна на модела. А това означава нови партии, с нови идеи и хора.

- Обявихте сензационно преди ден, че Цветанов е бил мъжката секретарка на Борисов и ви е поднасял кафето, докато преди 10 години с лидера сте обсъждал създаването на ГЕРБ. Това сигурно е шокирало много редови гербери, които вярват, че Цветанов е в основата на всичко?

- Аз не обиждам длъжността секретарка. Както виждате, и аз имам секретарка и тя в момента ни почерпи с кафе. Това е една достойна професия. Преди 10 години написах статия и в нея допуснах, че естественото продължение на кариерата на Бойко Борисов е да влезе в политиката. Той ме покани да му разкажа за идеята. Когато му отидох на гости в МВР, едно момче се въртеше около него. „Цецо, Цецо“, го наричаше той. Първо Цецо ми свари кафе и ме почерпи в неговото кабинетче, а после в кабинета на главния секретар ни

раздаваше пури.

Тогава разказах на Борисов, че той като профил е по-скоро в центъра, но дясното има нужда от събуждане. Може би аз бях първият човек, който му даде идея да съживи българската десница за нов политически живот. След това Борисов ме е търсил десетки пъти. Осигурих му доста хора по места. Веднага ви давам пример - бившият шеф на корпус „Тактическа авиация“ ген. Димитър Цветков е доведен в ГЕРБ от мен. Човекът си тръгна много обиден след първото крушение на ГЕРБ в Пловдив, когато подкрепиха Славчо Атанасов. Помогнал съм на Борисов да създаде много структури в Родопския регион. Буквално на места съм го водил за ръчичка да се среща с хора и да ги запознава с идеите си.

- Получихте ли предложение от Борисов за някакъв пост?

- Да, това не е тайна. За изборите през 2007 г. Борисов каза, че достойното продължение за това, което направих, е да стана кмет на Пловдив. Отговорът ми беше „Не“, защото съм неподготвен за този пост. Казах му: „Генерале, това, което ми предлагаш, би могло да се превърне в моя лична катастрофа и в провал на ГЕРБ.“  

- Имаше ли нова оферта за пост през 2009 г.?

- Имах предложение, но то беше още по-нелепо, защото не беше направено от Борисов, а от неговата тогава съпруга или приятелка Цветелина Бориславова. Представете си, тя ми предложи поста на министър на образованието срещу коалиция за отстраняване на Цветан Цветанов от изпълнителната власт и подкрепата му за председател на НС. Разказах на Борисов за този разговор и му казах, че за мен всички разговори оттук нататък на тема политика и кадруване във властта с него и с Цветелина приключват.

- Защо още тогава сте имали сериозни възражения срещу Цветанов и защо той стана шеф на МВР, въпреки че Бориславова е била против?

- Напротив. Аз вече мислех, че Цветанов на фона на Цветелина Бориславова и кръга „Иво Прокопиев“, който кадруваше мощно в кабинета на Борисов по това време, е някаква фигура, която ще донесе баланс. В първия списък на кабинета Борисов около ¾ от министрите бяха номинации на Иво Прокопиев. Пред мен Десислава Танева докладва по телефона, че е викана на разговор от Прокопиев и той й е казал, че е станала министър в кабинета благодарение на него и ще трябва да му се отчита за всяка своя стъпка. Когато Борисов чу това, каза, че няма друг избор, освен да я смени, защото Прокопиев ще му превземе изцяло кабинета.       

- Дянков как се появи?

В нощта на изборите на вечерята в дома на Борисов присъствахме аз, Симеон Дянков, Цветелина Бориславова и той естествено. Всички знаят онази прословута сцена, за която ме обвиняват, че съм му подарил цветя. Мисля, че беше редно да поздравиш човека, който беше спечелил цялата власт. Тогава се запознах с Дянков. На тази вечеря се обсъждаше дали Борисов да поеме премиерския пост, или да се търси друг вариант. Тезата на Цветелина Бориславова беше Борисов да остане като лидер на партията, да не се цапа, а премиер да бъде Кристалина Георгиева. Аз го убеждавах, че вотът е бил персонално за него и той трябва да понесе своята политическа отговорност. Минути по-късно в интервюто си за бТВ Борисов обяви, че той ще е номинацията за министър-председател на ГЕРБ.

- Тогава бяхте много възторжен към Борисов, носехте 9 гербера. Защо се стигна до репликата ви от преди няколко дни, че „ГЕРБ в сегашното си състояние е един токсичен елемент в българския политически модел“?

- Това не е оценка само за ГЕРБ. В момента има четири токсични партии и всички те са в парламента. Която с която да се докосне, става още по-лошо. Който външен фактор се докосне с някоя от 4-те партии, потъва заедно с тях. Защо ГЕРБ стана

токсична партия?

На първо място заради сериозния провал в социално-икономическата сфера.  Изключително слаби бяха ходовете на Симеон Дянков, на Трайчо Трайков. Тези хора бяха доведени в кабинета от триото: Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев и Кристалина Георгиева. Не подценявайте ролята на Кристалина Георгиева. Тя е слаб политик, но е сериозен сив кардинал на ходовете на Борисов. Има една история, която самият Борисов ми разказа.

- Разкажете я.

- Кристалина отишла при него през февруари, след краха му като министър-председател, и му предложила след изборите, ако той ги спечели, да оглави правителството. Кристалина много обича наготово да яха неговите проекти. Той й отговорил: „Виж, Кристалина, аз имам каручка. Вярно, изпаднаха й двете колелета, талигата скърца, кончето ми умря, но някак си си я бутам каруцата. Направете си с Цветелина каручка, пък ставайте министър-председатели.“

- Защо Борисов и Цветанов се сраснаха като сиамски близнаци?

- Цветанов е сивият кардинал на ГЕРБ. Той върши цялата мръсна работа в партията. За Борисов беше оставено само рязането на лентички. Борисов се уморява от партийна работа. И ако той се раздели с Цветанов, партията му ще се разпадне на парченца,  защото няма кой да я управлява. Борисов по природа е човек, който не може да си организира работното време. Можете да попитате г-н Орешарски как е работил МС по по-рано. Администрацията е идвала на работа към 11 ч. и към 13,30 ч. са си тръгвали. За един час Борисов приемаше журналисти, делегации, правеше си снимки и след това отиваше на футболния терен, където изкарваше по 4 часа.

- Цветанов ви обвини, че стоите зад разцеплението в партията. Вие отричате, но не забравяйте, че той има дълги уши и слуша каквото трябва?

- Шегувам се, че най-вероятно е подслушал разговорите ми с хората от ГЕРБ. На ден водя по около 10-15 разговора с ГЕРБ от цялата страна. Звънят ми за съвет. Знам какви са плановете на тези хора. Мисля, че вървят в по-добра посока. Не всички са с идеална политическа репутация, но нека г-н Цветанов не търси виновника там, където го няма. Тези хора напускат ГЕРБ поради пълната му несъстоятелност като опозиционна политическа сила.

- Казахте, че обмисляте да направите своя партия. Отцепниците от ГЕРБ също умуват върху свой проект. Десният реформаторски блок се обединява, говори се за партия на Цветелина Бориславова. Има ли място за толкова много десни субекти?

- Аз първо не съм казал, че ще е партия, второ не съм казал, че ще бъде вдясно. Самият аз по генезис и по произход съм десен човек, но доста от вижданията ми са центристки. Смятам, че ако участвам в някакъв проект, той трябва да бъде ориентиран към хората, към регионите. Да бъде

проект на лидерството,

не лидерски проект. Не смятам, че той ще бъде партия. Що се отнася до колегите от реформаторския блок, смятам, че Кунева и Костов също са токсични имена в политиката. А за партии, финансирани от олигарси като Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев, просто не ми се говори. Няма да участвам в тях...

(в. Преса, печатно издание, брой 185 (536) от 10 юли 2013)

http://pressadaily.bg

 


Сходни връзки

Кристалина е сивият кардинал на Борисов | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кристалина е сивият кардинал на Борисов
Автор: Anonymous да 2013-07-12 @ 09:49 EEST
И това лайно ли ще прави партия, наредихме я.
Кристалина е сивият кардинал на Борисов
Автор: Anonymous да 2013-07-13 @ 18:07 EEST

ами ,ако направи партия там сме!

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди