изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:53 EEST
Ще викаме ли Турция да ни пази небето?    
КоментариДнес е сакрален ден за войската, защото депутатите ще обсъждат президентското вето на актуализацията на бюджета. Спор няма - в пленарната зала ще се леят речи, подлютени от партийна страст. Емоциите ще са повече, а разумните доводи - малко. Сигурно ще е така. Росен Плевнелиев използва конституционните си правомощия, но като върховен главнокомандващ не отчете последствията за армията, ако ветото мине. Държавният глава едва ли е предвидил един мрачен сценарии, който хич не е нереален.

  От актуализацията на бюджета армията чака минимум 30 млн. лв. Те са нужни на родните ВВС, за да може бойната авиация да подмени навигационните си системи и да освободи честоти, за да тръгне скоростният влак Пловдив -Свиленград. Той трябва да „надуе свирката“ на 1 септември, за когато е планирано да получи акт 16. Поне такъв ангажимент сме поели в ЕС. А знайно е, че еврочиновниците са паметливи и не   забравят какво обещаваме.

Скоростният трен се управлява чрез GPS система, която работи на същите честоти, които използват изтребителите ни МиГ-29. На тази честота дежурните пилоти охраняват и небето ни. Тези 30 млн. лв. ги няма в касата на МО, защото трябва да ги даде държавата. В противен случай може да се задейства мрачният сценарий в няколко варианта. Вариант първи - няма пари и ВВС не може да освободи честотен диапазон. Авиацията продължава да носи бойно дежурство и да изпълнява задачи. Но сме принудени да пуснем железницата, за да избегнем европейските санкции и глоба от 200 млн. лв.

В един прекрасен ден обаче може да осъмнем със следната мила картинка - изтребител, кацнал върху влак. За жертвите, апокалипсиса и изживения ужас няма да говорим. Вариант втори - за да не се случи първият, министър Ангел Найденов издава заповед и приземява бойната авиация, докато не се реши проблемът. Вариант трети - по необходимост е задействан вторият, но ние имаме ангажименти по линя на НАТО в системата на „Еър полисинг“ да си охраняваме   въздушното пространство, което е включено в интегрираната система на ПВО на Алианса. Тъй като самолетите ни не летят, не можем да си пазим небето и да изпълняваме съюзническите си задължения. Тогава? Остава ни да разчитаме на турски или гръцки изтребители Ф-16 да поемат охраната му. След като, разбира се, парламентът гласува решение да ги поканим. На което особено ще се „зарадват“ от „Атака“. А и всички патриотично настроени българи. Ако ветото на Плевнелиев издържи в парламента, МО ще трябва да извади милионите за трена от бюджета си. Но ще е за сметка на друго.

(в. Преса, печатно издание, брой 222 (573) от 16 август 2013)

 


Сходни връзки

Ще викаме ли Турция да ни пази небето? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди