изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:50 EEST
ПУРПУРНИЯТ НОС - В БИТКА ЗА "ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ"    
Забележителности

Столицата на деспотите Добротица и Иванко - Калиакра, е сред номинираните обекти, за които в момента тече он-лайн гласуването в рамките на кампанията "Чудесата на България"


002 Нос Калиакра Паметникът на адмирал Ушаков пред нос Калиакра



Два обекта от Добричка област са включени в тазгодишното издание на кампанията, на в. "Стандарт", която има за цел да помогне и популяризира историческото и културно богатства на страната ни. Освен открития при строителни дейности в частен имот уникален храм на Кибела, за вота на читатели и жури се бори и най-красивият нос на българското Черноморие - Калиакра.

Нос Калиакра, е най-посещаваният туристически обект по Северното Черноморие. Привлича както с красивите си червени скали, така и с магията на съхранената история. Ограничен от отвесни пурпурни скали, Калиакра се врязва с двукилометров клин навътре в морето и затваря голям подковообразен залив. Изгледът към него става още по- вълшебен, когато бъде осветен от 98 прожектора и 30 мощни лампи. Природният и археологически резерват Калиакра, обявен през 1960 г., заема 687,5 дка и включва диви степи и впечатляващи крайбрежни скали, високи до 70 м. Тук могат да се видят делфини. През последните години екип от археолози, водени от д-р Бони Петрунова не спира своята работа, като в провежданите ежегодно разкопки намери множество ценни находки, даващи картината на владението на деспот Добротица и една от последните български крепости. Разкрити са десет гробници и десетки гробове в Предградието, изцяло е проучена Църква № 2 във вътрешния град на крепостта и богат некропол около нея, в който за две години са открити над 50 сребърни и златни предмети. Монетните находки представят над десет империи, царства и държави, като най-интересните от тях са монетите, сечени от самият Добротица на Калиакра, както и тези на неговия наследник Иванко Тертер. Общо за периода 2004 – 2012 година от Калиакра са придобити около 1500 нови находки, голяма част от тях уникати.

Намерените находки биват реставрирани и се връщат отново в музея в Каварна, като някои от тях се излагат и в малката музейна зала, която е в пещера на самия нос. Това лято екипът на д-р Петрунова отново продължи своите изследвания, след като кметът на община Каварна Цонко Цонев заяви, че за поредна година кметството задели средства за археологическо лято.

Още в първия ден на пристигането на екипа археолозите откриха уникален кръст-енколпион с изображение на Богородица, за което НДТ вече съобщи. Предната находка е изключително фина изработка, като на него се вижда лицето на Света Богородица, детенцето в ръцете и – т.нар. сцена „Умиление”, в която тя е наклонила главата си към бебето Христос, и е представена в цял ръст с дълга роба. Около нея в медальони с много силен релеф и портретни изображения са съпровождащите я светци, които тепърва ще бъде установено кои са. Находката е прекрасно запазена - кръстът-енколпион е цял, с двете части и мястото, където са стояли светите мощи, с частта, за която се е хващала самата огърлица. Той е бил носен на врата, очевидно от висш свещеник, подчерта Бони Петрунова. Това е един от най-ранните кръстове, откривани досега на нос Калиакра. По начина на изработка и по познатите подобни модели може да се съди, че е един от луксозните и че датира от периода края на 11 век - началото на 13 век. Намираните досега части от кръстове-енколпиони обикновено са били от втората половина на 14 век. Другото, в което археолозите са почти сигурни е, че този кръст е изработка в Киев и тепърва ще проследяват пътя му до нос Калиакра. Предстои да се търсят и допълнителни средства за разкопаване на мястото, на което бе открита уникалната находка, каза още Бони Петрунова.

Нека дадем своя вот за обектите от област Добрич. Всеки може да направи това, като посети сайта на кампанията - http://www.bgchudesa.com. 

НДТ по материали от интернет


АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ ЗА 450 000 ЛЕВА ОТКРИТИ НА КАЛИАКРИЯ

ОТКРИХА УНИКАЛЕН ПЕЧАТ НА БОГОРОДИЦА НА КАЛИАКРА

НОВИ НАХОДКИ НА КАЛИАКРА

НОВИ 104 НАХОДКИ В ЕКСПОЗИЦИЯТА НА МУЗЕЯ В КАВАРНА

НАД 100 НАХОДКИ ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ ПРИ РАЗКОПКИ НА КАЛИАКРА

АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ЗЛАТНА МОНЕТА НА КАЛИАКРА

НАМЕРИХА И ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА НА КАЛИАКРА

ДИРЯТ СЪКРОВИЩЕТО НА ЛИЗИМАХ

УНИКАЛНА МОНЕТА НА ИВАНКО ТЕРТЕР ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ НА КАЛИАКРА

 


Сходни връзки

ПУРПУРНИЯТ НОС - В БИТКА ЗА "ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди