изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:16 EEST
Последно за влака-убиец: Виновни – да, затвор – не    
Ред и сигурност

Има виновни, но няма да има затворници за трагедията от влака София-Кардам. Това реши окончателно Върховният касационен съд, който потвърди условните присъди на тримата обвиняеми по делото за пожара отпреди повече от 5 години. Те бяха наложени от Великотърновския апелативен съд.



Виновни са шафнерът Георги Георгиев, началник-влакът Иванка Костадинова и вече бившият директор на „Спални и специални вагони” в БДЖ Георги Иванов. Присъдите им са съответно 3 г., 2,5 г. и 1,5 г., но са отложени с по 4 години изпитателен срок за Георгиев и Костадинова и 3 за Иванов. Това означава, че ако те не нарушат закона за този период, ще отърват решетките.

И тримата трябва да заплатят още 1,9 млн. лева обезщетение на близките на жертвите, както и разноските по делото.

Апелативен съд постанови условни присъди на тримата железничари през септември м.г.


На предишната инстанция двама от тримата получиха ефективни присъди, а третият бе оправдан. Георгиев бе осъден от градски съд на 12 години затвор, а Костадинова - на 8 г.

Преди да се стигне дотам обаче делото вече бе преминало през трите инстанции преди да бъде върнато от Върховния касационен съд през септември м.г.

Според ВКС долните инстанции не са преценили обективно всички възможности за реакция, които подсъдимите длъжностни лица са имали. Тогава съдът във Велико Търново бе осъдил шафнера на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началник-влака Иванка Костадинова, съответно на 8,5 години затвор за Георгиев и 5 години за Костадинова. Шефът на БДЖ пък бе оправдан. http://www.bnews.bg
ДОБРИЧ ДНЕС Е В ТРАУР
Резултати след експеримент за пожара във влака София-Кардам

 


Сходни връзки

Последно за влака-убиец: Виновни – да, затвор – не | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди