изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-03 @ 02:43 EEST
Лидер на ”Екогласност”: Хора на Прокопиев представляват офшорки и фирми на Плевнелиеви!    
ИнтервютаС активиране на протестите партия „Зелените” и кръгът „Прокопиев” искат да си запазят досегашните привилегии, смята Емил Георгиев

Политически клуб „Екогласност” е първата автентична природозащитна организация в България, наследник на Комитета за екологична защита в Русе. Лидерът му Емил Георгиев e от хората, за които се знае, че непрекъснато воюва с онези, които съсипват земята и околната среда; с тези, които се опитват да я заграбят и унищожат; с тези, които я застрояват безразборно и противозаконно. Днес обаче с него разговаряме на болната тема за източването на държавата от определени лица и кръгове, а той има какво да каже по темата. И го казва за първи път пред вестника на народа, за което му благодарим.
- „Екогласност” е една от организациите, направили първите протести през 1989 г. и дала своя принос за демократичните промени в България. Членовете й станаха популярни с нестандартно си мислене и поведение, както и с това, че никога не вървят след събитията. Какъв е вашият прочит на днешните протести?
- Не мога да кажа, че подкрепям протестите, но проявявам разбиране към исканията на хората за прозрачно управление и изпълнение на всички поети ангажименти от страна на правителството и подкрепящите го партии. Проявяваме разбиране и към исканията за промяна на изборното законодателство. За съжаление като изключим първите 2-3 дена, протестите придобиват все по-провокативен характер. Все по-ясно се очертават менторите на недоволството в лицето на РЗС, ДСБ, България на гражданите и партия „Зелените”, предвождани от ГЕРБ.

В дъното на провокациите стоят

и 24 неправителствени организации, свързани в мрежа с изданията на Иво Прокопиев, като „Дневник”, „Капитал” и други, вживели се в ролята на единствени представители на гражданското общество в България. Всички те подписаха протестно писмо, срещнаха се с министър-председателя и преговарят от името на протестиращите граждани. Сред подписалите писмото официално са в. “Капитал” и сайтът на в. “Дневник”.

- Как мислите - защо го правят?
- Очевадно ясно е поведението на представителите на партия „Зелените” и кръга „Прокопиев”. С активиране на протестите за сваляне на правителството те искат да си запазят досегашните привилегии, получени от МОСВ чрез инвестиционни проекти за фотоволтаици, вятърни и водно-електрически централи, както и монопола при добива на подземни богатства. Зад всичките тези партии и свързаните в мрежа организации стои фондация „Отворено общество” на известния финансов спекулант Джордж Сорос, както и сдружение „Глобална България”, в основата на който са Цветелина Бориславова, Георги Прохазки, Светослав Божилов, шефът на Българо-американската кредитна банка Франк Бауер, актуалният шеф на „Отворено общество” Стефан Попов, неолибералният лобист Иван Кръстев и, разбира се, любимецът на еколозите Иво Прокопиев. Трябва ли да се учудваме, че в правителството на Бойко Борисов тази светла личност Прокопиев имаше подкрепата на четирима министри, в това число и в момента има подкрепата на президента Плевнелиев... Не може да се подмине и фондация „Типинг пойнт” с учредители Цветелина Бориславова, Светослав Божилов, Иван Кръстев, покойният вече Александър Божков и други участници от „Глобална България”...

- Но вие се връщате към „Отворено общество” - този период не е ли отминал? И защо го свързвате с протестите?
- Напротив! Присъствието и значението на „Отворено общество” за политическото и икономическото развитие на България се увеличи при идването на власт на Борисов. Това става чрез политически маркетинг с преки извършители медиите, с активната намеса и подкрепа на САЩ. Гражданите на България, в това число и хората, които непринудено протестират, трябва да знаят, че само през 2011 г. фондация

„Отворено общество” получава 46 милиона лева субсидия от държавния бюджет

Мрежата от неправителствени организации не развива гражданското общество, защото нито инициативата за създаването им, нито проблемите, с които се занимават, идват от гражданите. Инициативата за дейността им се определя изцяло от техните спонсори и нямат нищо общо с интересите на гражданите.

Ето такива лица са неформалните организатори на протестите!

- Това означава ли, че сегашните протести се различават от онези, довели до ставката на правителството на Бойко Борисов?
- Разбира се! Тогавашните протести, залели страната, бяха социални протести на отчаянието, породено от високата цена на битовата ел. енергия. Недоволството тръгна от провинцията, а Варна се превърна в еталон за поведение.

Сега хората извън София са наблюдатели

Те се впечатляват не толкова от назначенията, а преди всичко от икономическата и социалната политика на правителството. Да, назначението на непрофесионалиста Делян Пеевски в ДАНС беше огромен гаф, който породи недоволството, но в края на краищата грешката беше осъзната и коригирана. Тази грешка е поучителна, но тя не породи фатални последици за хората. Голяма час от сегашните проблеми на хората, в това число и високата цена на ел. енергията, са резултат от управлението на ГЕРБ. Затова настояванията на хора от кръга около Бойко Борисов за промяна само за месец са не само безотговорни, но и цинични. Същото се отнася и за исканията за промяна на изборния кодекс, сътворен с болшевишки патос от всенародната любимка от ГЕРБ Искра Фидосова. С други думи - подстрекателите на напрежението не се интересуват примерно от намаляване цената на тока и лекарствата. Напротив - точно затова са против правителството, защото докато чиновниците от МОСВ и МИЕ и депутати предвидливо са си построили фотоволтаици, други печелят милиони от строителството им или продажбата на лекарства. Така например 100 мегавата от инсталираните фотоволтаични мощности са изградени от фирмата на Иво Прокопиев „Соларпро”. То се сочи като водещо с чиста печалба от над 6 милиона лева и приходи от над 45 милиона лева само за една година! Протестиращите трябва да знаят, че дружеството е финансирано от пенсионен фонд „Доверие” с над 1,2 млн. лв. с обезпечение с акции. Протестиращите трябва да знаят също така, че държавата е заплатила и на частния парк на американската фирма „Ей и Ес” край Каварна освен за произведена енергия, така и за непроизведена и 16 милиона са потънали в тази централа за 15-годишен договор на НЕК с „Ей и Ес гео енержи” - дъщерно дружество на „Ей и Ес”. Има и други престъпления по служба на предишните управляващи. Страхувайки се от възмездието на прокуратурата и съда, те неформално организират протестите.

- По-всичко личи, че след Прокопиев президентът Плевнелиев става “любимец” на ПК “Екогласност”. Откъде се породиха тези силни чувства на „симпатия”?
- Нищо лично, но вероятно си спомняте, че изразихме публично своите претенции към президента във връзка с назначаването на Юлиан Попов за министър на околната среда и водите в служебния кабинет. На протестен митинг пред президентството декларирахме, че ако президентът не потърси отговорност от ръководството на МОСВ, превърнало се най-голямата опасност за опазване на околната среда и здравето на хората, допускайки манипулиране на доклади по ОВОС, направени за различни инвестиционни проекти, довели до престъпления срещу околната среда, както и заради изключително лошото управление на средствата по оперативна програма „Околна среда”, то ние ще поискаме неговото отстраняване от длъжност. За съжаление - никаква реакция. Нещо повече -

президентът усърдно продължава да мълчи и прикрива своите приятели

като Прокопиев например. Държейки да изясним защо, се натъкнахме на шокираща информация, свързваща бизнесмена Иво Прокопиев с президента Плевнелиев, ексминистърката от правителството на НДСВ Лидия Шулева и др. Държа да подчертая, че разполагаме с неопровержими доказателства, които всеки момент можем да представим в публичното пространство. От тази информация ще изскочат много интересни личности, които представляват офшорки или са в съвместни дружества на офшорки и фирми на Росен и Юлиана Плевнелиеви.

- Не бъдете голословен, говорим за изключително сериозни неща!
- И за да не бъда голословен, ще цитирам името на едно от директно свързаните с Иво Прокопиев лица, а именно неговата бившата секретарка Десислава Недкова. Тя представлява и/или е управител на много фирми на Иво Прокопиев, Филип Харманджиев и Константин Ненов, регистрирани или прехвърлени на офшорки в Кипър. Същата дама е била управител на фирма, свързана с Иво Прокопиев, а именно „РАЗЛОГ СОЛАР”, прехвърлена на Лидия Шулева. Съпругът на Десислава Недкова е изпълнителен директор на „ТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ. Собственикът на тази фирма Антон Тушев е от кръга на Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев. Съпругата на Тушев - Меглена Тушева, е в управата на фирми, които Иво Прокопиев е прехвърлил на офшорки (например „ВИВИД ПИ ДЖИ” ЕАД, „ВИЛНО СЕЛИЩЕ АКЛАДИ” ЕАД и др.). Меглена Тушева представлява офшорки и в съвместни дружества на офшорките и фирми на Росен и Юлиана Плевнелиеви.

Държа да подчертая, че това, което изнасям като факти, е много малка част от информацията, с която разполагаме...


Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Лидер на ”Екогласност”: Хора на Прокопиев представляват офшорки и фирми на Плевнелиеви! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди