изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:16 EET
Най-щурите бг изобретения: гащи с климатик и ракия от мляко    
Любопитно Българинът е роден изобретател и това не е тайна за никого. Знаете измислили сме компютъра, ксерокса, противозачатъчните, киселото мляко и какво ли още не. И днес нашенецът се опитва да измайстори нещо, с което да направи по-лесен живота на хората, а защо не - и да припечели някой лев.

Справка в бюлетина на Патентно ведомство показва стотици новости, които един ден може да излязат по магазините.

Естествено, голямата част от регистрациите са на производствени предприятия, които защитават изобретения като "Метод и поточна линия за утилизация на въглероден диоксид от амонячно производство" или "Устройство за намаляване на фрикционни самовъзбуждащи се трептения, възникващи в системи с триещи съединители".

"Труд" подбра 10 от най-атрактивните полезни модели и изобретения, регистрирани или заявени в Патентно ведомство през последните 3 години. Кои са те?

Жега, жега

Обувка с климатик. В нейната подметка има вакуумно-нагнетателна помпа, която при движение изсмуква горещината под ходилото и вкарва по-хладен въздух. Освен прохлада това вероятно ще намали и миризмата вътре в обувката. Не е ясно дали авторът е помислил за филтър за изходящия въздух.

Горещината сериозно тормози българския мъж и изобретател е измислил модел на мъжко бельо с проветрение. За щастие при него няма вакуумна помпа, а разположена в предната част "обемна текстилна платка, съставена от две отделни части - панели, разположени на разстояние един от друг".

Екология

Наша фирма е открила метод и инсталация за улов на бяла мида чрез въздушна струя увлича водна маса, съдържаща само незакрепените към дъното миди. Така не се нарушава екосистемата на морското дъно (графика 1).

Храни

Биологично активен продукт, който съдържа 80-90% биволско мляко, червено вино от 10 до 20% и млечнокисели бактерии.

Безалкохолна напитка на основата на боза - от 10 до 90%, към която са добавени плодови или зеленчукови екстракти, концентрати и сокове, чай и прясно или кисело мляко.

Ракия от мляко и мед

Рецептата на еликсира е следната: прясната млечна суроватка се изварява, центрофугира и филтрира за отделянето на мазнини и белтъчни компоненти. Получената бистра суроватка се обработва с винени дрожди и се оставя да ферментира 5-8 дни. След това полученият дестилат се прекарва през йонообменна смола, добавя се глицерин и се овкусява със светъл пчелен мед. Получената смес отлежава 6 месеца.

Повече удобство

Патентован е и метод и устройство за неинвазивно определяне на нивото на кръвната захар, който може да пожали диабетиците от задължителното убождане при изследванията. Измерването на захарта става със светлинни импулси, които се отразяват от кожата и се приемат от фотоприемник.

След това показанията се сравняват с репери на кръвната захар при различни нива в организма на пациента, получени чрез инвазивен метод. Така че в началото ще трябва все пак да се пободете.

Матракът с надуваемо ядро също е хитро изобретение. Той работи с кръгова помпа с дистанционно управление.

Автомобилният предпазител с излъчвател на светлина ще ви помогне и в тъмнината да намерите кой от бушоните в колата е изгорял.

Многофункционалните слънчеви очила (графика 2) са с полупрозрачни стъкла, които са разделени на три зони. Средната от тях е съставена от ред отвори, които осигуряват малко зрително поле и дават възможност за визиране на близки и далечни конкретни обекти.

Горната зона е плътна и непрозрачна, за да се изолира небесният светлинен фон. В долната зона има отвори, които ограничават размера на активното зрително поле, при което се повишава остротата на зрението и се създава сигурност при движение.
Надуваемите снегоходки (графика 3) приличат на миниатюрни лодки, но са леки и удобни за носене.

Много често в медиите гръмва новина за това как българин патентовал поредното технологично чудо. Но истината е, че повечето фантасмагорични чудеса изобщо не получават регистрация, защото противоречат на основни физични закони. 

Европроекти стимулират изобретенията

Европейски стимул за българската изобретателност - това се оказва един от ефектите на оперативната програма "Конкурентоспособност".

Причината - при наличие на защитен документ или подадена заявка за патент или за свидетелство за регистрация на полезен модел кандидатът за еврофинансиране по мярката за внедряване на иновации получава по-висока оценка на проекта си.

През 2012 г. заявките за патенти за изобретения са общо 259, а за регистрация на полезни модели - 201. Само за полугодието на тази година има 150 заявки за патенти за изобретения и 203 - за регистрация на полезни модели, показа проверка на "Труд" в Патентно ведомство.

"Във връзка с европейските програми има нарастване на бройките, като бумът е в момента", обяснява Цанка Петкова, директор на дирекция "Изобретения, полезни модели, промишлени дизайни" във ведомството. "На 10 юни приключи процедурата по подаване на документи по европейски програми и имахме доста сериозен наплив. Всичко става в последния момент, както е типично за българина", коментира Петкова.

Каква е разликата?

Полезният модел е т.нар. малко изобретение. Той е на регистрационна система - получава се бързо защитен документ, защото не се извършва проучване и експертиза по същество.

Но самият заявител и притежател на свидетелство трябва да знае, че всяко трето лице, ако реши, може да обори неговия полезен модел и да се обяви за негов истински създател. Затова заявителят трябва да разчита на собственото си или извършено от негов служител проучване измислено ли е нещо подобно преди него.

Друга възможност е да си плати за експертно проучване, което може да се извърши от Патентното ведомство или от представител по индустриална собственост. Но такова проучване може да поиска и всяко трето лице.

Другата съществена разлика между патента и полезния модел е срокът на действие на закрилата. При патента за изобретение е 20 години, като всяка година се плаща такса за поддържането му.

При полезния модел максималният срок за закрила е 10 години - първо 4 и след това два пъти по 3 години. Заявителят решава дали ще избере защита с патент, за който служебно се извършва проучване и експертиза, или по-бързата регистрация с полезен модел, обяснява Цанка Петкова.

Въпреки повечето формалности и по-дългото чакане досега в българската практика преобладават заявките за патенти, пред тези за полезни модели, показва статистиката на Патентното ведомство. "Традицията в България е в подкрепа на патента за изобретение, тъй като ние едва от 1993 г. сме въвели полезния модел като форма на закрила", обяснява Петкова.

Действащите български патенти за изобретения към края на 2012 г. са около 1500, а регистрираните полезни модели - 562. На територията на страната ни към края на миналата година действат 7000 чуждестранни патента, като това са придобилите действие на територията на България европейски патенти.

Защита в чужбина

аконът за патентите и регистрацията на полезните модели действа само на територията на България. Ако искате защита в чужбина, първата стъпка е да подадете заявка в съответната страна съгласно националното законодателство.

Най-старият международен договор в областта на индустриалната собственост, в който членува и България, е Парижката конвенция, която датира от 1883 г. В нея е заложено правото на приоритет - в рамките на 12 месеца от датата на подаване на националната заявка може да се подаде заявка в друга страна членка, при което приоритет се ползва от първата заявка.

От 1983 г. сме страна член на Договора за патентно коопериране, в който участват 140 държави. Тук заявителят има по-дълго време - повече от 12 месеца, да обмисли в кои страни ще има интерес за използване на изобретението му.

Той може да подаде международната заявка в българското Патентно ведомство. Оттам тя се изпраща в Международното бюро, администриращо договора. Заявителят получава доклад и становище дали заявката би получила отказ, или би могла да бъде приета. След това в рамките на 30 месеца той може да подаде заявка за патент за изобретението в съответните страни членки.

България е членка и на Европейската патентна организация, в която участват 38 държави. Заявката за европейски патент отново може да се подаде чрез българското Патентно ведомство. За разлика от Договора за патентно коопериране, тук се издава европейски патент.

В Договора за патентно коопериране освен Европейската патентна организация, членуват и други регионални организации, обединяващи някои страни от Азия и Африка. Затова българските заявители предпочитат международната заявка, чрез която могат едновременно да поискат европейски патент и патент в някои други страни, като САЩ, както и да използват регионалните организации от Азия и Африка. 



460 лева - такса за патент

И в двата случая - заявка за патент за изобретение или за свидетелство за регистрация на полезен модел, се плащат заявителски такси. Те могат да се внесат с подаването на заявката, но може и допълнително. Таксите са за заявяване, за проверка на формалните изисквания, за предварителна експертиза и за допустимост на заявката.

При патентите се плаща и такса за проучване и експертиза. Тя се дължи до 13-ия месец от подаването на заявката за изобретение. Ако тези такси се съберат, се получават 460 лв. при едно заявено изобретение.

Има и възможност за намаляване на таксите. Те са по-ниски, когато заявителят е изобретател, микро- и малко предприятие, държавно или общинско училище, държавно висше училище или академична научноизследователска организация на бюджетна издръжка.

Сумата пада и когато заявителят е подал декларация за лицензионна готовност, тоест е готов да предостави изобретението си за промишлено производство. В тези случаи сумата при заявката за патент може да падне до 125 лева.

За полезния модел не може да се подава декларация за лицензионна готовност.
При него регистрацията е бърза. Прави се проверка за формалните изисквания и в рамките на 3 - 6 - до 9 месеца може да се получи регистрация.

При патента за изобретение процедурата е по-бавна, защото експертизата започва след 18-ия месец от публикацията на заявката, с което се дава възможност на заинтересовани лица да направят възражение.

След това експертът изготвя първото си становище, което може да бъде за отказ или за признаване на заявката, като може да отрази недостатъците на описанието, които да се коригират от заявителя. Тогава нещата могат да се проточат до 4 години.

В закона е предвидена и възможност за подаване на заявка за патент и заявка за регистрация на полезен модел за едно и също изобретение. В този случай става въпрос за т.нар. паралелна заявка.

Опаковки ментета се печатат у нас

Наскоро България беше посочена сред най-големите производители на опаковки за фалшиви стоки.

В това няма нищо чудно, защото ако дадена търговска марка не е регистрирана у нас, печатането на материали с нейното лого не е нарушение или престъпление, обясниха пред "Труд" икономически полицаи. А за малък пазар като нашия нерядко световни фирми решават, че не е изгодно всяка година, или за по-дълъг период, да плащат патент.

Не става дума за производство на стока менте, което е наказуемо, а само за опаковка, етикет, кашон, плик, картонена картичка или някакъв друг аксесоар, съпътстващ стоката.
Хората, които се интересуват - независимо дали са в България, в Унгария или друга страна, могат да направят справка в коя държава дадено лого e защитено.

Ако решат да произвеждат имитации, обикновено поръчват опаковката в страна, в която няма патент, самата стока в друга държава, а опаковането е на съвсем трето място, обясняват полицаи.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Най-щурите бг изобретения: гащи с климатик и ракия от мляко | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди