изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:49 EEST
Най-скъпата тоалетна е от 3 тона чисто злато    
Любопитно Cоциолози твърдят, че сред важните показатели за равнището на живот в една страна е състоянието на гробищата, както и на обществените тоалетни. В света обаче има огромен брой места за облекчаване, които поразяват със своята необичайност.


Историята на тези "неразделни елементи от битието" започва в дълбока древност. Първата седяща тоалетна е била създадена още през 2600 г. пр. Хр. Тя принадлежала на шумерска царица. Няколко столетия по-късно се появили и обществените тоалетни.

Освен непосредствените си функции, те изпълнявали и редица косвени. В Древния Рим например обществените тоалетни били място за философски беседи, там се сключвали сделки и се правели срещи. А най-уважаваните граждани имали собствени седалки, които били сгрявани от роби.



Днес тоалетните използват всички постижения на съвременните технологии и поразяват с изблиците на въображение.

По вечерно време в Лондон като гъби след дъжд започват да никнат "изскачащи" изпод земята тоалетни. Тези странни футуристични обекти носят името Урилифт. Измислени са през 1999 г. от холандеца Марк Шимел. Техният очевиден плюс е пестенето на пространство. През деня стоят под земята и приличат на улични шахти. Измислени са, за да решат проблема с нощните купонджии, които опикават улиците на града. В един такъв цилиндър има място за трима души.

В указанията за ползване обаче никъде не пише какво се случва, ако хидравликата се развали и клозетът внезапно пропадне под земята.



Лондон може да се похвали с още една много необичайна тоалетна - тя се намира близо до галерията за съвременно изкуство "Тейт". Всъщност тоалетната е експонат, който носи красноречиво име - "Не изпускай мига". Има си и автор - венецианката Моника Бонвичини. Особеното при тази тоалетна е, че има прозрачни стени.

Така посетителят вижда всичко, което става навън. Той обаче трябва да е спокоен - него никой не го вижда. Тоалетната е прозрачна само отвътре навън. Гледана откъм улицата, тя прилича на огледална кутия. Освен в Лондон инсталацията е представяна и в Цюрих.



Една тоалетна в бар също неотменно присъства в списъците на най-шантавите места за облекчаване. Тя се намираше в подлез във Виена. Миналото време не е случайно, тъй като отскоро е закрита заради оплаквания за сексизъм. Писоарите в нея бяха изработени във формата на големи начервени женски устни, което предизвикваше доста неприлични асоциации.

Китайският град Чунцин пък може да се похвали като най-големия по площ комплекс за облекчаване в света. Това е четириетажно здание с 1000 писоара и тоалетни. Те са изработени в различни стилове, като някои са истински скулптури. В комплекса звучи музика, а който желае, може да погледа и телевизия.

Най-близкият до природата клозет се намира в зоологическата градина в Сингапур. На него просто му липсва едната стена, което го прави отворен към екзотичните растения от дивата природа, както и към течащата край пода река. Тази "райска" градина е печелила много награди за практичност и оригиналност.



Япония също не остава по-назад по оригиналност. Там има "космическа" тоалетна, която уподобява условията в международната космическа станция.

Доста по-масови са писоарите, които позволяват едновременно да се играят компютърни игри, които се управляват чрез струята на урината. При играта "Графити ирайзър" например графитите от стените трябва да се измият, а при друга игра насочването на стуята към определена точка кара полата на виртуалното момиче да се вдигне като от вятър. Всичко това е възможно, защото на дъното и стените има сензори.

В хотела "Мадарао-Коген" в град Иияма пък е направена скиорска тоалетна - намиращият се в нея все едно седи на върха на шанца за скачане, от която все едно ще се спусне във всеки момент. В Акаши пък има клозат във вътрешността на аквариум, където посетителят се наслаждава на плуващите наоколо риби.

Най-екстремен обаче със сигурност е този в 15-етажна сграда в мексиканския град Гуадалахара. Той е монтиран върху асансьорна шахта, като подът е прозрачен - точно под краката зее огромна пропаст.



Доста мъже биха се въздържали да ползват писоарите на "Софител" в новозеландския град Куинстаун, защото те директно бият по самочувствието им. Дизайнерите Брет Тайлър, Марк Периам и Кем Марш са сложили фотографии на жени в естествен размер пред всеки писоар. Някои държат бинокли, други надничат над очилата си, трети се подсмихват подигравателно, а една дори държи ролетка за мерене.

Палмата на първенството може би все пак се държи от златната тоалетна в магазина "Златната къща" в Хонконг. Магазинът се ползва и като изложбена площ за показване на скъпи бижута.



Някак не подхожда тази тоалетна да се нарече обществена, макар че на практика всеки може да я посети. Единственото условие е да си направил покупка от $ 200 в магазина. Посетителите са задължени да слагат найлонови калцуни като в болница, за да не се повреди подът, който също е от злато.

Излишно е да се споменава, чe това е най-скъпата тоалетна в света, тъй като само тоалетната чиния струва $ 5 млн. В направата на цялото помещение са вложени $ 50 млн., 3 т злато и 5 г. усилена работа на 500 човека. /24chasa.bg
http://www.dnesplus.bg
Семейният живот започва 3 г. след брака
Прозрачна тоалетна в нюйоркски бар събира зяпачи
Мъж е бременен заедно с жена си
След 250 км: Къде ми е детето?
Най-мръсните хотели в Европа
НОВА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ - С РАЗПЕЧАТКИ ОТ TWITTER
Японец остави 131 000 долара в обществена тоалетна
Новият проект на Бил Гейтс
Адвокат отхапа носа на мъж заради писоар

 


Сходни връзки

Най-скъпата тоалетна е от 3 тона чисто злато | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди